中文 | English
skymay
我是skymay。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
skymay  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-01-02
類別 : 日本菜爐端燒壽司/刺身

現在喜歡即日買團購去吃飯, 第一不怕忘記而過期用不了, 第二不怕訂不到位等好耐先去食!  (當然你要預先打去問今日有冇位先去買團購啦! tongue

喜歡它用現金券, 那麼就不會有難訂位的問題出現!  買了兩張試下, 差不多9pm 先去到, 沒有訂位, 只是 walkin, 好彩人不多, 可能前幾天假期已很多人出外吃了! 所以星期六晚上這個時間不多人!

沒有人在門口處, 入來有一男侍應service, 不過remind last order 是9:45pm & 10:45pm close, 話團購上的時間有些錯, 但我們沒問題, 因已來到及不太肚餓, 應該不會order 很多, 而且今次是來try!

chopstick點了$189 超人氣特上盛合 - 不錯, 好味!, $79 厚切牛舌(需然不是最靚部位, 那很有禮貌的男侍應推介此) - 很正! 極喜歡lol, $49 海鮮煎餅 - 沒有什麼海鮮及不好味!  需然only 3 dishes, 但已很飽!  其他菜就沒有試, 因這是一間主打吃牛的restaurant, 當然是先試它的那手好菜先喇!

Anyway 兩位男侍應都很有禮貌, 而推介我們吃牛舌那位更加很細心講解, 他的介紹真的不錯smile, 肉的質素都很好, 坐得亦很舒服, 是一餐不錯的Dinner!

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2013-12-28
是次消費: 每人約$180

2011-12-19
類別 : 日本菜爐端燒壽司/刺身串燒

經Yahoo w/ JigoCity買的團購 coupon

$38於【津屋爐端燒】享用「和風特選套餐} 及 $60「和風極上套餐」
其實此不是真的抵食的試食價, 因不是比原價份量給你, 只是將份量縮細很多來就個價錢! 份量偏少!

星期六當日5pm 先打去訂位, book了第2場8:30pm, 我們9:00 先去到!
環境舒服整潔,而且寧整,裝修普通但簡單典雅,但我們坐得很舒服,可以傾好耐計,而且整晚此時段後除此轉團購客外,只得大概2枱walk in客
全場客基本上食完就走,得3-4枱慢慢傾計,可能因份量實在太少,食唔夠1個鐘就可以走得! HAHAHA!lol
可能再加上此為冬天, 較少人吃魚生吧!

●$38套餐
- 味噌湯: 幾好飲
- 蜜瓜鮮果沙律已買囇,所以只能選 蟹籽沙律: 做得幾好味, 而且幾新鮮, 生律汁做得味道很好
- 日式炸菠菜卷: 普普通通不過不失, 沒特別
- 雜錦魚生飯: 其實份量都幾少, 每粒魚生都是細過骰仔, 我想有3種 - 三文魚2-3粒仔, 八爪魚2粒仔, 另一種已經唔得得, 2-3粒蛋, 2粒青瓜等等!
- 綠茶雪糕: OK好味

●$60套餐
- 牡丹蝦味噌湯: 幾好飲,但略鹹
- 選了三文魚蟹籽沙律: OK
- 選了朝鮮醬青瓜伴八爪魚,幾好味,汁做得不錯而且很新鮮 smile
- 火焰三文腩4片: 都新鮮好味,但不是很厚又不太簿
- 吞拿魚腩海膽飯: 新鮮但份量真的很少!
- 綠茶雪糕: OK好味

因想試吓佢的正價食品如何,後加了$75的燒三文魚魚頭及$15 串燒牛舌,想先試質素及抵食度才再加嘢,或看能否再來!
但【三文魚頭】的SIZE很細,沒有很多肉,似乎偏少!
【牛舌】的燒功我覺得一般,較為乾了少少,或可能因太簿,而份量就係一片牛舌的一半,再切開3舊以上,咁你估吓有幾細件! 其實我想如果它買貴些,厚返些會較好!

整體我喜歡在這處食飯的感覺,坐得很舒服及寧靜,但應該價錢不便宜如用份量計算及在九龍城區,所以應該不會再來了!
maybe 我在數碼港或跑馬地吃會較合理!
合共$ - 團購: $98 ($38+60) 另散加 $90 = $188 + 19 (加一) = $207

後話: (此處的大廚亦是老闆,曾在有名酒店做過) 可能習慣出品跟酒店價錢來衡量,但質素及環境尚未去到酒店級,而且店子少,難分擔經營成本! 所以食品價錢都較難做到便宜了!!

題外話/補充資料:
此處做的汁真的幾好味!
推介美食: 沙律
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2011-12-17
是次消費: 每人約$103 (晚餐)

2011-12-05
類別 : 日本菜自助餐壽司/刺身

huffy
深水埗燒肉市場 - 超級勁差, 茶餐廳都好食過佢!! mad

我完全極度後悔買了這個團購,非常差及不值,更加完全不能相信會有人評這間食店是ok,
有沒有可能團購有接近4,000人買了shocked? 還要第2及第3轉,你請我免費吃我都唔會再去呀!!!
現在還要寫下我平生第一次吃得最差的一次,及我第一篇食評讓其他人不要受騙 huffy
更不要相信那勁靚的食物相片...... huffy

團購 $109 + 【五六日收加一 $17】 + 【8-10pm $9】 = 每位要 $135 (不是太便宜)

1) 時間安排甚差,門口柜面時間到都無接待員 - 其實當我去到時還有5分鐘先開始第2輪,但食店還不清場,上場是6-8pm,我們排第三,但都要8:10分先能就坐,每場來講完全就不足2小時吃!mad 根本就是不安排有足夠時間及看似吃 2 hours,其實就有心出術! 不過我們吃了1.4 hr 就走了,冇心機!!mad
2) 侍應看似全是十幾二十歲樓下的靚仔 - 店來好似得3名好細過的後生仔做樓面+1位似老細的中年男人,當我在等位時看到這情景,已心知不妙!
因通常此表示食店無能力及無錢請人,只請10幾歲的後生仔係夠平,而且不理會服務質素! 食物質素想好都幾難! 好多時無人取單!
3) 快餐店格局,只有大概 9張 2-4人卡位,及3張8人長椅
4) 魚生無味,求其切 - 不知所為的切法,我想是求其比靚仔切! Size 完全唔合格,味道全無鮮味,欠新鮮,我想可能是次幾級的貨,真係入唔到口呀! 可能我吃慣質素好的東西喇, 但真的唔想食!
5) 嘢食經常無黎又無講
6) 燒肉質素完全 - 完全無調味;有些切得過厚,咬唔開; 有些全是肥膏;簡直不知所胃huffy huffy
7) 店內無熱水供應?? 你可想而知有幾好 - 要求一杯熱水,最後發覺來的是一杯凍水,你可想而知此食店有幾認真做他們的食物及 huffy

無心機再寫下去了..... 簡直 huffy huffy, 唔想浪費時間! 總之請我都不會再來,就算係免費都係咁話!!!
題外話/補充資料:
另外炸生蠔本來是不錯的,但炸得勁黑,而且很擔心他們沒有洗或求其洗,so...... 唔敢吃!
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2011-11-27