中文 | English
半窮食家
我是住在大角咀的半窮食家。我是一名學生,在大嶼山工作。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
半窮食家  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2018-05-06
類別 : 新加坡菜

一坐入去先岩岩開始睇menu就即刻有人黎落單,講緊唔係問你寫得未而係放左張單係張枱咁想即刻寫。
見我地未得就自己係度介紹然後想寫埋落張單度。咁..當然我就black左面叫佢比我地睇下先啦。

到落得單,佢見我地唔係兩個都叫貴餐,即刻系左聲同埋拋我話少啲雞嘅。大姐你個平餐都講緊差唔多六十蚊,貴餐多碟菜多兩三塊肉同變左肉骨茶就差唔多八十。
份量多啲就貴啲係合理嘅,但我食唔曬唔通又要迫住叫個貴嘅?

心諗系聲都算,點知佢落完單係我後面撞左我一野sorry都無句仲要掉張單落黎枱度。即刻火都黎。

我唔介意你整到我,但呢度唔係茶記,你亦唔係收緊平嘅價錢,點解可以咁嘅態度?

公平啲咁講:野食係ok嘅,肉骨茶都幾好味,亦唔係每個staff都無禮貌。但今日果個帶位、落單、收銀果個阿姐態度真係奇差。

我以為呢間鋪賣點係雞飯,但原來Set先係。
推介美食: 肉骨茶
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2018-05-06
是次消費: 每人約$60 (午餐)

2017-02-01
類別 : 滇菜 (雲南)粉麵/米線

打電話叫外賣,明明係同我講33號。去到拎見唔係我叫嘅野就同佢講啦。
都未試過食一間野自己做錯仲態度咁差,係咁係我面前同個收銀講係我記錯No.。

如果我記錯又點會咁岩你有果個號碼嘅外賣係度。

本身都諗住由佢,點知收銀找緊錢比我你又再同佢講要同個客對清楚啲野食,因為佢地會記錯No.,仲要不斷話係我記錯。

我本身個no.係37,其實可能只係電話聽得唔清楚個音大家都無乜錯。
但你點可能完全唔諗下有機會係自己問題就係咁話係個客問題?

唔係第一次食,一隻覺得呢間分店態度算唔錯,但呢個短頭髮無戴眼鏡嘅阿姐真係令人好嬲好失望。

咁嘅態度幾好食都無用啦。唔係顧客永遠是對的,但至少有基本禮貌。huffyhuffyhuffyhuffyhuffyhuffy
自取等候時間: 2 分鐘
用餐日期: 2017-02-01

2012-10-08
類別 : 台灣菜台式飲品

其實平時真係唔會預去飲奶茶會要求有良好服務
但至少可唔可以唔係無禮貌先
邊有理由會係話個客﹖

我買脆脆莎冰,買果陣唔問我要唔要CREAM都算,當我自己唔知有,我錯
我好聲好氣叫你幫我去返層CREAM,佢竟然話『落左你先講』
但講完又唔係佢幫我整走佢
我都已經無出聲,點知佢仲要突登走出黎望一望佢自己啲promote相
然後講句『張圖咪有CREAM LOR』
你張圖放係腰位以下,果條圖咁窄,請問點會一望就望下面果啲圖﹖
十個有九個都係望上面啲名黎哎野飲嫁啦

呢個店員叫號碼又無禮貌
唔係講緊佢大聲講野我就當佢無禮貌,我自己做服務業都明白大聲唔等於無禮貌
但果種語氣真係完全令人覺得佢似鬧緊人多啲
比野飲人下下都係掟落枱,咩態度﹖

隔離有個疑似店長OR經理嘅人,由頭都尾睇住佢咁都唔話佢
淨係係度收錢....

以前去都淨係覺得啲人好HEA,明明成條人龍但係啲店員掛住傾計做野勁慢都覺得無乜所謂
宜家呢啲係趕客囉好無﹖

你隔離啲鋪位做左咁多年我都從來無覺得佢地態度差呀
希望個店主可以睇到呢篇野
我未試過買杯奶茶四到咁嬲﹗

2012-01-14
類別 : 湘菜 (湖南)

向來對中式食物特別鍾愛,自從被朋友訓練得愈來愈吃得辣後更是迷上了這種味道
朋友介紹這間餐館後一吃便愛上了
雖然對吃不了辣的朋友來說可能比較不足
因為一個報滿辣味的廚房,那怕『走辣』了也很難做到完全不辣
不過這個辣有別於麻辣的慢性侵襲
而是從第一口你就知道辣了,卻還是難以控制的繼續吃下去
中式的辣不同於咖哩的辣,比其更為香口而且多變化
可能有曾光顧的人會覺得這店舖的食物太油膩
但這正正証明了其正宗之處
正宗的中式食物都較為油膩,只是平日香港的一些中式店舖已被港化了而作了更改變得較為清淡
卡片~

卡片~

很有風味的卡片
個FEEL好靚呀

個FEEL好靚呀

總覺得這張拍得很好看~
鐵板水晶粉絲

鐵板水晶粉絲

這是我每到必點的一道菜,雖然比較油膩但已細心的用雞蛋墊底吸油
愈吃愈辣,但又有咸咸的味道交雜調和
米粉的口感亦軟硬適中,而且完全入味﹗
小抄排骨

小抄排骨

肉質適中不難咬開,亦不算太辣,不太能吃辣的人可一試
農家米豆腐

農家米豆腐

口感很獨特的一道菜
比年糕容易咬開,又不如豆腐般軟弱
用軟硬適中來形容有點奇怪,但又確實如此
份量頗多,而且較為飽肚,假如選了這道菜,其他菜式就可以選沒那麼飽的了
一品雞

一品雞

很濃的雞味,精華都在湯中了
把湯渣拿出後是整隻的雞!
孜然排骨

孜然排骨

又是一道愈吃愈辣的菜了
不過味道很好,亦不『痴牙』
唔記得叫咩嘅甜食薯餅

唔記得叫咩嘅甜食薯餅

另一道我特別喜愛的食品
除辣以外甜亦是我的愛好品
這個薯餅有淡淡的薯味,配上甜甜的煉奶,加上軟而煙韌
雖然略油但亦極為吸引吃了兩塊~
堂食等位時間: 0 分鐘