中文 | English
kayuk
我是住在何文田的kayuk。我是一名打工仔,在銅鑼灣工作。我最鍾意台灣菜滬菜 (上海)日本菜迴轉壽司店中菜館酒樓自助餐壽司/刺身點心
食評會員 1次成為首位寫食評會員
kayuk  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2021-06-13
類別 : 港式茶餐廳/冰室咪嘥嘢食店少鹽少糖食店

經常食呢間野,作為連鎖餐廳食物質素唔會有咩期,但其他野可以搞返好啲,例如衛生情況,成日塊抺枱布都有陣味;萬年餐牌出期不變;食物選擇好似好多,但黎黎去去只係街邊茶餐廳會出開嘅碟頭同炒野咁共冶一爐,最離譜嘅係最近為咗慳成本,竟然將凍檸茶嘅檸檬片轉做檸檬醬,聲稱一樣新鮮,鮮鬼咩啲味道唔同晒仲有陣苦澀味,連平時唯一比較可取嘅凍檸茶都無埋要叫其他野飲。

最緊要係,啲職員態度又「好」,想享受食餐飯連氣吞可以一試。

2019-09-09
類別 : 西式扒房酒吧甜品/糖水

老婆前排同朋友去咗呢間食,早幾日同我講話掛住佢嘅白汁意粉😨於是就即日中午係openrice訂位再夜晚去食⋯

環境:幾好,位幾多但算窄,有唔同嘅枱設計eg圓枱,長枱,二人,四人,八人或再大啲都有;環境偏暗。另外唔知係咪咁岩多大枱客,啲傾計聲好大聲,但餐廳背景音樂係細聲的。

食物:唔多講,直接去相

-慢煮安格斯牛西冷8oz
快評:煮法好,調味適中,唯一想講係塊牛嘅來源應該差啲,類似金鳳果啲扒再差少少嘅肉質,但個人覺得仍然對得住個價錢,唔錯嘅

-黑松露野菌天使麵
快評:呢個價錢食到呢個質素嘅白汁,天使麵軟硬適中,白汁食得出唔係用平價忌廉,黑松露味道夠又唔會太搶,仲想點?唯一係份量只係一般

-炸蕃薯條
前言::呢個其實係食完上面個兩個之後成15分鐘都未到,而諗住小食應該食唔飽,追咗店員而店員話整緊無漏單,於是堅持等到佢黎埋先決定仲加唔加野
快評:勁新鮮,應該真係岩岩炸好,超脆!而且唔厚身,變相條條都好香口,脆邊口感真係不得了,食到停唔到;個醬睇相都見到有成督黑松露,撈完之後好香yummy而且份量仲好勁,食到超飽

-蘋果汽酒
快評:飲開唔同地方啤酒同手工啤嘅我表示有啲失望⋯可能係我飲唔慣

極速總結:呢個價位,呢個環境,已經好難得;之後會再黎試埋其他,就係咁😂
推介美食: 黑松露野菌天使麵, 炸蕃薯條
是次消費: 每人約$193 (晚餐)

2016-12-23
類別 : 港式車仔麵

(題外話)本身都鍾意食車仔麵,因為貪變化多,想點食就點食,所以都會搵下唔同既舖頭食車記。

(正文)呢間店位於唔起眼既街上,店面不大,大概可坐廿人左右,座位空間算正常,未至於迫。

叫野食係用蠟筆畫上過膠紙的,款式大路,唔詳細介紹但重點推介:
牛爽:依佢講係牛舌芯,爽口而且不常見,第一次必試
冬菇:食幾次都炆得好入味
烏冬;煙un, 滑
辣汁:似乎係自制的,夠香,可叫另上自己「不」

仲有數款自家制茶品,其他不能盡錄,歡迎自己黎試試。
推介美食: 牛爽
堂食等位時間: 1 分鐘
是次消費: 每人約$40 (晚餐)

2013-04-06
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館

係呢頭做野,所以間唔中會拎食下雞同燒味
已經食左好多次,佢係有燒味飯同小菜食既
平均分量好大,d碟頭飯直頭好似唔使錢咁超大碗飯底,有女士一齊食通常食到一半已經飽哂
叫餐仲有例湯送,好足料而且又係超大碗,飲完已經飽左一半

唔使講招牌一定必試太爺雞,係豉油雞黎既,
味道接近無可挑剔,豉油甜,雞滑,要講唯一不足就係雞少少肥,會有脂肪層,但唔算厚。
送飯一流lol

其他燒味黎講質素一般,燒肉麻麻,燻蹄OK,白切雞麻麻。

小菜比較少食,但整體都唔錯,係茶記之上菜館水平。
推介美食: 太爺雞
堂食等位時間: 3 分鐘
是次消費: 每人約$40

2013-04-06
類別 : 意大利菜西餐廳薄餅適合大夥人包場派對

食開平野既我因同女友慶祝就上黎openrice搵食,之前聽過人講話呢間唔錯,
禁入黎睇見到其他朋友對呢間既服務水平上落好大,但見到食品質數好似唔錯,
同區黎講呢個價位搵左幾間,最終都係黎左呢間。

直去重點,叫左個set menu for 2

餐湯-磨菇忌薕湯
唔係罐頭湯,足料既,但係俾湯入面放左既兩塊仔餅乾影響左d味,頭淡湯係餅乾味 -_-

頭盤-小食拼盤 - 炸蝦x2 / 芝士餅x2 / 炸雞脾 x2
正常水平,比茶記好食但唔算有驚喜
個芝士餅咬落幾煙un,唔錯
蝦幾新鮮,炸皮唔算厚
炸脾d肉就鞋左少少

main-水牛芝士Pizza / 白汁海鮮意大利飯
水牛芝士Pizza幾好食,熱辣辣既pizza係最好食既(唔只係暖,係熱辣辣)
材料好食,味道亦岩岩好,皮又夠脆
同埋幾鐘意佢切開左既pizza件係完全同其他pizza件完全分開
(即係唔係d芝士未斷尾...拎起一件時會痴住隔離果件,結果一拎上黎d材料就俾d芝士痴住跌到周圍都係)
白汁海鮮意大利飯既海鮮就唔好講喇,只係碎件,好細粒果d
但係個白汁就幾正,好重海鮮味,彌補番個味道
有兩隻大蝦跟,但唔係新鮮蝦

餐飲係凍士多啤利朱古力同熱Mocha
Mocha不過不失,同Starbxxxs差唔多
士多啤利朱古力就幾好飲,類似士多啤利糖咁既味,唔會酸亦唔會過甜,岩岩好

總括黎講今餐食得幾開心,食物質素真係唔錯,價錢亦合理
其實黎之前睇過其他食評,有人話服務質素差又趕客咁
而我自己呢次就覺得唔錯,waiter多數後生仔女,但幾有禮貌同幾細心
上菜既時候我電話放左係台面,佢有提醒我小心部電話
而且會換碟(cafe黎講真係好少見會主動換碟,抵讚)
走既時候亦提你拎齊野同笑住講拜拜,亦唔見趕客情況出現
不過佢類型係樓上cafe,環境偏暗,
現場亦有播放音樂,所以其他人傾計都會比較大聲,感覺上嘈左少少
如果唔鍾意嘈想靜靜地既話就可能唔係咁岩,
但一大班朋友黎就應該唔錯
menu亦見到有menu for 2 - 8位用既set
題外話/補充資料:
用餐時間係平日夜晚-8:30,原本book左9點,但8:15打上黎問可唔可以改早d(8:30)
佢地答話留就留唔到,不過而家有位可以walk-in
堂食等位時間: 0 分鐘
慶祝紀念: 紀念日
是次消費: 每人約$180 (晚餐)