中文 | English
MS.LWK(:
我是住在將軍澳的MS.LWK(:。我是一名學生。我最常於旺角火炭將軍澳出沒,最鍾意港式日本菜西餐廳咖啡店甜品/糖水自助餐烏冬
食評會員 2次成為首位寫食評會員
上載影片 上載影片 0
我的推介食評 我推介的食評 25
MS.LWK(:  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2017-07-30 (屬於相關食評)
類別 : 日本菜小食店

七月十五日

今日同朋友又黎到葵廣,今次唔係自己去,所以可以食多啲嘢lol由於我大力推薦呢到既章魚燒,所以燒到朋友都想黎試下XD星期六既葵廣十分多人又擠逼,店前面已經有幾個排隊預備俾錢,店舖細細人手又不足,要等得比較耐都無辦法。我地今次叫左八粒雙拼,四粒明太子四粒大阪風,大阪風即係最普通平時食開個款章魚燒,明太子當然係我至愛啦~
都等左8-10分鐘左右,終於輪到我地啦,熱辣辣的章魚燒永遠都係咁吸引既!

啲醬多到好似唔洗錢咁,就黎浸住啲小丸子,大量既木魚絲其實絕對令盒章魚燒加分,普通既大阪風就真係無咩特別,醬汁足夠,口感軟糯,章魚都大粒,質素係有,但因為呢間店始終價錢比較貴,如果係既話我會試其他比較特別既口味,上次話想試芝士味,但朋友唔食芝士所以最後都試唔到。唯有希望下次試到,同埋希望店家會增加多啲唔同既口味啦balloon

2017-07-10
類別 : 日本菜小食店

10.7.2017

今日誤打誤撞,難得黎到葵廣,平時住新界東的我好難搭八九字車黎,所以每次黎到都會係咁食yummy今次都唔例外,有一大堆一大堆美食等緊黎我!

由於早上都食左少少嘢,所以都未係好肚餓,一到埗就上左三樓買芒椰奶西star,然後就黎到呢到買有名的章魚燒~ 價錢唔算太平,平均30蚊起跳,有6粒同8粒揀,我今次黎得一個人,所以就揀左6粒明太子章魚燒,30元~店員哥哥都好有禮同我講要等幾分鐘先有得食。

等左一陣就有得食喇,雖然未算熱辣辣,但都係暖笠笠,章魚燒的size好似一粒乒乓球咁大,表面係滿滿的醬汁,還有一層粉紅色的明太子醬,當然唔少得大量的木魚絲啦!mad

咬下去非常軟熟,加上木魚絲,令口感十分豐富,而章魚十分大粒!excited明太子醬微微辣的味道,令整份章魚燒更加惹味~

(不好意思..我吃了一半才記起要拍章魚的艷照)
和一般坊間的章魚粒不一樣,這裡的是小章魚一隻,而且鮮味十足,這才是真正的章魚燒啊!
唯一有小小挑剔是醬汁太多..有點鹹和膩,而且都唔夠熱。
不過這是我第一次幫襯,下次要嗌少醬。
總括來說,30元的章魚燒有這樣的質素,很不錯呢!難怪中午時間有咁多人有飯唔食食章魚燒king大家可以叫8粒同朋友開心share,有雙拼選擇(+$2),咁可以試多d味。下次再試下芝士味(不過可能會更漏XD)
推介美食: 明太子章魚燒

2017-06-27
類別 : 新加坡菜飲o野傾計

之前約咗朋友去科學館睇木乃伊展覽,因為平時唔係成日會出尖沙咀,所以都想搵啲有興趣嘅餐廳順便試埋~我好鍾意食喇沙既,吐司工房嘅喇沙都唔錯,但係有啲貴,加上係連鎖店黎,周圍都有得食;好時沙嗲就食過一次,所以想試吓唔同嘅餐廳,無意中發現吉利尼,原來喇沙都好出名,所以決定趁今次嘅機會試埋啦。其實位置唔難搵,餐廳都幾靚幾舒服,採取自然光都夠光猛。其實餐牌可以選擇嘅食物唔多,都係喇沙、海南雞飯、咖央多士之類。最後我決定要一碗肥牛喇沙,我朋友就叫咗海南雞飯。佢啲海南雞飯到先,不過見肉唔係好多,雞皮多過雞肉,好似麻麻哋..不過佢話都幾好味既,我食左一舊雞都幾嫩既。

等左一陣我碗喇沙終於到啦!其實份量都偏小,不過牛肉都幾多,而牛肉就係平時打邊爐嗰啲肥牛,冇乜特別,配料有蛋同豆卜,其實大家都知食喇沙個靈魂就係湯底,湯底有啲辣味,椰香味重,湯唔會好「確」喉,而且味道濃郁得來又夠香,所以以呢個價錢來講都可以接受。$62一碗連凍飲,可以一戰~

yummylike
推介美食: 叻沙

2016-02-11
類別 : 韓國菜西式小食店雪糕/乳酪

2016 FEB

呢個雪糕已經食左好耐,近排新年的時候有親戚買左sweet monster既爆谷同大家一齊分享,所以又令我諗返起呢個爆谷雪糕。呢間店位於朗豪坊,地點算係非常方便就腳,因為朗豪坊咁大個商場,但甜品店嘅選擇比較少; 價錢$39,份量同價錢都算係合理,因為呢杯雪糕嘅份量都幾大,適合兩個女仔一齊分享。

我哋去到嗰日都有唔少人排隊,大部份都係為咗呢杯雪糕,而店內的都有一盒盒嘅爆谷同埋一啲特飲可以選擇。爆谷有五款味道,包括焦糖,牛奶,芝士焦糖Mix,士多啤梨同埋朱古力。我就貪心啲揀咗芝士焦糖Mix。由於嗰日都幾多人買雪糕,所以平均都要等五至八分鐘,由於店內位置係open area,無咩位企,但都睇得出幾乾淨企理,啲雪糕機都幾乾淨。而員工都好熟手,好快就可以整到一杯好靚嘅雪糕smile

店嘅隔離有一啲紙牌,可以比客人一路都揸住杯雪糕一邊影相,最啱相機食先嘅朋友^^

一拎上手,立即影左幾張相,佢都冇咩點溶,食雪糕最擔心就係驚啲雪糕好快溶,質地唔夠實,另外雪糕痴住啲爆谷,都會怕啲爆谷會唔夠脆,但食咗之後發現完全冇呢個問題, 首先值得一讚嘅係雪糕嘅質感好實,牛奶味好重,又好夠凍,同爆谷一齊食係估唔到咁好味。芝士味爆谷好香又夠鹹,中和左焦糖味嘅甜,兩個味道可以相得益彰,唔會得個甜字。食落口有層次,真係唔錯。原本以為杯雪糕會好大杯,不過我覺得其實一個人都食得晒,哈哈。

推介美食: 芝士焦糖爆谷雪糕

2016-02-11
類別 : 西式小食店朱古力/糖果店甜品/糖水

28 DEC 2015/ MK

旺角登打士街有好多美食就係人都知,但好多本地小店壽命都不長,舊店轉眼又變成新店。每次經過candy shake門口,都被佢地的裝潢吸引,實在太夢幻啦~~~(對於我呢啲細個想住糖果屋既傻妹黎講xd)

入面有好多唔同類型的糖果,好多都係日本糖,有果味,奶味重啲的都有,太多款式選擇,真係好難揀。

話雖如此,我都係很快揀左佢地重點推介既金莎奶昔,加9蚊要多一件芝士撻。total 36蚊。服務員做事都相當被動,都唔會講多謝的,不過我都無所謂的,但我俾錢時都同佢講係拎走,佢地係唔會幫你將個撻入袋的,要自己入袋,奶昔就好像沒有膠袋,一定要手拎住杯飲品,其實都幾狼狽,係店內食會方便點。

店內環境很漂亮也很舒適,但沒有座位,是典型的外賣店,只有數個企位,我去到公園坐下慢慢食,芝士撻不暖,撻皮受熱不均,樣子不太好,而芝士餡不是多到流心的,帶點酸味的芝士餡較濃稠,不太幼滑,整體沒有驚喜,不差,但9蚊一個性價比頗高,如果以原價購買就不值得了,相信店家也頗懂得做生意呢。金莎奶昔可以算是signature drink嗎?很濃郁的榛子味,完全沒有用多餘的水溝淡的味,是真材實料的感覺,咀嚼奶昔的小顆粒,是有些果仁的味道,層次豐富,飲完十分飽肚,而且不太甜也不太膩,不錯。
推介美食: 半熟芝士撻