中文 | English
Alexvii
我是住在荃灣的Alexvii。我是一名肥仔,在鰂魚涌工作。我最常於銅鑼灣尖沙咀出沒,最鍾意泰國菜日本菜法國菜迴轉壽司店茶餐廳/冰室酒吧壽司/刺身鐵板燒,beef。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
Alexvii  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-09-05
類別 : 日本菜居酒屋壽司/刺身串燒

原本諗住經openrice訂枱,但已沒有想要訂時段。。但打電話去問,竟然有人取消,可以有兩位坐bar枱,咁即時話要,

準時到達,立刻被安排坐在地下bar枱一角。。。
問經理刺身盛有D咩?。。佢話有吞拿魚,三文魚腩,活蝦,兩款白身魚,魚子共六種。。每種三件。。見好似幾抵,叫左一㻡
黎到果然好正,唯一美中不足係其中一款白身魚佢捲了紫菜同海膽,因我吾食紫菜,所以冇食(我其實事前有講吾食紫菜),友人食左話好味。。其他就好好味
芝士玉子。。果然係必叫名物,又滑又creamy...正正
另一名物燒厚切牛吞。。。完全不用加任何調味。。肉厚兼爽口。。正正正
雖然好飽,但仍叫左一串雞腎同免治雞肉串。。
雞腎竟然係厚身角切。。口感一流
免治雞肉串配合蛋计。。回味無窮
佢地highball..係用自家果汁調配。。好正
雖然埋單要4位數字。。但真心。。值回票價

用餐日期: 2023-08-28

2023-08-28
類別 : 西式扒房酒吧薄餅

星期日,因為去到冇左open rice.. discount....咁唯有正價照食
叫左個墨西哥粟米餅。。三大塊
內有牛由果醬, 乳酪, 蕃茄蓉菜。。。好好味
之後再黎半份Baby pork ribs....
半份都要9支骨。。份量十足。勁
肉多而厚身,吾會好肥,醬汁好好味。薯條普通但份量也充足。R星期二。。Oback..完全比下去
原先想加個pizza..但兩人食完兩個菜已飽。。。冇追加,下次多D人一定試埋。原來佢用openrice要ordrr過500才有折,所以今次冇賺亦冇蝕

用餐日期: 2023-08-27

2023-02-15
類別 : 西式外賣店三文治沙律

小店早餐。。。
今早經過,望到個早餐餐牌。。見到午餐肉卷。。幾吸引。。咪走入去點餐。。
老闆係一對夫妻。。看店名就知誰是大老闆。。🤭
點餐後,很快就有。。
包装很貼心。。長形小膠袋
內有一杯港式奶茶,一個杯形纸盒內有兩件獨立包装的午餐肉卷,一小盒小食
午餐肉卷。。生菜,蛋,午餐肉條。。三樣配合好味又不滯。。正
奶茶有茶餐廳水準。。吾錯
亮點在小食。。藍梅,杏人。。作為開工前早餐。。有呢份小食。。好似為自己加加油,打氣。。去迎接新一天工作

2023-01-17
類別 : 中東菜地中海菜

今日生日,老細揀了呢間餐廳
入去已好有中東風味
坐低,先揀支酒王抹莎。。2000年。。好正。。有decanter..decant..服務一流
點左個八爪魚做小食,好配支酒
之後叫左兩個set lunch
頭盤沙律及中東包
紅菜頭他他,芝士西瓜。。好味
主菜
羊肉配飯。。羊肉味道香濃,飯係似印度長米,有咬口。
雞肉串燒。。雞肉好軟滑。。
甜品
好似布甸咁嘅食品。。雖然吾知係咩,但都好好味
今餐飯可以慢慢食足兩小時。。
環境,氣氛,食物,美酒。。
完美嘅一餐生日飯

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2023-01-17         慶祝紀念: 生日

2022-09-05
類別 : 西式扒房

今天在荔枝角買野,行到累就揾野食,揾到呢間,決定一試
入到去睇完張set dinner menu
決定試哂5道菜
麵包。。微温。。不過不失
湯,揀咗西瓜西班牙凍湯。。西瓜爽甜,夾住有少少辛辣嘅凍蕃茄湯。。清甜中帶少少刺激。。在炎熱中帶來涼快感覺
兩個頭盆。。。
吞拿魚他他。。原本亦是一道清新前菜,可惜醬汁係凍湯為计底,同個陽有D重覆左
鴨胸以甜雜果為主沙律。。味道相當夾,,好味
主菜。。
牛臉脥肉。。先燉煮再壓成長條煎封。。好淋。。好味
雞胸卷。。先煮,熟,拆碎再包成腸仔狀,,肉質嫩滑,味道略淡,但配以配菜(波菜忌廉汁)會好D
甜品。。
千層酥。。 榛子味。。OK
Risotto布甸。。份量略為多及滯。。如食量不大,又已點了前四道菜。。甜品吾建議揀布甸
咖啡,茶。。可以加$轉一些特色飲品
整體吾錯。。值得一試

用餐日期: 2022-09-05
是次消費: 每人約$490 (晚餐)