中文 | English
我的推介食評 我推介的食評 0
食清d  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

類別 : 法國菜西式蠔吧

友人係常客,所以極力推介今次飯局黎呢度。

友人已訂位,七點半到達,被安排坐戶外位置。
適逢當晚有涼意,確係幾舒服tongue
既然朋友有preference,就由佢點菜。(因戶外位置燈光偏暗,相片不夠清晰)

蟹肉沙律:蟹肉混合沙律醬,再係上面鋪上黑色蟹籽,配法國麵包。蟹肉鮮甜,冇雪味,夾住蟹籽爽爽o既口感,不錯。配上脆脆的法國麵包亦不賴。

黑松露雜菌酥皮卷:上檯時黑松露香氣撲鼻,雜菌份量足夠。一客四條,但每人食一條已經開始有d膩。

Four Cheese Pizza: 芝士味濃,但餅底稍嫌唔夠脆。

兩個人三個dish,加一杯白酒,約400蚊,價錢合理。
題外話/補充資料:
Waiter/ Waitress Service好好,添水好密。
好似九點半定十點後,生蠔有半價。有機會再黎試。

類別 : 港式快餐店粉麵/米線

星期六四點幾去完上海街,行過見到,即比蕃茄湯底吸引 tongue ,決定tea一tea。朋友有點抗拒,但我堅持。

蛋牛治:朋友坐下突然想食蛋,點左呢個。普普通通,稍嫌牛肉偏少。

檸檬蜜糖脆脆:包都算軟熟帶少少脆,稍嫌檸檬蜜糖偏少。

蕃茄豬扒一丁:呢度選擇好多。最後揀左蕃茄湯底豬扒一丁。蕃茄湯底味濃,唔水汪汪。豬扒冇骨碎上,肉薄身唔鞋,好味。

小檔,價錢大眾化,埋單$76,會再來。

類別 : 港式中菜館火鍋海鮮適合大夥人

好耐之前喜歡黎呢度食任食火鍋,一來食物質素ok,二來價錢正常,三來就腳。但自從年幾前食物質素下降就冇再黎。

早兩日同朋友係灣仔六點幾做完野,行過挑起條筋,就入去食多次。

一入門口,經理好殷勤,侍應手腳快,我地坐樓下圓檯。正當猶豫緊點咩湯底o既時候,經理推介"麻辣雞煲",話廚師整得唔錯。先食雞煲,再打邊爐,最重要係經理話唔駛加錢,包埋係任食入面。友人見隔離檯點左,所以決定一試。

麻辣雞煲:我地點左少辣。經理確實冇介紹錯,雞煲惹味,不太鹹,而且辣味適中,雞肉唔鞋。連平時比較咀刁o既友人都讚,仲話下一次可以挑選中辣。 tongue

生牛肉刺身:2-4人送一份。友人讚牛肉味濃。

火鍋配料:以呢個價錢黎講,選擇都ok,又包o野飲。如果對肥牛有要求o既人,可能就要加錢點o靚d o既。

兩個人埋單$296。
收費應該係每人$148任食,難道冇加一亦冇加湯底同茶芥醬料錢?確係抵食lol

2013-10-21
類別 : 西式酒吧飲o野傾計

好鍾意黎呢度,因為有戶外位置,同知己吹下風、飲下酒、傾下計又過左一個愉快既晚上。另一個原因就係呢度可以係隔離同集團既西班牙餐廳同泰菜餐廳點野食。

星期四晚去,只有四張檯,比平時好full既情況差好遠。當晚點左泰菜。

馬拉盞通菜:第一碟黎。馬拉盞偏鹹,空口食得多會受不了。

冬蔭公炒飯:好少冬蔭公味,只得輕微既辣,麻麻地,蝦有4隻。

魷魚鬚:魷魚鬚lum lum地,配果個汁好惹味,但較辣。
題外話/補充資料:
之前果d server好似走哂,而家果d係後生仔,感覺有d 唔 pro。因為我點杯酒都要出黎問兩次

2013-10-21
類別 : 西式薄餅

成日晚飯時間行過都好多人,想食都冇得食。諗住去APM睇戲,預早兩日打去訂檯已經話冇位,要walk in。當日六點三去到,walk in有位,但要七點半交檯,冇所謂,反正我同朋友睇七點半。

呢度環境唔錯,裝修幾靚,燈光暗。可能係happy hour時間,好多人,感覺有d嘈。加上我地被安排既檯同隔離檯距離好近(只有側身過既空間),傾計唔方便。

我點既係Hoegaarden,用左另一隻牌子既杯上,可能太多人happy hour,用哂d杯sad
麵包條有d硬,咬左一啖冇再食。

小食併盤:天婦羅蝦、炸洋蔥圈、燒豬肋骨、雞翼和豬肉腸。款式多,二人份量。天婦羅蝦同洋蔥圈麻麻,粉漿厚同唔脆。豬肉腸正正常常,冇咩特別。燒豬肋骨少肉偏lum,燒得入味。最好既係雞翼,脆皮。

牛柳香草意粉:上檯時有香味,食落唔錯,意粉唔會太lum,又唔太油;牛肉口感唔錯又有牛味。

Parma Ham Pizza:黎到既時候冇即刻食,正在應付緊碟意粉。可能係凍左既關係,餅底變得lum左少少,唔夠脆。Parma Ham普通。反而伴面既薯絲好有驚喜,脆卜卜又唔油。

兩個人食哂都幾飽
呢度價錢都幾貴,差不多六百蚊埋單
是次消費: 每人約$300