中文 | English
我是sweet&sweet。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
sweet&sweet  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

類別 : 港式雪糕/乳酪

迆雪糕專門店
豆腐紅豆冰雪糕($38)

甜筒可以選兩個口味,分別選左豆腐同紅豆冰味。

上面係豆腐味雪糕,食落豆腐味都幾香濃,豆腐濃度10分裏面有7分。如果同百福同維記既豆腐雪糕比,迆既依款豆味會更加濃。🥰

下面係紅豆冰味,食落開頭係奶味為主,後調先食到紅豆味。雖然感覺紅豆味唔太濃,但整體味道都似飲緊紅豆冰咁,因為真係食到平日冲紅豆冰用既黑白淡奶味道😆

雪糕筒好脆。整體雪糕口感好滑,豆腐雪糕係純素雪糕食落都唔會有冰感,真係似平日軟雪糕咁滑。紅豆冰味含奶,所以食落口感會更滑更厚。雪糕既甜度適中,唔會過甜,食多d都唔會膩。😁😁

個人黎講,我超級鍾意佢個豆腐雪糕,大家有機會去都可以試一下😋

類別 : 港式咖啡店小食店

SL窯燒朱古力撻(711買,$13)

同雪糕一齊放,所以買黎試下😆外層個撻皮係淋淋地咁,帶少少微苦既可可味,個口感有啲粉粉地,我唔太鍾意,但個味道係ok嫁。冷凍左咁耐既撻皮我都預左唔會特別好食🤣

裏面中間係朱古力餡,一拎出黎就食係好硬身,好似食緊一板厚d既朱古力咁。放一陣中間內餡食變軟,食落滑身左。朱古力味會帶甜,食落有啲似牛奶朱古力咁。同個撻皮一齊食既時候會中和返個甜味,甜度啱啱好。

整體黎講,可以買黎過下口癮,係7仔買到既甜品黎講都算好食,又唔會太甜,買黎做個方便既下午茶都幾好😁

用餐日期: 2023-03-27

類別 : 港式甜品/糖水雪糕/乳酪

Donuts Baba冧酒提子+榛子繽紛樂雪糕($10/2球)

冧酒提子:都幾重冧酒味,而且裏面都有幾多大大粒既提子,整體幾好食😋😋

(5粒⭐️為滿分)
口味- ⭐️⭐️⭐️⭐️
甜度- ⭐️⭐️⭐️(越高分代表越甜)
抵食- ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

榛子繽紛樂:雪糕上面有朱古力醬,成個雪糕甜度好高,榛子味唔係好出,朱古力味會突出啲。個人唔太鍾意食依個味太甜🤣

(5粒⭐️為滿分)
口味- ⭐️⭐️+0.5⭐️
甜度- ⭐️⭐⭐️⭐️⭐️️(越高分代表越甜)
抵食- ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

整體黎講,個人推薦冧酒提子多啲。依間店既雪糕又平,味道又算唔錯,食得過😁

推介美食: 冧酒提子

2012-04-03
類別 : 港式茶餐廳/冰室咪嘥嘢食店懷舊老店

堂食無論幾點都咁多人...所以唔好諗住少D人先去食
我今次叫左個波蘿油,蛋撻同杯熱奶茶
波蘿油:個波蘿油枱時仲係熱嫁!!塊牛油夠厚又係凍凍地,配合熱熱地既波蘿油,真係好好食....加上佢個麵包好軟,上面個波蘿皮好脆,不愧金華咁出名....必試!!!
蛋撻:蛋撻係暖暖地,蛋味幾濃又唔係好甜,但係個皮唔夠酥同唔夠香...水準唔係好,不值一試!!
奶茶:好香茶味,飲落去好滑,係杯好好既奶茶,一定要飲!!

推介美食: 菠蘿油,,熱奶茶
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2012-04-02
是次消費: 每人約$26

共有1 人投票

2012-04-03
類別 : 港式小食店粥品

今日特地去左第一腸粉食,試下係唔係真係咁好食!!

睇落去個腸粉好透,好薄,好似幾好
叫左叉燒腸,叉燒少左D,如果多D叉燒味道會冇咁單薄
個腸粉夠薄又滑...唯一缺點就系唔夠米香
整體黎講都算唔錯.....但唔係我食過最好