中文 | English
hyakuski
我是住在屯門的hyakuski。我在屯門工作。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
hyakuski  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

5天前
類別 : 多國菜

樓面個姐姐咁耐無見,佢都仲記得我,呢個樓面真係唔簡單我本來叫左兩樣野,佢會建議我食邊樣先,咁既服務真係好難有了。
而且佢地好肯聽客人意見,我都唔客氣講左兩句,好開心就食完呢餐Lunch了。👍
間野青BB既?😂

間野青BB既?😂

呢期既餐牌是咁的,2024年4月14日

呢期既餐牌是咁的,2024年4月14日

128要收加一,我願意😍,但個咖哩汁浸到塊豬扒無哂味,如果汁令上就好。豬扒有豬扒味,好香,咖哩汁有咖哩汁味,佢地既咖哩唔係用咖哩磚開既,唔會渣流攤,豬扒+咖喱汁又係另外一隻味.......(暈左)

諗住用叉拮塊豬扒黎食,點知一拮落去,d汁即刻出哂黎,驚喜!😱

汁幾香,唔記得左咩汁,但我好記得我唔夠汁食飯😆

汁幾香,唔記得左咩汁,但我好記得我唔夠汁食飯😆

包得好穩陣

包得好穩陣

切開個蛋包,發現裡面既飯有類似叉燒粒既野炒過,好香口,好妙!😱

新鮮炸起,汁水好夠,最重要炸完佢唔會瀉水,夠熱已經好好食了!

餐廳外邊有條小巷,如果大家唔嫌熱可以黎呢度扮下文青😂

餐廳外邊有條小巷,如果大家唔嫌熱可以黎呢度扮下文青😂

推介美食: 日式豬扒飯
用餐日期: 2024-04-14
是次消費: 每人約$150 (午餐)

2021-11-11
類別 : 西式扒房懷舊老店

莎樂美既下午茶,唔係睇著68蚊份上一早走左。個鐵板咁細,夾硬叠兩塊扒上去,完全唔夠位食,我走汁都唔夠食,豬扒柴都算,雞扒又有雪味,大蝦不大,比一隻中指大小小,而且無味,周打魚湯完全係麵粉水,咖啡仲苦到爭d飲唔到落口,個餐包硬到要扯先死得斷開。而且侍應係樓面高談闊論,質素仲衰過大家樂,完全係垃圾級下午茶!huffy

題外話/補充資料:
侍應掛住傾姜濤,有客人都唔拎餐牌比客
推介美食:
用餐日期: 2021-11-11
是次消費: 每人約$50 (下午茶)

2018-10-08
類別 : 粵菜 (廣東)茶餐廳/冰室燒臘

呢間野其實我已經黎過幾次.
食物水準已經漸趨穏定.like
其實本人食野水平都幾低的,經常食街市d燒味,幾難食都食過. 例如: 柴既叉燒, 皮靱到好似橡筋既燒肉, 肥過肥媽既雞, 各式既燒味舖我都去過, 但好食既真係好少.大舖諸如廣東燒味, 其實同街市貨色也差不多. 要食好食既野, 要用把口去試, 唔係對住個Mon同埋個keyboard就食到.

除左逼左少少之外, 第一樣我要講既係, 服務生態度比想像中好, 脫離了"傳統"燒味舖樓面既味道. 一般燒味舖, 態度差少少就變澳牛. 禮貌方面班樓面做到八九成, 要讚.like

燒味有汁shocked? 講笑咩! 但真係有汁! 完全唔乾 (叉燒End Cut都唔會太乾), 唔點燒鵝醬/芥辣都好好食. 最驚喜既係, 燒肉皮係鬆化到一咬開就好似咬到啖沙咁,好多年都無食過咁好食既燒肉皮.heart

仲有其他野食, 早餐既奶油多士, 份量十足. 邪惡金蛋叉燒飯wow, 係必食, 係必食! 食完就好似X完驢仔咁, 返唔到轉頭tongue. 相信會成為港島東既名物.
圖片略有不足,看倌們請勿浪費時間嬲嬲豬, 自己去一次更實際.mad
有獨特香味的燒鵝髀,我每次去都會食

有獨特香味的燒鵝髀,我每次去都會食

鵝肉十分Juicy,完全唔靱

鵝肉十分Juicy,完全唔靱

叉燒有咬口,少甜。燒肉個皮唔係脆,係鬆化,好食過薯片

叉燒有咬口,少甜。燒肉個皮唔係脆,係鬆化,好食過薯片

題外話/補充資料:
逼左少少, 睇見d阿姐都辛苦.
推介美食: 鵝髀, 邪惡金蛋叉燒飯
用餐日期: 2018-09-11
是次消費: 每人約$160 (下午茶)

2016-07-03
類別 : 港式茶餐廳/冰室糖水舖懷舊老店甜品/糖水中式糖水

雙皮奶好滑,又夠涷,唔似得澳牛個d,又唔夠涷,又唔夠滑.....
咖央多都唔錯!
個地方都好乾淨,又光猛,我見到d伙記親切既笑容,友善既眼神,完全感覺到佢地既誠意.....

推介美食: 雙皮奶
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2016-07-02         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$40 (下午茶)

2016-07-03
類別 : 港式雲吞/餃子

今日我生日,去左食麥文記。
比起隔離個間,佢一定好抵食,比起橫街窄巷的麵檔,佢更抵食。
其實昨日已經黎左一次,已經覺得好有驚喜,足以令到我有時間一定會專登去食一碗。

30幾蚊一碗餛飩麵咁細碗可能會覺得好貴,但你見到中間隻蝦咁大隻,你會覺得出面個d仲貴。
仲記得N年前去屯門個間乜乜乒乓波雲吞,完全比下去。d餛飩咬落去係卜一聲,脆口的,真係無法唔覺得好食。亦都好食過個d蝦毛餛飩多多聲。

這是一個傳統的做法,先放匙更在碗,然後把五粒餛飩放下去(你無睇錯,係五粒!),然後再放麵底,上湯後就可以慢用,完全沒有花巧的地方,大大方方,十分得體。
餛飩撈50蚊,有六粒,麵底大d,附上的湯是蝦籽湯,完全想像不到,只不過是咸了一點。

個牛腩仲誇張,六十幾蚊得個十舊左右,但舊舊都好有份量,尤其係d牛筋位,真係無得彈!

**唯一要彈既地方,就係「邊有餛飩麵既湯底係油到咁架!」**

題外話/補充資料:
唯一要彈既地方,就係「邊有餛飩麵既湯底係油到咁架!」
推介美食: 一定係餛飩!
是次消費: 每人約$80