中文 | English
好孩子 Philip
我是好孩子 Philip。我最常於銅鑼灣尖沙咀旺角出沒,最鍾意西餐廳日式西餐迴轉壽司店壽司/刺身,日本菜。
食評會員 2次成為首位寫食評會員

2013-11-27
類別 : 日本菜咪嘥嘢食店拉麵雲吞/餃子

地址: 大角咀博文街11號富貴大廈西座地下16號鋪
(以下圖片可以按圖放大作最佳輸出)
香港咩人都有...利申一: 有人 send message 黎話我係打手, hm...湯底用左幾多個鐘頭同用幾多斤豬骨煲, 食店既食材喺邊度運黎, 呢 d 我唔識寫, 我只寫我食完既感覺。
香港咩人都有...利申二: 拉麵味道好唔好, 係好睇個人口味! 拉麵既粗幼、湯汁既濃度、配料如何...各人食落都有唔既感受, 所以好難一概而論好唔好食。所以呢一篇拉麵食記, 純粹個人觀感。
好唔好食? 又睇落去? 黎緊我會為每次食既拉麵作一個連載, 名為 "好孩子香港日本拉麵道場小戰爭"! 個名夠哂低能! haha...而今次食既係...小林札幌拉麵

大角咀博文街位置不太就腳, 不過附近有奧海城幾個屋苑, 亦有商業大廈, 所以亦有唔少中西日食市進駐呢區, 其中一間拉麵店係小林札幌拉麵!

晚飯時段, 有二人餐, 亦有一人前, 後者 $78 同 $85 分別不大, 兩 set 都有小食選擇, 可配小食: 餃子/炒飯/雞軟骨/雞翼/咖哩飯/炸薯餅, $85 跟飲品。

SET 送上薯仔沙津, 薯仔加洋蔥絲仲有蛋味, 幾甜, 好醒胃! 好味!

點了招牌牛油拉麵, 上面黃色正溶解中既係牛油。賣相跟八八八拉麵同 Domon 札幌拉麵相似。

湯對我個人喜好黎講豬骨味唔夠濃, 飲一啖無躍躍欲試再快快飲多一啖既感覺。嘗試將溶解緊既牛油撈暈全碗再試一口, 好一點! 再加少少七味粉先啱番個人口味。

叉燒接近完全走肥。

麵條煙韌係全碗麵最好一環!

拉麵配餃子是王道!

餃子絕對驚喜! 一定唔係包包雪藏餃子 STYLE, 半開口煎有肉汁唔乾! 即使餃子皮不脆亦好食! 咬下亦有一小點攻鼻感覺, 係多蔥還是有 WASABI? 好味!

晚飯時段, 客人一兩枱 (我進場時一枱, 離場時兩枱)。
總結:
埋單 78 連加一 $85, 呢個價錢有拉麵加小食同沙津係相對抵食。至於味道方面拉麵唔能令好孩子有太深印象, 反而餃子確實同其他拉麵店唔同! 店處於大角咀地帶, 地方有點隔涉, 未至於為試食而去。
環境:♥♥♥
衛生:♥♥♥
味道:♥♥
抵食:♥♥♥♥
推薦:♥♥
以上: 旺角, 小林札幌拉麵, 好唔好食又睇落去, 好孩子香港日本拉麵道場小戰爭, 拉麵, 香港日本菜

堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$85

共有4 人投票

2013-11-25
類別 : 日本菜拉麵

好唔好食?又睇落去? 第345回: 香港日本拉麵道場小戰爭(10) 荃灣台風拉麵湯底水質與別不同! (哇! 咁抽像?)!
地址: 荃灣大河道81號寶成樓地下7號舖
(以下圖片可以按圖放大作最佳輸出)
拉麵味道好唔好, 係好睇個人口味! 拉麵既粗幼、湯汁既濃度、配料如何...各人食落都有唔既感受, 所以好難一概而論好唔好食。所以呢一篇拉麵食記, 純粹個人觀感呢! 好唔好食? 又睇落去? 黎緊我會為每次食既拉麵作一個連載, 名為 "好孩子香港日本拉麵道場小戰爭"! 個名夠哂低能! haha...而今次食既係... らーめん台風!
拉麵小戰爭集中銅鑼灣區尖沙咀區, 其他比較冷門既新界區例如呢次食既 "らーめん台風" 就位於荃灣。話說七點黎到門口有五六人坐喺門口排隊! 店員遞上一張點麵紙, 揀好進店開餐, 好唔好食?又睇落去?

門 口用透明膠篷分隔開街外同食店, 因為對出面係小公園, 無玻璃門相隔其實衛生方面會有點兒那個...走入店內, 目測約可容納十多人, 反 "L" 字形座位。帶位店員非常殷勤細心, 全店職員亦好有熱誠, 真係感覺到! 值得一讚! 所有食客都踏上高凳既一級就座, 然後由店員推食客高凳進內, 因為地方淺窄, 有點壓迫感。

店員再遞上吊鈎, 等客人可以將隨身物吊喺枱下, 日本好多拉麵店都有呢種做法啊!

店內四款拉麵 (見圖), 其中豬軟骨骨膠原撈麵原來係"沒有湯的拉麵", 哈...我今次試 CLASSIC 既魚介豬骨湯拉麵, 好味既話, 日後再試"沒有湯的拉麵" 都未遲!

可以選擇個人喜好既點菜紙, 揀適合個人口味既選擇, 通常覺得味道唔好既機會相對細 D。喺 ORDER 紙上其中一 PART 加配菜, 見到有半熟蛋揀, 問問店員本身碗麵原來係包半隻蛋。香港部分拉麵店本身係唔包蛋既, 呢點要留意啊。

魚介豬骨湯拉麵 $78

拉 麵上枱, 賣相擺位一般, 碗拉麵既外表我睇得好重...因為一碗拉麵有系統咁擺位, 湯汁唔會四淺, 整整齊齊, 大多數日本當地既拉麵外表上藝術性含量高。要令食客有正面既 "哇! 睇落好好味啊!", 你已經成功一半! ANYWAYS, 唔好好似亂放食材既車仔麵為合格指標。

指 定動作, 用匙壓一壓欣賞漩渦裡的湯! smile 豬骨湯味濃, 很厲害既湯底! 我指既唔係個味道! 味道濃但層次感不高, 即係湯很單調, 但係個湯水質地好明顯同其他拉麵店唔同! 你可以笑 "哇! 你講咩? 咁抽像! 咪扮高深!" 簡單 D 黎講, D 水真係有 D 唔同!

叉燒我純個人口味傾向咬下即化油脂多那種, 這塊叉燒肥脂不多。

一碗麵跟半隻半熟蛋。

麵條中粗麵, 選擇最硬度。有點似油そば!

總結:
唔喺拉麵道場既地區競爭係 OK 的。整體拉麵唔算突出, 如果住得遠離荃灣, 不建議為去而去。
環境:♥♥
衛生:♥♥
服務:♥♥♥♥
味道:♥♥
抵食:♥♥♥
推薦:♥♥
以上: 拉麵台風, らーめん台風, 好唔好食又睇落去, 好孩子香港日本拉麵道場小戰爭, 拉麵, 荃灣, 香港日本菜
堂食等位時間: 5 分鐘
是次消費: 每人約$78

2013-11-07
類別 : 越南菜熟食中心粉麵/米線

話說喺深水埗食完新香園既蛋牛治, 行去另一邊試下另一間人氣食店: 芽莊城。哇! 喺街市上既熟食市場啊! 下午茶時段部分食店落場中, 無咩燈光暗暗地, 環境唔多乾淨, 會唔會中伏呢? "好唔好食? 又睇落去?"!
好唔好食?又睇落去? 第342回: 深水埗芽莊城三十元碗足料越南牛肉粉!
地址: 深水埗北河街市政大樓2樓熟食中心10號
(以下圖片可以按圖放大作最佳輸出)

街市上層別有洞天。

芽莊城係行到最篤篤角落頭位置。

睇下餐牌, 價錢真係化算, 最貴既招牌湯河粉都係 $32! 今時今日租金咁貴, 想搵間食店 $30 一個飯真係好少見! 仲要最賺既加錢涷飲都係加一元!

要個招牌湯河粉, 哇! 比想像中大碗好多啊! 食物擺法唔"拿西"!

料有肥牛、牛展、雞肉絲、扎肉、芽菜。個湯香料幾濃烈, 飲一啖湯, 未至於天下無敵, 但係都唔差, 性價比特高!

新鮮熱辣辣, 河粉同配料無將貨就價! 只可以講 $31 大大碗足料, 已經加分不少!
總結:
今 時今日香港有好多食店因為租金貴而偷工減料, 遇到性價比高既食店機會少左好多。當然 $30 一個飯絕對無可能要食店比到酒店式既服務同環境你, 呢樣野正常人都知道 (不過據我所知好多都唔係正常)。呢個招牌湯河粉唔係 100 分好味, 我覺得 70分好味, 但性價比值 $60, 即係高出自己願意比既價錢兩倍, 好抵食! 如果係因為為左味道而去食, 亦未至於; 但係如果為味道 OK 同飽肚同抵食, 呢間真係 GOOD CHOICE!
環境:♥
衛生:♥
抵食:♥♥♥♥
推薦:♥♥♥
以上: 好唔好食又睇落去,深水埗,芽莊城
是次消費: 每人約$32

2013-11-04
類別 : 港式茶餐廳/冰室懷舊老店

呢句說話黎緊每次都會講架喇: 我唔係食家, 文筆唔好, 只係將自己覺得好唔好食既感覺寫出黎, 味道呢樣野好主觀, 喜好亦各人有各人既口味, 我係寫比自己睇, 你鍾意睇我會高興, 你唔同意亦無問題, 最後一句講哂: "好唔好食? 又睇落去?"!
地址: 深水埗桂林街38號A地下
好唔好食?又睇落去? 第341回: 深水埗新香園蛋牛治一招打天下!
(以下圖片可以按圖放大作最佳輸出)

深水埗好多小食好出名, 咁啱整野經過, 今次試左兩間, 呢間名氣店叫新香園, 馳名蛋牛治。

TEA TIME 時段, 店內坐滿人, 一個人食搭枱坐密 D 所以無問題。

食野期間, 客人真係絡繹不絕, 大部分食客都係要蛋牛治!

隻碟寫住おいしい啊! 試下?

我鍾意個蛋有 D 蛋汁, 呢個就少 D...牛肉碎就幾好味。

埋單 $17 (烘底加 $1)
總結:
蛋牛治味道 OK, 經過可以一試, 但就唔使特登為去食而去深水埗。收銀既係一個 TVB 既男藝員, 但我真係 UP 唔出名...
環境:♥♥
衛生:♥♥
抵食:♥♥
推薦:♥♥♥
以上: 好唔好食又睇落去,深水埗,新香園
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$17

2013-11-04
類別 : 日本菜拉麵

地址: 中環歌賦街5號地下
(以下圖片可以按圖放大作最佳輸出)

來自四國既周月喺, 中環歌賦街, around 中環上環交界, 要到周月食拉麵, 要先有爬五分鐘斜路既決心! LUNCH TIME 等左十分鐘有位。

menu 幾得意, 畫畫作為 menu。拉麵店既 menu, 有沾麵,撈麵和三款拉麵揀, 只要有つけ麵既選擇, 都會優先選擇 order!

面向廚房, 睇住拉麵男煮拉麵; 其實都係一種享受, 周月都好有日本風!

周月つけ麵既湯, 有超強烈醬油味, 有別於其他店既つけ麵。85元, 要加一。

喝了一口湯, 那層醬油加上蔥揮發出既味道非常濃烈!

肉既肥膏與肉比例也不錯, 一塊上可能太肥, 切粒就相對易入口, 唔錯的!

麵 條是冷粗麵, 麵質剛好, 完全 match 我個人喜好! 以麵條黎講, 冷, 粗, 彈, 暫時我覺得最好既一間。3款麵條可供食客選擇, 分別係100克、200克及300克, 我揀 200克, 價錢一樣。我見到隔離食湯麵既麵條, つけ麵麵條係粗 d。原來呢間店喺麵條上處理幾細緻!

麵唔難掛湯, 如果覺得咸, 落多幾注麵掛一掛就會體會到個醬油味道其實好好味!

一碗麵跟半隻蛋, 反而覺得麻麻。

食完個麵, 要求加湯, 味道無咁濃烈剛剛好。

總結:
周月個魚介醬油湯, 上佢地既網頁睇有關資料, 原來個湯有來自熊本既鯖魚粉, 愛媛縣出產既醬油, 北海道既昆布, 還有瀨戶內海既鰯魚乾, 產生既味道令人深刻, 雖然以香港食客黎講, 未必接受到周月咁濃醬油既湯, 但係呢個特點真係可以喺香港既拉麵店群中 differentiate 到自己最特別既形象。我接受到呢款味, 但不至於大愛; 大愛既係佢地既麵條, 水準好高! 我會繼續喺搵最啱自己口味既湯底!
環境:♥♥♥♥
衛生:♥♥♥
服務:♥♥♥♥
抵食:♥♥♥
推薦:♥♥♥
以上: 好唔好食又睇落去, 好孩子香港日本拉麵道場小戰爭,中環,拉麵,周月,日本菜, 食評, 食記,ラーメン,ramen, 好孩子,好孩子PHILIP
堂食等位時間: 10 分鐘
是次消費: 每人約$93 (午餐)