I_CHU

I_CHU

我是 I_CHU
訊息
正顯示第 110 篇(共 13 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
2014-03-13
MAR 14

記得大概是2年前來過otto, 之後都冇機會再黎 同朋友傾開, 估唔到佢係呢度既常客. 於是柴娃娃地又再上去. 闊別2 年, 環境依舊. 安靜既環境令我可以暫時放緩一下自己平時緊張的生活.忘不了的磨菇湯, 名副其實. 香濃的磨菇湯, texture 一流. 飲左一啖湯就會有濃濃的磨菇味留在口中~ 回味無窮 點了一個意式生牛肉, 牛肉入口即溶. 同和牛有異曲同工之妙. 朋友點了一個墨魚麵, 味道又真的不錯. 在外面食過太多不同"型式"的墨魚麵. 始終覺得味道不夠. 或味道會不均. 但呢度的墨魚麵卻味道剛好. 唔會食到最後覺得味道變淡. 甜品還是...
HappyPolly
ccw41817
2014-03-14
MAR 14

收工收得夜, 返到去巳經9:45pm 餓到不能再餓. 見到仲未關既羅麥記, 馬上入去 其實自己未食過, 不過真的太肚餓. 唔理喇~! 食了一個餐: 芝士豬頸肉撈麵加凍奶茶. 唔駛加一~ 很好 芝士豬頸肉撈麵第一次食芝士撈麵, 感覺太乾. 芝士唔夠多, 食到最後變左得番個麵, 要自己再加胡椒粉先夠味~ 豬頸肉煎得不錯. 入口還很juicy又香. 如果餐廳可把撈麵煮得冇咁乾再多d 芝士汁, 應該可以更好味lol
2014-03-15
是次消費
每人約$218 (晚餐)
MAR 14

久未去過apm, 唔知有咩好食. 經過呢間燒燒燒~ 雖然好多人圍在外面, 但竟然唔駛等位. 諗住一試~ 外面那位帶位員, 問我要散叫定放題. 又話咩$218 定$288. 俾左張餐牌我, 叫我自己睇. 睇完講左俾佢聽想要咩餐先俾入去. 我諗住開口問佢點解. 點知又有另一位客人開口問咩叫$218 同$288, 佢就叫o個位客人自己睇.............huffy 餐牌完全冇解釋咩叫$218 / $288 更加冇講咩放題同散叫!!! 但由於周圍都係人等位, 所以我同朋友就唔問, 直接同佢講我要$218, 佢就俾我入去~ 入到去, 總之搵到個人問..先知原來係放題黎~...
Yanneslai
st999631
2013-02-04
FEB 13

今日放假, 去左上水探表妹 一齊去左食LUNCH~ 佢帶我黎到呢度食, 原來A1 都有CAFE~ 真係唔講都唔知 餐廳坐落於商場中間, 電梯就O係餐廳兩邊穿過 自己唔太中意咁樣... LUNCH 都有好幾樣唔同SET~叫左個咖哩蝦肉蛋包飯. 咖哩汁不太香濃, 不過都好, 咁樣會冇咁咸 蛋包飯好難煮~ 廚師可以煮到薄薄的蛋皮而且夠滑~ 不錯 飯味不太香, 幸好有咖哩搭救~~ 至於蝦仁只得數隻, 好明顯係急凍蝦~ 冇蝦既鮮味~ 大大扣分~ 整體黎講不太差~ 可以再黎
檢視所有留言 ()
15分鐘 (堂食)
2013-02-02
FEB 13

朋友介紹黎食 星期六晚上, 十分多人~ 等左差唔多15分鐘先有位..一行二人, 叫左3 樣: 木瓜絲沙律 - 木瓜絲十分新鮮~ 不錯~ 不過辣左D~~而沙律中既酸味都十分開胃~再黎一個生蝦~ 十分鮮甜~ 佢地用新鮮苦瓜墊底~ 自己就唔敢食~ 只係食左生蝦~ 配上佢地既酸辣汁, 十分不錯~跟住就叫左個黃咖哩大蝦配面包~ 正~! 大蝦兩條~ 大大條, 好多肉, 雖稱不上鮮甜~但都啖啖肉~ 黃咖哩好香, 如果加埋椰汁, 相信會更滑同更帶香味. 可惜的係食多左就會覺得咸左D~ 但整體黎講都好好味!~雖然地方淺窄, 但食物味道不...
2013-02-03
FEB 13

自己行街, 肚餓~ 想食個TEA~ 黎到MISOCOOL... 好失望~ 先講奶茶, 實在未飲過咁沖出黎既奶茶, 好明顯水吧為左好快手...大大力咁倒水...預左只係一杯普通奶茶,對其味道巳經冇要求, 但上黎呢個賣相, 真係一D 都唔想飲...跟住食左個士多啤梨窩夫~ 上到黎巳經凍左. 整個窩夫都好林, 好似整左好耐, 變到開始凍同埋林一樣... 少量士多啤梨同汁都冇辦法令窩夫起死回生~十分失望~ 唔會再去
2012-02-26
FEB 13

好耐冇黎食, 今日同阿爸黎食 叫左幾樣送 紅油炒手咸左D~ 而且比較辣~ 辣到有D 食唔到食物本身既味道~ 可惜!再黎一個醉豬手同埋凍茄子. 凍茄子十分好味~ 味道剛好, 又香又帶咸, 加上凍食, 味覺效果一流~! 而醉豬手中的酒味都未算太濃, 幾香~ 唔錯~ 可惜既係浸得耐左, 豬手就開始有點帶苦~建議快食~!阿爸中意食小籠包~當然要叫番一籠 大大粒,小籠包既外皮厚度剛好. 做得十分出色~ 再加上濃濃肉汁, 咬入口好JUICY! 正~!
x x x x
andycsho
2012-08-31
SEP 12

Lunch 過左黎食~ 一如以往, 冇食到佢地招牌既紅薯粉, 而食左自己最愛既米線~ 麻辣湯底依然係我必叫之選. 不過小辣就夠~ 釣下味~ 雖然呢度有好多選擇, 但自己食黎食去都係o個D~ 今日又叫左豬大腸, 牛柏葉, 同埋醬爆丸~ 好港式車仔麵但又cross over 四川風味, 好正!~lol 豬大腸洗得都算乾淨~ 牛柏葉十分爽口~ 醬爆丸彈牙之餘又係爽口之選~ lunch 又多一個選擇~
檢視所有留言 ()
0分鐘 (外賣自取)
2012-01-07
每人約$600
JAN 12

今次終於食到有腳既豬仔喇~ 話說之前訂過一隻豬, 點知拎到返屋企後, 先知入面d 豬腳冇晒!huffy 今次再訂, 仲要還神, 真係不容有失~ 終於去到落訂時, 講明係還神既~一定要留番d 豬腳~所以今次真係拎到一隻完整既豬仔喇 拎時真係岩岩出爐~~ 食時都仲係好脆. 乳豬連皮加少少肥膏, 入口時真係好香好脆, 加上少少肥膏,確實好味~
2011-12-31
是次消費
每人約$26 (早餐)
JAN 12

去開九龍城, 食左一個早餐 真係唔錯~! 好抵食 一個餐, 又有面, 又有面包, 又有腸, 仲有蛋~! 抵食要俾滿分 至於味道, 同一般地道既茶餐廳味道都一樣~ 唔錯. 烘底面包好味~ 今次仲叫左杯茶走, 甜味剛好. 的確唔錯~!
Top