中文 | English
hksam025
我是住在天水圍的hksam025。我在元朗工作。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
hksam025  等級1
顯示選項: 所有香港 澳門

2019-04-21
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館海鮮酒家海鮮

今日難得一家人齊腳,黃雨都要食餐飯,咁齊人就決定去鯉魚食海鮮食餐好嫁啦!
每次都係去一樂也海鮮檔搵老閭駒哥買海鮮,再拎去酒家加工,今次試下興龍!

食得海鮮,貝殼類真係唔少得,先黎個豉椒炒蟶子王

再黎大人細路都岩食既蒜蓉蒸扇貝,食到一半先記得影相,得番三隻~

薑蔥生蠔煲

大班兩味之炒班球,用既係西星班,好大條!

炒班頭腩,呢個係我地既"飛佛",每次必食,炸得非常之香口,連骨都食埋,配埋個"獻"汁直頭要食幾碗白飯! (不過我細食,留肚食多幾舊餸~)

平時龍蝦唔係芝士就上湯,呢次一樂也老闆介紹薑蔥炒,就試下新野,又係別有一番風味既~

油鹽水菜心

屋企人食飯整兩支酒就必需嫁啦~

大家都食得好開心~

呢餐真係好滿足,在此多謝駒哥咁多年黎次次都揀最靚既海鮮俾我地,永無失望
冇影鋪頭,借一借圖! (BTW鋪頭入面條沙魚仔又大條左..)

推介美食: 全部都正!
用餐日期: 2019-04-20

2011-09-07
昭和拉麵

昭和拉麵

因為看到了OPENRICE的食評, 所以專乘去試一下這個RMB25的日本全國甲子園拉面大賽冠軍

店鋪裝潢不俗, 感覺乾淨也舒適,
進店時數名店員跟香港做法一樣, 會以日文"21324"的歡迎你, 感覺挺不錯, 畢竟在內地大部分的店對員工的禮貌方面都不太講究
最近去魚米粥, 一進去那個部長就一直臭臉, 就一聲「坐」就讓我們好好的坐, 還有大喝一聲「讓開!」
不如直接叫我們滾蛋好了..

進入正題,
我們兩個人都叫了昭和拉麵, 比招牌拉麵多了一隻雞蛋 (分開兩邊)
一碗昭和拉麵有兩塊叉燒和兩邊的蛋, 要了濃一點的豬骨湯底 (有濃的淡的, 還有好像是鹽味的, 聽不清楚, 直接叫了濃的)
湯底挺不錯, 只是感覺不像豬骨湯底, 到現在還不清楚是不是給了別的湯底我們
上面的朋友已經說過, 拉麵是用幼身的, 跟我們香港粗身的不同, 一時間不習慣, 我還是喜歡粗身那種!
朋友提醒祖國的雞蛋問題, 我卻抱著死了都要試的心態, 硬著頭皮就咬了一口, 老實說, 質感挺怪的, 好像也沒有什麼雞蛋的香味, 最後都放棄了
最好吃的是兩片叉燒, 非常濃郁的咸香, 可恨的是只有兩片! 這個叉燒真是多多都不夠!

RMB25的價錢真的是超值, 絕對值得打的過去
(其實地鐵也可以, 但是那天地鐵站的買票機只收硬幣, 我們只有紙幣, 懶去找換, 直接打的)
木瓜橙豆漿~

木瓜橙豆漿~

還看到推廣中的木瓜橙牛奶, 這個就不試了, 哈哈

在吃的時候看到幾個吃客, 有本地人有日本人
當服務員去下單的時候, 那日本人就用日文去下單, 服務員當然聽不懂, 本地人沒有插嘴, 日本人還一直說, 好像玩得挺高興
最後都用手指的方式去下單, 搞了一陣子
我要說的是, 他們剛剛明明操流利的國語在聊.. 這樣好玩嗎..?

也算了, 最重要的是那個日本人好像吃得挺開心, 這也是一個對這一碗拉麵的證明吧! 推介!
推介美食: 昭和拉麵
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約¥30 (晚餐)

共有1 人投票

2011-07-12
類別 : 粵菜 (廣東)海鮮酒家海鮮點心

這次也是到一樂也買海鮮
再到旁邊的龍門酒家加工

豉椒蒸蟶子, 我對蟶子是情有獨鍾的..
清炒象拔, 非常鮮甜!
生蠔煲, 非常肥美呀!
鮑魚仔, 好味~

鹽焗蟹, 第一次吃這個煮法, 蟹殼淡淡的咸香, 非常惹味! 實在一試難忘

避風塘炒瀨尿蝦, 一貫高水準!

上湯煮瀨尿蝦非常鮮味, 忍不住喝了好幾口湯@@

清炒海班, 說到吃海鮮, 魚是少不了!
還有我最愛的炒球! 這間酒家炒得不錯, 兩味大班也難分高下!

吸收了以往經驗, 芝士焗龍蝦這道菜是沒有人吃龍蝦的, 所有人都只顧吃伊麵!
今次改大蝦好了, 便宜一點, 開邊後吃起來也方便

配番杯白酒, 真係一樂也tongue

推介美食: 每樣都好食

2020-07-22
類別 : 韓國菜

一進鋪感覺是污糟,鋪內一股up味。食物味道可以,但感覺食物唔新鮮,甚至懷疑白飯係隔夜,叫大醬湯來了一個清湯,另外配搭一支辣醬自己調味,不文不類,我唔需要咁高自由度,可以整個正常嘅成品俾我嗎?

評分: 環境 1   服務 1   衛生 1