中文 | English
renyam
我是住在太子的renyam。我是一名學生,在長沙灣工作。我最常於旺角深水埗沙田出沒,最鍾意農家菜印尼菜日本菜小食店大牌檔中菜館咖喱壽司/刺身粉麵/米線
食評會員 0次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 2
renyam  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2020-05-26
類別 : 港式川菜 (四川)火鍋雞煲任食/放題適合大夥人家庭親子

慶祝生日lol,同老公bk咗兩個鐘任食$198另加一。
一開始可以選擇雞煲或者酸菜魚,我地揀咗酸菜魚。

酸菜魚以兩人份量黎講都算多,配量都ok,有木耳,酸菜,芽菜等等,但係唔知點解味道一般,d湯唔酸菜味,比較淡,而且魚肉雖然無骨,但係唔夠滑,因為我太鍾意食酸菜魚,度度都會去食,深圳果幾間出名嘅全部食過,連去芬蘭同聖托里尼見到中餐館有酸菜魚都會試,但係都好味過佢...不過可能係我個人問題,如果唔食成日食其實都唔錯嘅tongue

食完酸菜魚就可以選擇打邊爐,有好多款湯底,真心唔錯,我地揀咗大紅袍麻辣湯

哩個湯一個字:鹹yuk,鹹到唔可以再點醬油,就算加咗湯都係好鹹....好一般,走嘅時候見到隔離左右無人係點麻辣湯...

邊爐配料哩講脆肉鯇好正,我覺得好食過自己係街市買果d,可惜我點第二輪嘅時候佢miss.....其實都係點咗4件而已....
鵝腸都唔錯

餐前小吃有6款可以選擇,只可以叫一次

鹹酥雞好食👍🏻👍🏻👍🏻雞絲一般

服務方便好好,有問必答👍🏻👍🏻
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2020-05-25         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$215 (晚餐)

2012-02-06
類別 : 泰國菜

平時行開都無入去,今次想試下新野。
中午時份唔系好多人,入去就有位。
打開睇餐牌,原來系食雞的!
男朋友點了海南雞飯(約46元):雞味一般,但配菜很好食,我中意
我點了肉片檬粉(20元):湯底很好味,男朋友試后說我的粉還吸引過他的雞飯。

但系!!!!!!!!!!!!!
食到一半發現了一條菜蟲,幾大條的!!!

但系男朋友說有菜蟲D菜新鮮!無奈~!

之後再發現第二條蟲

哩個唔系新鮮先有的蟲吧!?

其實有菜蟲我都唔介意的!
但系一見到第二條蟲,胃口立即無了!
同男友即刻走人。
不會再幫襯了!!!!!

衛生環境令人擔憂!
題外話/補充資料:
以上完全真實!一家餐廳不單只食物味道重要,服務態度,衛生也很重要!!!
推介美食:
用餐日期: 2012-02-01
是次消費: 每人約$33 (午餐)

共有1 人投票

2012-02-05
類別 : 滇菜 (雲南)粉麵/米線

平時都成日食譚仔的,
必點尖椒皮蛋($13),好野味啊!加埋D辣椒先好食的,唔系好辣,酸酸地lol
好野味

好野味

口水雞翼(約$20幾),辣辣地,D紅油GOOD!!lol
雞肉好爽

雞肉好爽

之後仲有套餐,覺得旺角鼓油街的好食D,D豬潤新鮮D。OK!

推介美食: 口水雞,尖椒皮蛋
用餐日期: 2012-02-05
是次消費: 每人約$40 (下午茶)