中文 | English
我是住在天水圍的Jackielsc。我在灣仔工作。我最常於灣仔羅湖出沒,最鍾意粵菜 (廣東)港式酒樓小食店大牌檔咖喱點心
食評會員 0次成為首位寫食評會員
Jackielsc  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2017-04-11
類別 : 滬菜 (上海)粉麵/米線雲吞/餃子

今日經過灣仔食晏,見到人不多便試一試,不過店內油煙味頗重,雖然人不多,但都冇乜招呼,睇左餐牌好耐,選擇頗多,飯,麵,小食都有,最後點左個雪菜肉絲豬扒麵同2隻生煎窩貼,可能樓面聽錯,結果嚟左5隻,是但啦!反正肚餓。叫得鍋貼大王,估計鍋貼應該不會太差,外皮似水餃,白雪雪,底部煎得金黃,但不脆口,而且好油,頗失望!豬扒幾大塊,不會太油,雪菜肉絲份量頗多,麵條夠淋,不過湯頗多味精。因為份量頗多,食完飽到上心口mad

$14(5隻)

$14(5隻)

用餐日期: 2017-04-02

2013-11-06
類別 : 港式中菜館海鮮水煮菜式

朋友飯局,好友極力推介這一間新開小店,一早訂左位,一行三人準時到達,店鋪地方雖然不大,但地方十分整潔.肚仔餓,急不及待點餐

黄金泡菜:同一般泡菜唔同,唔辣,酸酸地,好開胃!mad

九層塔石鍋胡椒蝦:石鍋上,香噴噴!蝦肉爽口彈牙,最正係d配料,吸收晒九層塔同胡椒嘅香味,十分惹味!連蝦殼都食埋

玉桂蘋果牛柳粒:未上枱巳經聞到玉桂嘅香味,牛柳粒鬆化,有肉味,加上蘋果同玉桂粉,感覺蠻清新的,一口接一口,好食到唔停得口!madmad
避風塘炒辣蟹:香氣撲鼻,鑊氣十足的炒蟹鲜甜多汁,肉質嫩滑,肉蟹大大隻,好新鲜,加上金蒜,辣椒和乾葱的香氣,好味到連手指都想食埋.最後將食剩的金蒜拎去炒飯,變成了避風塘炒飯,又別有一番滋味.

虫草花浸時蔬:虫草花香氣撲鼻,生菜吸收左濃湯同蟲草花香味,味道清新

題外話/補充資料:
店子雖小,但菜式選擇一點也不少.而且菜式味道出色,店員服務殷勤,主動向客人介绍菜式,值得讚許!有時間一定再嚟
推介美食: 黄金泡菜,玉桂蘋果牛柳粒,避風塘炒辣蟹
用餐日期: 2013-10-30

黑松露魚翅帶子餃

黑松露魚翅帶子餃

上肉響玲腸

上肉響玲腸

今日三点半和朋友去下午茶,唔駛等位!

點左個鮮上肉響玲腸,一碟六件,唔似響玲,似腸粉包住鮮竹卷,但味道不錯.

然後再來–個黑松露魚翅帶子餃shocked長方形的點心籠.只有兩件,買相精美,蝦彈牙,帶子新鮮,仲有素翅在上面!

最期待班蘭馬孻糕,因為本人十分喜愛班蘭葉蛋!馬孻糕有班蘭葉味道,入口即溶,十分鬆軟,不太甜!
mad
芒汁沙律盞,買相精緻,要趁熱食!

最後点了–個川味雙蚌米餅!–上枱,勁唔掂!sad米粉煎成餅狀,嘩shockedshockedshocked未食已油香撲鼻!勁油膩!聞到都唔想食!試左一啖就放低了!

見到隔離枱的迷你甜品,下次一定要試下!

推介美食: 班蘭馬孻糕
用餐日期: 2011-11-13