super_mario

super_mario

我是 super_mario
訊息
正顯示第 110 篇(共 65 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
2014-01-28
是次消費
每人約$45 (下午茶)
FEB 14

偶然的機會下, 在德福有job要企一日 3pm, 放飯, 就到附近的茜廊食tea. 原本想食amoy冬蔭公公, 不過, 今日的工作冇乜機會飲水, 所以都唔好唔食太刺激的食物了, 等下次有機會才食 茜廊門外冇staff, 又冇tea set menu. 要入去問staff才知道有tea供應 staff比左一張menu我, 咁我就order 公司三文治+奶茶, 真係唔平, over $40 另加1 公司三文治: 有生菜, cheese, 煙肉, 蛋, 火腿, 以及大量沙律醬.  因為有cheese和煙肉至同連鎖怏餐店有分別, 茜廊仲要冇薯條跟.  奶茶的匙好長, 飲野時唔方便
2054
豬軟骨夠份量. 濃蕃茄湯底
豬軟骨夠份量. 濃蕃茄湯底
2014-01-25
是次消費
每人約$24 (下午茶)
FEB 14

星期六, 到啟晴村閒逛, 找東西吃 住在附近, 沒有太多食店選擇 有新屋村落成, 行過去不用10MINS. 有茶樓, 茶餐廳, 街市內有熟食檔mad 哈哈! 遲D試晒佢地! 今次先評君豪食軒 環境OK因為好新, 地方幾大. 不過D WAITRESS好生手, 落單時講3次先明白到我地想ORDER什麼 蕃茄湯豬軟骨通粉,  蕃茄湯味濃, 豬軟骨偏硬, 唔夠淋. 但豬軟骨份量超出預期lol 附上下午茶MENU FOR REF 係連鎖快餐店以外不錯既選擇!
tttkwokttt
檢視所有留言 ()
30分鐘 (堂食)
2014-01-26
是次消費
每人約$120 (下午茶)
FEB 14

沙田的假日, 真係好多人 下午茶時段,約等位30mins 麵包由A1-Bakery供貨, 所以試香蕉朱古力雪糕多士,其實係厚多士,牛油味好香!賣相好得,令人好開心! 自己比較唔鐘意雪糕直接放在多士上令到麵包淋晒。。。 老公選擇burger+薯條,burger有豐富肉汁,薯條係粗薯,大愛lol 餐飲我地選擇橙汁,係果汁先生。不錯
2013-11-14
生日
是次消費
每人約$500 (晚餐)
JAN 14

Felix 坐落於半島酒店的二十八樓,這裡是由著名的法國設計設Philippe Starck設計的,電梯一出便是長走廊,我地book左6pm,早到左,receptionist話可以上去等,左右兩邊有樓梯係比人飲野既地方,5時許已經有唔少人飲緊野。 我地叫左2個early dinner set。 side order左磨菇湯~$90。濃郁既磨菇湯仲要加埋一支磨菇肖華可以自己加入湯中,第一次咁樣飲湯。 主菜沒有太大印象,反正這裡算係食環境多於食物本身。 甜品方面,是一jar榛子甜品,榛子味濃,好似食緊榛子醬。我嗜甜...
Mocha
2014-01-20
是次消費
每人約$62 (晚餐)
JAN 14

在金朝陽中心做完TREATMENT, 便來到CAFE CORRIDOR食DINNER 真係好好彩,唔洗等位。唔係一個人都唔知食乜好 曾經在這食過 SALAD SET DINNER,賣相好靚,一直想再來食,好彩今日又有呢個SET $52+$10轉MOCHA 我覺得跟餐轉mocha比較抵,散買一杯mocha都成$40。。。 沙律菜冇以前咁新鮮,有微黃,有點失望。。。鬆脆的多士加回少少分數 MOCHA依然好有水準,咖啡的奶泡一看已經知道打得細密和滑。喝下去,咖啡不算太濃烈,有點甜甜的回甘,喝得舒服。 音...
2013-07-04
每人約$48
JUL 13

欣賞Harlen’s既創意,sexy lady可能係全港最sexy既cake 蛋糕外層的朱古力唧花香滑濃郁,甜度適中,內層口感好rich中心的紅莓,出奇地跟濃郁既黑朱古力配合,令到蛋糕既味道冇咁單一糖膠裙子我冇食到, 紅色色素已經甩左d落件cake度 美腿朱古力的味道,就是普普通通… 比不上蛋糕外層&內層既朱古力 餅底都幾實,感覺跟成件cake格格不入 價錢嘛,就係貴囉,貴過酒店cake shop同類chocolate cake
木瓜牛奶
2013-07-02
JUL 13

屋企人一心去買Strawberry roll cake,但找不到?? 一問店員,原來呢期轉左賣相。原來有金箔既, 純粹裝飾, 沒有味道,淋身既 草莓好甜,好大粒,比香滑忌廉包住,好特別,職員話下個月就唔再係呢個樣啦當晚返到屋企都11pm啦, 已經唔係算新鮮,味道當然跟堂食(@The Lobby)冇得比。 不過衷心覺得有人準備外賣蛋糕係件好幸福既事,好sweet~~~~~~~
grayciie
檢視所有留言 ()
0分鐘 (外賣自取)
2013-07-01
JUL 13

專誠去帝苑一試Napoleon,試我最愛的甜品外貌係普通左少少, 但整體無令我失望,拿破侖層次做得很好,夠酥脆,加上清甜的吉士,口感與味道配合得很好。幾款鮮果-芒果、藍莓、紅莓也鮮甜好食 每之經過tst都會想入去再買cake,帝苑有佢既魔力~Next Target: 蝴蝶酥!!!!
檢視所有留言 ()
0分鐘 (外賣自取)
每人約$6
APR 13

呢個食評係講緊剛過去既冬天... 有一晚夜歸, 很寒冷既關係, 經過呢間小食店, 買一串魚蛋暖肚, 不幸地其中有幾粒好淋既 我估計賣唔出就一路煮, 搞到淋晒...... 認真失望. 我往往覺做街坊生意既, 都要用心做既, 信心冇左好難會再幫襯
2013-04-28
每人約$45
APR 13

新開張,梗係要試下啦! 7pm前到,唔洗等位.到我地食完約8pm就要等位啦. 咖哩牛筋腩飯,$40幾蚊。咖哩連汁都幾大碗。咖哩汁夠香,不算辣,嚐到輕微的椰汁味。明明叫牛筋腩,但係一舊牛筋都冇...失望 星洲海鮮炒飯,$40幾蚊。幾惹味. 送例湯一碗,落單時侍應冇交待,到有碗例湯黎我地都一頭霧水,原來係送既,送完即止
Top