中文 | English
hcscm
我是住在屯門的hcscm。我是一名Sales,在灣仔工作。我最常於灣仔九龍屯門出沒,最鍾意港式西式多國菜茶餐廳/冰室蠔吧西餐廳火鍋壽司/刺身海鮮
食評會員 0次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 42
hcscm  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2017-11-30
類別 : 意大利菜西式西餐廳咖啡店甜品/糖水All Day Breakfast沙律

同老婆去完香工,諗起上次响附近有間高質素既cafe,心諗呢區仲有咩野好食呢?行行下,老婆又唔想食茶記,又唔想太逼人,結果行到"天堂",唔多人就試下啦。。。

結果,伏就係咁開始啦。。。
環境裝修其實不錯的,有鏡面牆,係座位比較逼夾,我地買左野黎講,比較狼狽。。。

最後叫了 龍利柳薯菜,豬柳意粉,熱咖啡及特飲,特飲真係唔記得咩名😥

先講套餐,包湯包及飲品,湯是預計到的粟米忌廉湯,當然無驚喜,也沒失望,只是非常普通的湯而已,聊勝於無啦

食物點左
龍利柳薯菜,$83
薯菜還可以,但魚柳肉好鞋好死,不知翻炸了幾次,黎到都唔係太熱

豬柳意粉,$78
肉是鞋的,尚有豬味,但皮沒有燒的香味,稍嫌失望,意粉比想像中好,不算太淋,不像茶記

再講飲品
熱咖啡,跟餐要加$10😑😑😑
完全唔掂的熱咖啡,飲得出係水同啡的味道,係分得開既,黎到已經無啡油,跟啡的奶是凍,仲要跟餐加$10,簡直不知所謂

是日特飲

推介美食: 是日特飲
用餐日期: 2017-11-28
是次消費: 每人約$86 (午餐)

2017-10-11
類別 : 西式咖啡店無肉餐單All Day Breakfast

終於又到左星期六,今天就相約了住荔枝角的朋友,他說這裏開了一家挺有心的CAFE,帶我來一起嘆返個Brunch~

事實上,時間已經過左2點mad,一點也不早了,但我地還未食早餐,更未食晏,所以我地都係食個豐富點的LUNCH吧
這家CAFE位於工廠區,大門口也沒有招牌,無人帶的話,的確不易察覺,店員說因牌照原因,不能放招牌在外,理論上,更不能招待外來賓客,不怕,我地是這大廈的員工,明白的~tongue
而這裏的裝潢也很寛闊,我朋友有小朋友,也一點不覺得逼迫,响工廠區有這樣的一個地方,都算不錯,很多植物牆,有萬灰從中一點綠的感覺,不俗。
綠色梳化卡座配磨沙玻璃,格調幾好喎

綠色梳化卡座配磨沙玻璃,格調幾好喎

還有一個跟真實時間一樣的大鐘,真的好有格調呢
好有格調的大鐘 配以 愛因斯坦名句的牆

好有格調的大鐘 配以 愛因斯坦名句的牆

下單要自行到收銀處下單,令我想起EURO GO GO式點餐模式,唔知係咪因為工廠區要快呢?
食物大約不到10分鐘就到了,真的非常快like

最後點了 All Day Breakfast ($88)
有爆芝腸同牛仔腸,又有黑松露炒蛋,滿瀉的什沙,很豐富,完全沒欺場,哇,這價錢也太抵了吧

哇,這價錢也太抵了吧love

跟配 凍即磨咖啡 (+$3)

杯挺大杯,比一般餐廳大,而且啡面有些咖啡粉,整體很香很醇。。。yummy

最有趣的是,在我們旁邊,有另一枱玩FIGURE的,我同朋友都是男人,男人的其中一種浪漫,就是玩FIGURE,雖然這套FIGURE完全不懂,但看上去型,就得啦,係咪?哈哈
在場有一班熱愛MODEL的朋友,响度玩足全日,我都哄動埋一份,因為真係好型啊

推介美食: All Day Breakfast, 凍即磨咖啡
用餐日期: 2017-10-07
是次消費: 每人約$91 (午餐)

類別 : 港式粉麵/米線

通常遇到寫上 無味精的,我都是非常敏感的,不知為什麼,對味精的抗拒越大,什至只是呷到少許的味精感,已經感到口乾非常。

因此,遇到這間宣稱自己無味精食肆,一方面暗自高興,另一方面更是希望唔好失望的那份焦慮感。。。

我只是點了最簡單的 「細蓉」雲吞麵,加腩汁。
有5顆雲吞,算係咁,唔記得影相,真失敗,雲吞皮算厚的,但食下去的感覺真的不覺得有味精啊,驚喜。。。

因為差不多關舖,好像阻人收工咁,拿拿聲清碗,連湯都飲埋,但飲完後,卻有點點口乾了~~

整體來說,不錯,性價比算高的,
宣稱無味精,我的感覺是,雖然我都有口乾情況,但程度不高,相信店東也不是放了太多調味料吧yummy

用餐日期: 2017-07-19
是次消費: 每人約$32 (晚餐)

類別 : 新加坡菜

响正屋企樓下的新舖頭,幾大都要試下先lol
適逢開張,超多人,反正不太趕,就去等一等吧,結果一等,就半小時了。。。sad
最後,我點左 馬來咖喱牛腩飯,我老婆點左 海鮮叻沙。
出菜速度尚可,大概15分鐘左右就到了,以新開業來說,挺不錯的like
馬來咖喱色澤泥黃色,不稠,輕水性,富流動性,很好,味道夠香夠辣,而且更有辣的後勁,非常不俗。
海鮮叻沙,色澤呈微橙色,微辣,餸料充足。

講真,咁既價錢响屯門來說是貴,但响VCITY來說,是差不多的了,
整體來說,是一間不錯的餐廳,會再來的~

門面的光線同埋色調比以前的越悅感覺好好多

門面的光線同埋色調比以前的越悅感覺好好多

推介美食: 馬來咖喱牛腩飯
堂食等位時間: 30 分鐘
用餐日期: 2017-07-30
是次消費: 每人約$70 (午餐)

2012-10-27
類別 : 港式茶餐廳/冰室熟食中心

熟食中心環境冇乜變,人流亦都係咁多,而福來棧既野食,出名夠鑊氣,但以前只食過3次,原因係個老闆成日著住條孖煙通走黎行去,睇見都無謂口。
今日見佢個仔都仲係度幫佢手,老闆亦著返條西褲,好啦,今次就支持下你地㕸,叫左沙拉豬扒同埋芥蘭炒牛肉,跟中湯同飲品,湯係金銀蛋青紅羅蔔煲豬骨湯,好飲,夠清甜,同埋好多湯料,正
芥蘭牛肉,夠鑊氣,牛肉夠林唔靱,芥蘭爽而不會太油既感覺
但沙拉豬扒感覺好似茄汁豬扒後加啲沙律醬就算,唔知係咪整錯左,後期補數算呢?!
整體不俗,勝在夠鑊氣,不過如果要好生意啲既話,就真係要再加把勁啦
推介美食: 芥蘭炒牛肉
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$38 (晚餐)