中文 | English
SerenaErin
我是住在北角的SerenaErin。我在鰂魚涌工作。我最常於北角鰂魚涌太古出沒,最鍾意日本菜德國菜法國菜
食評會員 0次成為首位寫食評會員
SerenaErin  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2019-03-15
類別 : 台灣菜外賣店台式飲品

公司附近新開張嘅珍珠奶茶舖,試過白葡萄烏龍茶,正常甜度都唔太甜,淡淡香甜葡萄味。但真正愛上的係芝麻嗰杯,濃濃芝麻香又有超濃芝麻味,有燕麥同芝麻粒好有口感,超推介。今日正式開張仲有小小台灣稯子送

類別 : 美國菜咖啡店沙律西式糕點 飲o野傾計

登登登登。。。約咗朋友嘅我,今日就早咗好多出到銅鑼灣利園中心。所以就搵左Starbucks坐低諗住一路食一路等個朋友。點知當我想叫嘢食嘅時候,發現居然係Starbucks食雪糕食喎!即刻雙眼發光,冇錯我即刻叫左嚟食,雲呢拿雪糕配上蜜糖脆脆再加埋杏仁片焦糖醬,再配埋一杯濃濃嘅特濃咖啡,perfect!將咖啡倒入去雪糕,當雪糕溶咗係咖啡入邊,再飲一啖雲呢拿雪糕咖啡嗰種感覺真係好難形容一個字"正"!除咗雲呢拿,同一款嘅食品,仲有朱古力口味,下次一定要試!

用餐日期: 2015-11-25
是次消費: 每人約$45 (午餐)

類別 : 西式咖啡店麵包店甜品/糖水無肉餐單

今日小編嚟到呢一間細細嘅cafe。
為嘅其實係打發時間。。。
因為小編約咗個朋友,而朋友又未到喎,所以呢就諗住搵一間餐廳坐低等啦!點知就比我見到呢間細細以白色為主,牆上邊掛住幾幅色彩繽紛嘅畫,吸引咗行咗入去。

我叫左一個daily set。一個煙三文魚配番薯包,再加埋一杯熱嘅薄荷花茶。

但我點解揀蕃薯包呢?因為其實我都係一個小小嘅蕃薯控嚟嘅,咁見到有蕃薯包,自不然就會好想叫嚟試吓,因為市面上其實好少有蕃薯味道嘅麵包,而係無蕃薯蓉做配搭的,所以小編先好想試下。其實都有少少失望嘅,因為比我想像中番薯味係冇咁濃啦,唔知係咪因為冇番薯蓉,所以就感覺唔係咁重番薯味。不過整體來講成個包嘅味道係唔錯嘅,因為煙三文魚其實都無得輸。

用餐日期: 2015-11-25
是次消費: 每人約$75 (下午茶)

類別 : 西式酒吧酒店餐廳

係公司附近開咗咁耐,今日終於可以去試吓!
講緊嘅就係呢一間 Mr & Mrs Fox
我本身係係雜誌度見到有食家介紹,俾佢嘅裝修吸引。一直一直都好想嚟,不過可惜無人陪所以一直都無機會嚟試吓。
今日終於親身來到,覺得呢度嘅裝修比我想像中更加舒服,大部份嘅傢俬裝修設計都係以木同貨倉為主,好有外國氣氛,店內亦都有好多外籍人士光顧。

餐具都好有外國小店嘅特色好靚好特別!

不過,可惜餐牌選擇唔多,因為得一個鐘頭lunch嘅關係,所以我只係揀咗個quick set。
個餐係唔包嘢飲嘅,不過就有麵包沙律同主菜。麵包係法式麵包,外脆內軟,熱辣辣,好好味!麵包仲配埋一個黑色醬(味似松露),食落口好creamy 同麵包好夾。

沙律係蔬菜沙律配上blue cheese,芝士味濃!

而主菜我就叫咗個BBQ醬嘅豬仔骨!豬仔骨炆到好軟好入味,味道偏濃。初上枱嘅時候,感覺好似得好少咁,有種覺得一定食唔飽嘅感覺,但食完晒成個餐之後,居然唔覺得唔飽同油膩,反而覺得啱啱好都飽肚。
總括來講,我覺得呢一間餐廳俾我一種好舒服好輕鬆嘅感覺,我覺得好適合三五知己或者係happy hours飲下酒食下野咁,呢一度係一個好好嘅選擇。雖然價錢就有少少偏貴,不過食物味道,坐嘅舒適環境,就算貴少少我都覺得係值得嘅。

用餐日期: 2015-11-24
是次消費: 每人約$100 (午餐)

2015-11-13
類別 : 港式甜品/糖水

食完飯就緊係要食甜品喇!
這是常識吧!
今日同好耐無見嘅舊同事係尖沙咀食飯聚聚,食完正餐同事就建議去食甜品。
附近正好有小甜谷,睇完餐牌就俾綠茶雪糕吸引咗行咗入去坐底。
我地一行三人,叫咗兩杯綠茶雪糕同一碗湯圓。
綠茶雪糕杯,配有薄脆碗,紅豆蓉同芝麻湯圓。
雪糕分量比睇餐牌仲要大仲要高,好大分好驚喜丫~~~~~綠茶配紅豆係無得輸,正!芝麻湯圓就略嫌皮太厚了。
朋友仔叫嘅淨湯圓都有同樣問題,湯圓細細,皮厚餡少。

用餐日期: 2015-11-12
是次消費: 每人約$50 (宵夜)