魚香茄子

魚香茄子

其實係咪因為鋪租太貴, 所以搞到香港好多食肆都張貨就價呢? 我寫食評, 一係好好食所以好想分享下, 一係就覺得餐廳冇認真對待食物或者基本服務衛生都不達標而不忿氣分享, 近來覺得要寫"好評"越來越難了。
訊息
正顯示第 110 篇(共 32 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
0分鐘 (堂食)
2016-07-03
JUL 16

能夠令我再次重投openrice寫食評,呢間餐廳真係不得了! 見呢間餐廳好評不少諗住試下,點知完全中伏:先黎個泰藉或菲藉女待應全程黑面落單,iced lamon tea又變左iced lemon water, 算啦可能人地受左氣所以拿埋塊面。(順帶一提,另一個講廣東話嘅女待應就好好服務) 泰國餐無泰式奶茶,又算啦,雖然好想飲但又真係未必間間泰國菜有。 個炒金邊粉一黎度,到我黑面!我認我嚴重歧視雪藏三色豆,無心機嘅餐廳最鐘意落三色豆整色整水,黎掩飾碟菜唔夠料、無配菜。再一次算啦,唔通成碟倒左去唔食咩。金邊粉入口乾身又偏硬,好明顯係用乾粉...
1 推介
Benjilkw
2014-11-25
是次消費
每人約$42
NOV 14

同好多人一樣, 通常D餐廳一係有驚喜、一係差到好離譜,我先會login 打個食評。今次美心真係比到我「驚喜」, 原來以為食燒味飯穩穩陣陣, 點知...... 唔知外賣唔洗排隊, 排個陣仲同個師父講, 义燒要半肥瘦, 點知個男仔答我: 全部义燒都差唔多! FINE! 打開個飯盒, 嚇親, 豬肉打直切, 連基本切功都唔識, 一咬, 乾到趙柴皮咁。 油雞比雞翼, 斬到碎晒骨, 慘不忍睹。 結果今餐主要都係薑蓉撈飯。
FEB 14

有日係大圍睇完醫生, 就想食少少野番屋企, 6點幾, 腸粉、碗仔翅都已經賣晒! 心有不甘, 搵次睇醫生之前再黎食, 卒之都食到喇smile 腸粉真係好滑(不過唔夠深水埗滑)。 牛肉則太硬太實, 無牛味, 麻麻地。碗仔翅好足料, 打打下字又想再去食過.tongue
檢視所有留言 ()
0分鐘 (堂食)
2014-02-16
FEB 14

行花墟前本來諗住前一點心, 點知好多人, 就求其走入新發, 點知中伏! 我地叫左個$53咖哩牛腩飯, 老公食兩啖已經大叫難食, (老公係超級咖哩迷, 唔太差嘅咖喱佢都會接受, 好少叫難食), 我望下D薯仔, 個邊乾到深啡色, 望到都唔開胃。 自己叫左個泰式雞絲河粉, 中規中舉, 唯一可取係河粉好滑, 但湯底咸, 加舊蘿蔔叫泰式, 檯面放左枝泰式酸汁, 試下啦, 點知只有白醋味huffy 結論: 無下次!
FEB 14

我通常黎林記都係食燒賣、魚旦、牛肉、腸粉, 食左好多年前三者水準穩定, 但係腸粉真係難食左好多好多, 唔知係咪老闆同唔同供應商點解腸粉有香蕉味, 大約兩年前腸粉已經無之前咁滑, 最近再買腸粉外賣, 番到屋企一食, "點解腸粉有香蕉味?", 再食真D, 原來係甜醬改左, 充滿香精味, 超難食, 自此不再係林記買腸粉。 其實唔想比個喊公仔, 但真係好難食, 真心希望林記可以提昇番腸粉嘅水準。
FEB 14

新年前去西環買海味, 因為好想食蝦麵又唔想兜去灣仔咁遠, 就揀左上環嘅馬拉媽媽試下。 我淨係叫左一碗蝦麵, 3,4隻蝦而且好細隻, 唔緊要, 但係湯底完全無鮮味, 湯底理有蝦(蝦殼)同大地魚味, 但完全無, 得個咸字。 一個蝦麵湯底已見真章!唔會再去!
2012-04-01
APR 12

黃埔開新野, 街坊當然要去試下。 等位等左好耐, 到我地喇, 個位對住廚房, OK啦, 但一坐低已經好凍, 問待應有冇得調較下個冷氣,佢話去關細D, 但唔覺細風左。 我食野唔一定要D野食好熱辣辣, 但就一定唔鐘意D野食凍晒先食,個冷氣咁吹法, D野食幾好食都好, 死梗! 我叫左個蕃茄咖哩牛肉餐, 牛肉得2條牛肋條仔, 咖哩底其實OK的, 但我個係蕃茄咖哩, 蕃茄方面只食到係罐頭茄汁, 唔係新鮮蕃茄煮成嘅汁, 咖哩味仲比D茄汁蓋晒D味, 仲要因為個冷氣吹住, 我被迫超快速完全我嘅晚餐sad, 而且太貴喇, 我個餐要成$128+10%, 貴到飛起, ...
APR 12

我好鐘意食譚仔米線, 初初見佢係黃埔開不知幾開心, 耐何食左2,3次, 呢間D質素真係強差人意。 我食米線鐘意酸辣底, 個種酸係應該由酸菜出黎個種酸, 但呢間譚仔三哥個隻酸, 係落左好多白醋個隻酸, 隻味好夾硬黎。 譚仔不論三哥唔三哥, D腐皮都唔係靚貨架喇, 但唔係靚貨之中, 都滾熟D滾林D, 等人咬到吖, 呢度D腐皮"UN"到硬膠紙咁。huffy 杯檸茶淡過鬼, 完全冇茶味!mad
Ritawky
APR 12

其實一路好少幫襯呢間, 因為行過都一陣鹼水味。 幾個月前食過一次, 麵真係好大陣鹼水味, NO GOOD。 雲吞, 蝦唔爽唔彈牙, 生發好過佢. 我最鐘意食河粉, 但佢質素最差, 唔滑, 鞋口嘅。huffy
2012-04-08
APR 12

紅磡新開韓國餐, 見D位座都幾舒服, 本來係想去對面生發食野嘅, 改變主意黎木槿試下, 奈何一入店內, 已經留底 十分差印象。 講真,入得黎, 又唔係平價, 梗係想坐得舒服D啦, 個時都2點幾, 冇咩幾檯客, 我地2個人, 一行入去, 有個哥哥就叫我地坐埋好多人個邊, 我見個邊5-6檯人, 仲要我地坐人地隔離, 而我想靜靜地食野, 我就話"可唔可以坐另一邊?" 其實另一邊都有人, 不過少D人, 得2檯, 但我起碼唔洗同唔識嘅坐隔離先囉, 點知個位哥哥係都要我坐埋一邊, 即隔離伸手就掂到人嘅距離, 等佢中間留番4-6個吉位, 仲要即刻執番D碗...
small234
Top