域奇

域奇

我是 域奇
訊息
正顯示第 110 篇(共 72 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
APR 17

係 YouTube 睇到金屋麵包既故事,就好想去支持一下,同試下佢既麵包係咪真係唔同。 店面冇特別裝修過,保留舊有麵包店色彩,價錢一點都唔貴,仲可以用個平字黎形容,真係非常之好。另外麵包款式非常多感覺驚喜。 一次過買了5個麵包,諗著返屋企食同做早餐,點知一食就停唔到口,麵包非常有口感,絕對唔係果D連鎖式麵包店甘食空氣。令我食完一個又一個,真係未試過甘鐘意食麵包。 為左以後可以食甘高質素既麵包,一有時間就一定要去支持佢地繼續整優質麵包。
2016-06-27
每人約$42
JUN 16

懷舊既冰室真係寥寥可數 今日有機會黎試下 麻婆豆腐飯走肉+凍奶茶 $43 炸菜,粟米,豆腐簡單材料以成既素麻婆豆腐雖然有點過辣,但依然好味 杯凍奶茶仲精彩,如果有十大好飲凍奶茶中,依杯應該會係頭3名內。
炸菜牛肉飯
JUN 16

一間充滿熱情,投入工作既小店。 炸菜牛肉午飯+凍奶茶 $46 價錢唔稱得上平,但價錢合理。用料十足,牛肉非常多,一般用嘅牛冧肉,口感似牛頸脊,口感同肉味都重。 有家的味道,繼續支持小店! 午飯餐只係星期一至五先有得食咋!
檢視所有留言 ()
5分鐘 (堂食)
2016-02-12
是次消費
每人約$65 (午餐)
FEB 16

叉燒包,奶皇包,菜肉包,蓮蓉包,豆沙包,最鍾意食邊款包?我細細過就好鍾意食-麻蓉包。但宜家已經好難係酒樓找到。在友人報料下得知依度有得食,立即過黎會一會佢。 當然麻蓉包係今日既主角,第一時間點了佢。等左20分鐘,期待已久的麻蓉包終出現。二話不說就撕開包底既紙,一口咬開,睇睇啲麻蓉咩樣先,估唔到竟然同細過時見過既麻蓉包差唔多樣shocked。皮薄餡多,味道濃郁,口感實在,令人回味。 單單一個好食既麻蓉包已經令我計劃下次再黎。
FEB 16

年初二,本黎開心聚餐,但去錯了用餐地點,食到一肚氣。 點了4個粉麵,等左10分後,黎左2碗咖哩牛腩河,但其中1碗內有毛髮,要求更換。之後再等左20分鐘後,先有侍應過黎講冇晒河粉要轉其他麵低,再等多10分鐘先有得食。足足等左40分鐘先有得食,侍應態度惡劣,店內運作非常混亂。 經過1次之後,不會有下次。
檢視所有留言 ()
0分鐘 (堂食)
2015-07-19
JUL 15

有選擇困難症的我,二話不說就點了"肉骨茶"。 全因我沖著"bat kut teh" 以來。 它的表現絕對冇令我失望 yummy 湯底熱辣辣,藥材味一點都不濃,比起濃濃的藥材味反而來得更好。 排骨都有成4大件,相當理想既份量。 油條依然脆身,如果再多點油條就會更美好。 更落本地配上新鮮辣椒伴豉油。
檢視所有留言 ()
25分鐘 (堂食)
2015-07-12
是次消費
每人約$150 (晚餐)
JUL 15

有期望地再次光顧,等待人數多,差不多半小時後入坐,點了5款東東。 尚點涼菜(青瓜,烤夫,素鵝,燻魚),小龍包,薺菜松茸炒年糕,黑木耳露及豆沙鍋餅。尚點涼菜 青瓜:爽口,道濃。 烤夫:味淡,有點失色。 素鵝:以菇為主,可以更脆。 燻魚:全晚最好食的一道菜,非常脆口,味道偏甜。小龍包 皮薄多湯汁,味道尚可,如果多點點肉味會更好。薺菜松茸炒年糕 yuk 全晚最差的一道菜,松茸只有死咸味,相反年糕就淡某某。 我估佢地想用松茸帶起成碟年糕既味,不過非常可惜,松茸同年糕絕左交,傾唔麻各自各既味。豆沙鍋餅 sick 非...
NOV 14

星期日打算食個豐富早餐,就到這裡試一試,首先光顧,應該會係最後一次。 食物賣相吸引,可惜是成碟都係油,以$68的價錢來說有點過份的感覺,而食物質素方面亦不合理,點的吉列豬扒不是即製的貨色,只是用上平價的現成雪藏貨色。
檢視所有留言 ()
0分鐘 (堂食)
2014-08-03
每人約$32
AUG 14

牛下清拆過後,我只會到北記或八記回味一番。但近日心血來潮好想回味何興記的牛什麵,於是上網尋找,可惜是他們亦隨著牛下而結業。但意外地找到興記,就讀栢德的我經常到興記,食物的味道我已經遺忘了,但是懷舊的裝修擺設,露天茶坐環境,隔入生活中的味道仍然在腦海中浮現。 今日來到興記已經面目全非,點了一個特餐,沙爹牛肉麵,火腿奄列餐包,奶茶。 沙爹牛肉麵 - 味道不算太突出,牛肉淋身易咬口 火腿奄列餐包 - 蛋味香濃,餐包軟熟 奶茶 - 味道較為淡口,茶味奶味不足 對於我來講食物的味道不是首要,而是我仍然能感...
牛丸
2012-12-17
是次消費
每人約$22 (午餐)
DEC 12

下午三時..不用等位..牛丸粗麵作午餐.. 不用三分鐘已經放在枱上.. 牛丸非常出色.. 爽口彈牙..新鮮牛肉味道.. 與市面上的機製牛丸有莫大分別.. 可稱一絕.. 可惜粗麵只屬一般.. 欠缺口感.. 價錢合理..可再光臨..
Top