中文 | English
我是kinki_T。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
kinki_T  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2012-07-23
類別 : 港式火鍋海鮮燒烤

一直以來我都好鐘意BBQ,今次同朋友係呢間餐廳入面落手燒BBQ,好食得黎又好玩,可算係難忘既一餐

呢度個燒烤爐好勁!!可以控制燒出黎D食物岩岩好金黃色,好香口之餘多汁!!!!!就連我個唔識煮野食嘅朋友都燒到好好味^^初時仲幾驚佢會燒焦哂D食材!
台灣蒜香一口腸

台灣蒜香一口腸

估唔到我朋友燒到個惹味豬頸肉同埋台灣蒜香一口腸咁有水準….,等我仲叫佢再燒多幾串。平時我地見到果D都係用炭爐,燒起上黎真係「火冒三丈」,…黎度個爐唔使用咩技巧,只要間唔中加下水就可以,最岩d 唔識煮野食,又鐘意自己落手玩下既朋友!

日本珍寶蠔

日本珍寶蠔

超鐘意食蠔,我地2個叫左半打,d蠔好juicy,帶有礦石味,回味甘甜,爽滑彈牙,正!!!!!
特大溫室菇

特大溫室菇

D大菇上面鋪左芝士去燒,係呢間野既新派食法,味道好fresh...溶左既芝士熱辣辣....好香口... 一個字讚!!!

日本五花腩卷

日本五花腩卷

脂肪與豬肉分布好平均,應該係靚貨,平時食開Shabushabu,估唔到用燒既方法可以咁惹味,d油花迫哂出黎,又唔會太膩口,而且好香tim~~
鹽燒雞翼

鹽燒雞翼

BBQ當然唔少得燒雞翼啦!!>O<…上面灑了點孜然粉和麻辣粉,味道啱啱好,肉汁夠哂juicy!!

仲有個手打黑白墨魚滑都值得推介,呢度D墨魚滑好特別.....溝左墨魚汁和蟹籽,唔單止可以用黎打邊爐.......仲可以BBQ,燒出黎表面脆卜卜,內裡就好滑,口感好彈牙,咬破左D蟹籽,仲滲出陣陣既鹹香。

環境: 果日天氣都幾熱,不過勝在入面有冷氣,果晚好多人一邊BBQ,一邊打邊爐,但係都唔覺好熱!! 反而幾鍾意咁熱鬧既氣氛….. Good...... 不過今次得兩丁友,如果同多D朋友黎就可以打埋邊爐,听講黎度的黃金鴛鴦茄牛骨腩濃湯好正!!
用餐日期: 2012-07-21
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

2012-01-30
類別 : 日本菜拉麵

第一次試食這間餐廳, 全因為每次經過也見到人山人海, 那它必定是有其說不出的魅力, 於是我找了比較空閒的一天來試吃一下!!!

先說一說這裡的環境, 一進去只感到四周煙霧彌漫, 是我在日本旅遊節目看到的情景, 非常有日本氣氛啊!!!!!!

本身對豬骨濃湯情有獨鍾, 連吃公仔麵也愛吃豬骨濃湯的!! 魂就是我今次的target!!!! 果然是屬於日本的味道啊, 果然是豬骨「濃」湯!! 有別於香港一般的拉麵館口味, 不是味精的味道, 而是經過長時間熬製而成的湯。 這間拉麵店還選用了「魂」作為其名字, 證明了魂確實是在這兒有其一定的地位。

這個價錢吃到日本的味道是物超所值的, 至少比起到日本走一趟來得便宜!!!

2012-01-27
類別 : 西式扒房西餐廳

昨天跟朋友子們吃牛扒大餐, 其實我們每次吃完大餐也會有一個負責打當天的食評, 而這一次就由我負責了。

在這次的晚餐當中, 大家最滿意的就是這個DRY AGE 牛扒!! 我們要medium rare, 廚師真的沒有煮得過熟, 而且經DRY AGE處理的牛扒牛味真的特別濃而且口感也軟軟的, 跟吃平價餐廳時那些因為下了鬆肉粉而變腍的牛扒不同! 支持!!!!
最好吃

最好吃

這個400日穀飼和牛也值得一試的, 它的油花分布均勻, 而且完全吃不到酥味, 真的很想知道穀飼和牛也能有這種效果嗎
點醬汁更好吃

點醬汁更好吃

我還點了一個牛肩脊, 幾近全無肥膏, 入口最具嚼勁, 吃時不必蘸任何醬料, 更可嘗其真味。
爽口!!

爽口!!

不得不提的是這間餐廳還用了專門食用牛扒的牛扒刀, 聽 waiter 說他們用的是法國品牌Laguiole的牛扒刀, 用的時候確實能感覺到它有別於一般別的牛扒刀, 刀柄由牛骨或木製成, 充滿藝術感的外形, 讓我感覺非常尊貴, 友人更想買向餐廳買牛扒刀呢 tongue

2011-12-14
類別 : 西式酒吧蠔吧海鮮慶祝紀念日

上個星期我個朋友仔生日.. 我地去左 THE SKY BAR 飲野食蛋糕慶祝!!

去到一向頭頂一望,, 好閃啊!! 估唔到佢地原來已經佈置哂聖誕裝飾啦啵,, 係天幕之下既星星真係幾靚啵!! 而且呢到除左有位座之外,, 裡面仲有飛標呀..足球機呀果D玩.. 講到悶時幾個FD去玩下真係幾唔錯架!! 大家都玩得好開心!! 生日果個更加唔駛講啦,, 實在滿意以上添啦!!
星空之下!!

星空之下!!

我地叫左3杯野飲啊呀!! 最近我果杯係 look for star!! 你唔好睇佢好似酒精好重咁呀.. 佢既酒味其實好小架咋..岩哂D酒量淺唔係好飲得既人,, 反而我朋友右邊果杯 Sour Apple 就有好重既Tequila 味啦!! 如果想 "Look for Star" 既話,, 我建議你叫呢杯會比較好D lol 而左手邊果杯呢就係無酒精既飲品啦,, 因為興趣唔大,, 所以名就唔記得了,, 只係記得佢係荔枝味的,, 同埋幾好味道!! 唔飲得酒或者係唔想飲酒既話可以叫呢個黎試下!!!!!!

食完蛋糕埋單既時候.. 個侍應俾左一張生日既優惠券我個FD啊,, 呢張優惠券幾好用架!!! 聽個侍應講.. 只要我個FD係呢3個月之內去 Mr. Steak Concept 旗下既任何一間餐廳食滿$200就可以用呢張優惠券當$100咁用架啦!!! 哈哈!! 真係幾抵啊!! 我已經叫定個朋友下次去試第二間既時候一定要叫埋我啦!!!!!!
生日優惠券

生日優惠券

2011-12-14
類別 : 日本菜

驚喜的一碟,好想知廚師點整,叫既時候係以為蛋黃會實晒,點知一用筷子夾開就流晒出嚟,我為左影相,都流走左唔少蛋黃,非常好味的一碟!!一定要試

另一碟必食之選,好大隻的蜆,1/2手掌咁大的蜆,嚟到先知連殼炸,

想再食完又食

呢碟嚟到要即食,因入邊係海膽,如果唔係林左就冇咁好食,外而的炸醬好薄,薄到透

亦叫左少少菜,全部炸醬都好薄,非常少油,直頭好似冇咩油tim.

好好味呀!! 第一次食到咁薄既天婦羅,同埋都唔算好熱氣,飲多幾杯茶就冇問題嚕lol
用餐日期: 2011-12-12
是次消費: 每人約$230