中文 | English
六魔女
我是六魔女。我最常於北角鰂魚涌灣仔出沒,最鍾意粵菜 (廣東)韓國菜日本菜海鮮鐵板燒火鍋
食評會員 2次成為首位寫食評會員
六魔女  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-12-02
類別 : 日本菜壽司/刺身

是日友人放假,專登約埋一齊食個好味LUNCH.
呢道好多LUNCH SET 選擇,最後我揀左什錦魚生飯,友人食天婦羅SET.

先來前菜,似係用蟹子整成一粒粒正方粒再加有WASABI味的沙律醬,好好味,令人好開胃.
雜錦飯D魚生唔錯,海膽鮮甜,火炙帶子大大粒,爽口鮮甜,蝦同劍魚腩都不錯,唯獨三分魚同玉子扣了分,沒什麼味道. 平時不吃薑的我,反而喜歡這兒的薑的味道.
甜品是芒果MOUSSE CAKE, 味道一般

約二百蚊一個魚生SET LUNCH, 都算OK架啦~
我會再來多次食下個天婦羅SET  yummy

推介美食: 魚生
用餐日期: 2014-11-24
是次消費: 每人約$200 (午餐)

2014-11-27
類別 : 西式無肉餐單

透過TABLE MAP訂位真係好方便,响電話到Click click click就搞掂晒.進餐期間,眼見仲有好多吉枱,相信WALK-IN都無問題.

記得兩年前上來食過星期二晚BUFFET,唔多人,野食好味又有靚景,當時仲話要每年週年紀念都上來慶祝一下.舊年黎唔到,今年決定一定要再來,價錢同兩年前唔係相差太遠,但食物質素真係差天共地,令人有D失望.

我地大約六點九上到餐廳,坐定定後就開餐了,生蠔區長期有一堆人圍住,咁唯有食左我好鐘意的CLAYFISH先,呢度的CLAYFISH真係好正,係我至愛,隻隻都有膏,好好味.食左三轉CLAYFISH都仲未見到有人FILL生蠔,終於等到有人FILL時,又FILL得唔多,D客一見有就一人夾6-7隻响碟,三秒就比人夾晒,心諗已經唔算多客啦,咁都唔FILL密D?!食左兩轉熱盤,終於有機會食番兩隻生蠔,但味道好一般,係咪因為我食完熱盤再食返冷盤個味有D唔同呢?!ANYWAY,試完就算~

呢度的熱盤我一向麻麻,印度菜較出名,NANN BREAD, TANDOORI CHICKEN, CURRY, 好可惜唔係我杯茶,我一心都係想食煎鵝肝.但睇晒咁多款食物,無一款係我兩年前食過的果款煎鵝肝. 之前食果隻係如假包換放在多士上的鵝肝,如今已經變左鵝肝漢堡,賣相仲要係好似麥樂雞,味道就更加唔駛講,好失望呀~~~

唯有食多件炸魚,少少意粉就轉食甜品了,呢度的TIRAMISU同MOVENPICK 雪糕係我至愛,好可惜以前雪糕係有好多款比你揀,而家得番士多啤利,朱古力同雲呢拿,仲要得紙杯裝,無CONE.好彩雲呢拿都好好味~

可能期望越大失望越大,同以前比較真係無得比,都啱o既,而家d dinner buffet普遍都六百幾,呢道收緊四百幾,有生蠔有"鵝肝"同movenpick,仲有個靚景比你望住,仲想點?!

本來今年聖誕都想上來食BRUCH BUFFET,但經過今餐後應該唔會再來LU~

題外話/補充資料:
有AE咭的話,盡量都食A LA CARTE,食物質素應該會好D,價錢又差唔多~

PS:女廁有陣異味,餐廳要留意下~~
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-11-25         慶祝紀念: 紀念日
是次消費: 每人約$600 (晚餐)

2013-02-16
類別 : 意大利菜西餐廳浪漫情調

老夫老妻,無謂响正日比人掠一筆,提早食我地o既情人節餐啦~~~
去左soho行左一圈,見有幾個靚靚o既日本女仔左揀右揀幾間餐廳後,最後都入左呢間,所以我地都跟左入去...哈哈~~

佢地有set lunch,
頭盤有三款,我地揀左potato skin同 bacon salad, potato skin得一塊,有點小家,但bacon salad就好大碟,兩樣都好好味,d紅黃椒好甜...仲有一款係pumpkin soup.

主菜有五款,我地揀左三文魚扁意粉同sirlon steak,

三文魚意粉好味到暈,好想再encore呀...

sirlon就有點"un",可能我地叫左medium卦,塊肉煎得有炭燒味,個汁都唔錯,最好味係個薯蓉. 仲有d配菜都好甜好正~~

最後可以揀要dessert或者咖啡茶,我地要左一份dessert一杯咖啡,雪糕ok,個咖啡就麻麻地~~

每人都係一百蚊左右,又平又開心o既情人節餐,都唔一定要去五星級地方食千幾蚊先叫慶祝情人節o既,食到好味o既野我就好開心架啦...lol
題外話/補充資料:
去過soho的朋友都知道大部份餐廳都細細的,所以坐得有點迫架,如果想食氣氛的朋友真係要諗清楚先帶男/女朋友去呀~~ tongue
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2013-02-12         慶祝紀念: 情人節
是次消費: 每人約$110 (午餐)

2013-02-16
類別 : 粵菜 (廣東)滬菜 (上海)私房菜會所

今年同屋企人响梓桐堂食團年飯, 由於梓桐堂用餐o既地方不大,大概一晚最多只做四至五枱生意吧,親友一早要跟餐廳訂枱加落deposit.
我們用膳當晚只有兩枱客,整間餐廳只有10個客人.親友一早已向餐廳取了當晚的菜單,但當晚吃的菜式仍有出入,我想這是餐廳仍要看當天的食材是否新鮮才有所調動.
Appetizer - 梓桐花園

Appetizer - 梓桐花園

頭盤都是凍的食物連乾冰一併上碟,氣勢磅礡,有點驚喜
海胆醉鮑魚 - 可能是有酒配了鮑魚來煮,蓋了海胆的味道,沒有吃出海胆味
花蛤沙律杯 - 花蛤大隻很鮮甜, 我很喜歡那沙律汁,甜甜酸酸的,很開胃
法國鵝肝脆豆付 - 味道都還可以,但因為配凍食,鵝肝雖然不至於全凍(仍有少許暖),但我還是筧得西餐的煮法較好味
清酒牡丹蝦 - 牡丹蝦大隻鮮甜,清酒配在一起很好
芥末和牛 - 還ok,但不是太能吃出和牛的味道
海螺頭燉三寶

海螺頭燉三寶

湯 - 很好味,餐廳真的是一盅盅的燉,上枱時非常燙口,料很足,味濃!其中一位親友說越喝越咸,可能是他那盅多了一片金華火腿吧!
點心三拼

點心三拼

點心三併分別有
花素餃子 - 唔錯
洋蔥黑豚肉 - 黑豚肉有點"un",整體味道普通
彩虹大蝦卷 - 唔錯,但有點像酒樓吃的春卷

主菜有五味:
蟹皇扒豆苗

蟹皇扒豆苗

豆苗 - ok
金貝白玉

金貝白玉

金貝(帶子) - 做得剛好熟透,味道不錯

風山水起手撕雞 - 這味菜忘記了拍照,因為大家一見都很開心,是那種撈起的菜式,有些士多啤利絲,芒果絲,青瓜絲,西芹絲,芫茜等等配料,再加上那酸甜汁(應該是話梅汁吧).
黑松露醬爆龍蝦菜

黑松露醬爆龍蝦菜

龍蝦炒得剛好,肉質很好,但可惜被黑松露醬蓋了鮮味,反而龍蝦下的雲吞皮沾了汁好好味
八寶荷葉飯

八寶荷葉飯

大家都吃到這味菜都飽了,我都沒有嚐到一口就包走
甜品三弄

甜品三弄

甜品有:
青檸番石榴糕 - 有點似馬蹄糕的味道,但較清甜一點
杞子桂花糕 - 很香很好味
紅"早"萬壽果 - 飲後很舒服呢,味道很好

總括來說,各款菜式味道不能說非常出色,但很有誠意,菜名很吸引呀,未吃已經垂涎欲滴了. tongue
大時大節,這樣的價錢還ok啦!
題外話/補充資料:
地點有少許偏僻,根據地址在google map找並不能看到餐廳的正門,因為正門在另一邊,不熟路的會繞了一圈才找到.
另外餐廳本身是一間教授造陶瓷的地方,不是熟客介紹或透過openrice,應該不會知道有東西吃吧 tongue
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2013-02-07         慶祝紀念: 團年飯
是次消費: 每人約$330 (晚餐)

2011-12-17
類別 : 港式會所

是晚蛇宴,成個2樓包左場,大約8枱,每枱12人......個場其實有d似員工飯堂
每枱有兩大窩
主角,大史五蛇羹

主角,大史五蛇羹

七彩炒蛇絲

七彩炒蛇絲

枝竹黑草羊,朋友話唔"show"

枝竹黑草羊,朋友話唔"show"

人參竹絲雞螺頭燉三蛇,用料豐富

人參竹絲雞螺頭燉三蛇,用料豐富

豉汁荷葉蒸大鱔,無乜肉,多骨

豉汁荷葉蒸大鱔,無乜肉,多骨

燒鴿

燒鴿

椒鹽中蝦,入晒味

椒鹽中蝦,入晒味

仲有一個臘味糯米飯,但炒得不太好,似蒸多d.

味道不是很出眾,但勝在份量多到食唔晒,而且食到有d膩口,有少食多滋味的感覺. 一年一度就夠了.
蛇宴包兩大支汽水,6罐啤酒同三蛇酒一支,食完成個人暖笠笠,今個冬天不是太冷者...
是次消費: 每人約$80

共有2 人投票