中文 | English
foodetective
我是住在大坑的foodetective。我是一名student,在大坑工作。我最常於銅鑼灣大坑天后出沒,最鍾意港式日本菜意大利菜樓上cafe朱古力/糖果店中菜館自助餐拉麵甜品/糖水
食評會員 1次成為首位寫食評會員
foodetective  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2022-03-12
類別 : 西式蛋糕店西式糕點

星期六,同朋友諗住去第一街揾間coffee shop坐吓。經過shaz confection,見到入面伙記好好笑容,我地係鋪頭出面經過都對我地點頭微笑,就入左去坐下。一入去店員招呼好好,同我地推薦左玫瑰荔枝蛋糕同rose latte。食物不錯,服務優質,讚!balloon

小插曲: 剛剛有壁虎從天而降!嚇到旁邊食客即刻彈起!店員好勇敢幫手捉走左!勁!

是次消費: 每人約$100

2013-10-20
類別 : 港式酒樓火鍋

今晚一家四口渾渾噩噩去咗筲箕灣,嚟到東城酒家。一入大廳污煙𤍤氣,D人走嚟走去夾自助火鍋料,伙記都唔見一個。mad本來想調頭走,唉,不過算la,走入內廳,原來有a la carte。

chopstickbowl係暗淡的燈光下,我哋叫咗片皮鴨、苦瓜炒鴨肉、上湯浸時蔬、豉汁蒸黃立倉。,

第一道片皮鴨,一叫就到。肯定只係一隻普通的燒鴨冒充片皮鴨,仲係由位阿嬸片鴨。佢無戴手套,成村路人經過隻鴨,個個都好似發現新大陸咁,就連伙記都係咁,狂濆口水。madhuffy阿嬸啲片功認真麻麻- 仲有好厚的肉附係皮下。

其他D嘢不過不失。

但係條魚過咗大半個鐘先上枱。個賣相都幾好,但係食落,條魚真係蒸過龍,老咗D。

總括嚟講,其實都OK嘅~smile
片皮鴨

片皮鴨

黃立倉

黃立倉

用餐日期: 2013-10-20
是次消費: 每人約$95 (晚餐)

2013-10-19
類別 : 港式茶餐廳/冰室甜品/糖水

今晚去咗灣仔食飯。岩岩經過金裝燉奶佬,就入去試吓。唉,真係令人大跌眼鏡!mad
叫咗個咖哩海鮮炒飯,第一啖食落去,就覺得淡而無味。個飯根本冇咩味,得D咖哩粉啲少少味,唔甜,唔咸,唔酸,更加唔好話辣。好喇,講到海鮮—雪藏魚味!講真,食到呢到,真係好火大!huffy其實,我都唔想好似講到一D優點都冇,奈何,真係講唔出。huffy
本人極度唔推薦金裝燉奶佬!sad
用餐日期: 2013-10-19
是次消費: 每人約$40 (晚餐)

2011-08-30
類別 : 西式咖啡店麵包店

前幾日同家人去食lunch,簡咗銅鑼灣Peace Square到食。
主菜叫咗:
1. 芒果汁煙鴨胸沙律
煙鴨胸OK,lol但係沙律菜不夠juicy及爽口,可能唔夠新鮮啦!huffy
2. 車厘茄豚肉意大利飯
豚肉都係OK,但份量太少,得個4小片!mad飯正宗可能係硬身d啦。
包餐送個杯咖啡, 實在令人太失望, 煲燶咗!苦!!!huffy
終於講到價錢啦,酒店價-- 貴!!!huffy我哋叫Set Lunch,但係其他餐牌菜式,一個意粉都要成百幾mon!sadhuffy

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2011-08-26
是次消費: 每人約$100 (午餐)

共有1 人投票

2011-07-10
類別 : 西餐廳酒吧

同家人共3人食晚餐,order咗葡萄牙的餐前小吃。
1. 醃沙甸魚多士
delicrous! lol 開胃之選! 配搭極佳! 沙甸魚唔會太咸,又唔會太乾。用蕃茄配搭簡直就係Perfect! lol
2. 黃金蝦角
普普通通,食唔到蝦味!mad
3. 葡式豬手huffy
豬手一定有肉,但係呢,骨多過肉,一定想同我哋練牙力啦! 豬手係醃的好ugly呀! 隻手指好ugly呀!肉,夠1個人食! 等咗好長時間啦!huffy
4. 酥炸咖哩角
普普通通啦,唔特別講,請原諒小人。
5. 燒葡國腸huffy
難食! FAT肉好多,一粒粒的!mad嘆!
6. 香酥餅
好食!夠軟,推介推介!
主菜則則叫了野菌意大利粉
太軟啦!普通!但係等咗好好長時間!sad
總結嚟講,唔抵食! 燈光好喑!又好噪,甚麼浪漫呢???
推介美食: 醃沙甸魚多士,香酥餅
用餐日期: 2011-07-09
是次消費: 每人約$193 (晚餐)