中文 | English
為食平民
我是住在青衣的為食平民。我是一名HR,在中環工作。我最常於中環青衣荃灣出沒,最鍾意台灣菜港式意大利菜,任何,大牌檔中菜館西餐廳,任何同雲吞/餃子海鮮粉麵/米線,任何。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
為食平民  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2022-12-02
類別 : 日本菜拉麵壽司/刺身串燒

同朋友想食日本嘢,咁就book咗呢間日式餐廳呀,但認真, 佢啲出品真係唔得。

呢個真係比較正常嘅,但係食落去冇咩鮮味,而且份量真係偏小。

嗰兩隻蠔呢,我唔知係咩原因佢要不停咁沖水,真係食得出完全係淡水,而且唔知係咪因為沖水太勁,之後基本上係完全冇味。然後海膽嘅份量有好細,紫菜係琳嘅,真係唔知點…

你話整體環境可以啦,日式茶餐廳嘅感覺,好處係可能冇乜人,所以都幾安靜,但係咁嘅價錢同感嘅食物質素真係唔值得,所以都應該唔會有第2次。
是次消費: 每人約$200

2022-11-09
類別 : 日本菜拉麵

首先定價就有啲唔理想,因為小弟太懶所以套餐就叫咗套餐, 但係應該分開會抵食啲,其實就係差$5 ,但係就少咗兩隻餃子。

然後講吓餃子先,諗住趁熱食所以食咗一隻先記得影相,首先佢個皮真係林到好似碌水餃咁,而且煎得有啲焦,餡料方面冇乜味道。

跟住到個拉麵,首先隻蛋就散嘅,然後啲面黐埋一舊,唔知係咪唔夠時間。嗰兩件叉燒死實,口感唔好,味道方面唔知道係咪因為比蝦味增影響,所以都係偏鹹。蝦味增係正常嘅, 號稱剩係得豬骨同埋水嘅湯頭都係感覺太鹹,唔知道係咪真係蝦味增影響啦,成碗麵最好嘅可能係粟米,甜甜地嘅🫠

本來見到自己撳機落order有啲日本嘅感覺,加上喺附近返工咁耐都未試過,期待值太高,所以同現實反差有啲太大,但總體嚟講都係劣評。
用餐日期: 2022-11-09
是次消費: 每人約$115 (午餐)

2022-09-22
類別 : 越南菜泰國菜

唔知兩年係咪真係好興用研究所呢個名,反正我係比呢個名同埋OpenRice嘅相吸引啲所以先過嚟試吓,都係講咗結論先,唔得。

環境服務可以嘅,價錢都係正常價錢嚟嘅,但係啲嘢食真係仲喺度研究緊,可能真係我唔識欣賞啦。

首先係朋友叫既號稱冇味精嘅生安格斯牛肉金邊粉,首先我唔知點解佢話冇味精,但係都落咁多鹽,因為呢個湯都真係幾鹹。然後朋友想轉河粉,然後店員同佢講其實佢哋啲金邊粉就係河粉…

我嗰個係青咖喱雞配珍珠米,首先珍珠米就唔好諗住係日式嘅珍珠米,感覺似一般嘅白飯,但係比較圓潤一啲,然後咖喱雞係用煎過嘅雞去做嘅,個情況就好似將燒雞放入咖喱汁裏面,係一個嘗試嚟嘅,不過我覺得應該係研究失敗。

然後馬拉盞通菜完全食唔到馬拉盞,不過呢個應該都算係小事。枱面有支黃色嘅水,店員冇講過係乜嘢嚟嘅,應該係香茅水之類,都係果句啦,係好嘅嘗試,但係成件事都幾唔夾。

最後呢度叫東南亞料理研究所,首先佢應該真係仲喺度研究緊;其次日本、韓國同印度幾時變咗係東南亞,中?然後餐具用咗韓國同埋其他地方嘅餐具,音樂應該係歐美同埋南美嘅歌曲。成件事好似將所有嘢炒埋一大碟咁嘅樣,但係每一樣嘢都做得有好大嘅改進空間,結果最後唔知佢想點。可能佢嘅甜品會好啲嘅,但係去到呢度真係冇乜興趣繼續嘗試落去。

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2022-09-21
是次消費: 每人約$125 (晚餐)

2022-04-16
類別 : 韓國菜日本菜咖啡店

是日大圍出發行山,見到網上話呢間Cafe幾出名,所以就順道試吓。

本來想叫軟殼蟹,但係覺得早餐有啲over,所以冇叫,不過現場見到其他人叫嘅弦樂鞋同網上嘅大細真係有啲出入😂

最後叫咗個黑松露雜菌,總體來講不過不失啦,如果專登過嚟食嘅就可能未必值得。隻蛋稍為炒得老咗,呢個配搭做出嚟亦都唔係好特顯到黑松露嘅香味,另外番薯條做得OK嘅。

嘢飲就不過不失啦,但係造型方面打卡可以。另外可能鋪面太細,相對來講會有啲嘈,同埋好多人,所以傾偈慢慢坐就唔係咁好理想,不過地面鋪都係預期之內嘅。

最後感覺上服務態度就認真麻麻,唔知道職員心情唔好定乜嘢,好似好唔耐煩咁嘅樣。最後OpenRice上面話佢收OpenRice App,但係職員話唔收…
用餐日期: 2022-04-09
是次消費: 每人約$100 (早餐)

2022-03-24
類別 : 多國菜扒房薄餅All Day Breakfast

是日約咗朋友過嚟而家試吓個威靈頓牛柳,其實對於呢道菜本來就唔會有太大期望,特別係呢個價位,即係如果有一般嘅水準其實已經好好;但係真係有啲令人失望。

首先入到餐廳嘅感覺OK嘅,但係上菜嘅速度真係有啲過分,10分鐘都未上到嘢飲,然後我個威靈頓等咗45分鐘,中間話個焗爐有問題叫我等多2分鐘,嗰陣我就係諗應該都唔知2分鐘嘅啦, 2分鐘都唔使同我講啦,果然結果係20分鐘左右😂

OK,希望慢工出細活啦,拎上嚟個賣相都OK嘅,但係一吉落去就知出事,我叫五成熟,張單都係寫五成熟,但係我諗應該都超過七成…然後把刀直頭切唔開,切到我手軟,最後要換過把刀。

簡單啲來講其實我就冇乜期望嘅,呢個價錢中午叫威靈頓牛柳都唔係想要求啲乜嘢,但係真係唔合格,啲肉切都切唔開,放落個口到更加難咬,我會用煲湯瘦肉去形容佢嘅口感。

但係,都有值得一讚嘅係職員好好禮貌,中午時分呢個環境到有八成滿,成個場得佢一個走來走去,服务都算係咁啦,最後要介紹吓個人覺得全場最好食嘅…因為等咗45分鐘所以職員送咗兩個雪糕俾我哋,全場真係最滿意杯雪糕,仲好飲過杯咖啡😂

最後咁講啦,我諗佢餐廳唔係唔得嘅,但係似乎唔係太適宜做呢一類型嘅菜式,朋友嗰件漢堡都係有啲over左,所以或者可以調整下菜式會比較好啲。
用餐日期: 2022-03-18
是次消費: 每人約$100 (午餐)