中文 | English
Cliffy Boy
我是Cliffy Boy。我在九龍灣工作。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
Cliffy Boy  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-04-26
類別 : 多國菜酒店餐廳自助餐

比較遲開始搵地方, 好多都已經滿. 看到 openrice 的優惠, 決定試試. 酒店地點不是太明顯, 餐廳也不是很大的一間. 6點半開始安排入座, 在入口就係海鮮檔.

長腳蟹, OK喔 smilesmilesmile
蝦, 可以 smilesmile
小龍蝦, 無乜味道 sad
凍蟹, 蟹箝比蟹身好 smile
魷魚圈, OK啦
凍扇貝, 無乜味道 sad

想不到會有生蠔供應, 算新鮮smile
熟食總類不是很多 chopstick

最後是水果, 甜品. 當晚我最捧場就係 ... 芒果拿破崙 tongue

題外話/補充資料:
總結來說, 以這樣的價錢有這樣的食物水平, 算是不錯. 加上不錯的服務 ... 好.
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2014-04-04         慶祝紀念: 生日

2014-04-13
類別 : 日本菜火鍋無肉餐單

有"朋友?"自北京來,  注明一定要安排晚飯. 在有限的"筆直", 想到 Mou Mou Club, 地點選在旺角, 因為晚飯前後都可以在附近"血拼". 訂了7點, 6點55分, 匆匆忙忙在"周XX"出來趕去 家樂坊. 其他同事已經在門口守候, 不用5分鐘就可以安排座位了.

8位有2個鍋, 都是點了 番茄+牛清湯, 選了 //美國特上牛小排//
90分鐘, 首先由 醬 開始, 一碗麻醬, 一碗 柚子 tongue

第一輪, 當然係 牛/豬/雞 都叫齊

smilesmilesmilesmile

smile

smilesmile

其後都係番叫牛, 每碟的水平都很平均. 同事反應牛真的不錯. 湯底之後全部變為番茄湯裡tongue
最後15分鐘就係 蔬菜 和 甜品.
滿足的一個晚上

堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2014-04-08

2014-04-05
類別 : 多國菜酒店餐廳咪嘥嘢食店無翅餐廳自助餐早午餐

公司年度終極比賽, 今年花落"香港", 一班同事決定把獎金拿來 ... 吃吃吃. "Three on Canton" 似乎無乜人反對. 因為全滿, 要安排我地坐 function room 入面, 意外收獲, 一張大圓枱, 非常寬鬆 smilesmilesmile
訂位 630, 提前 620 到, 但要等到 630 先比得入場. 現場所見, 食品總類算多.

我主攻 海鮮 tongue

長腳蟹 ... 不錯 smile
蝦 ... 唔得, 有"梅"的, 看來不太新鮮 sad
龍蝦 ... 一般
蟹 ... 好掂 smilesmilesmile, 當晚的主題, 有 新加坡炒蟹, 咖哩蟹, 凍蟹

來回幾輪都係以海鮮為主, 其他熟食 羊架, 燒牛肉 都係攞過一次, 臨尾加多一個"喇沙". 當然最後甜品就少不了. 青檸雪芭伴心太軟 tonguetongue

一定要訂位.
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2014-03-30

2012-05-14
類別 : 滬菜 (上海)中菜館酒樓山珍海味大閘蟹點心適合大夥人

星期日是母親節, 訂位全滿 sadsadsad
早一天星期六還可以訂位, 但只有6:30pm這一輪
當天, 連門口都擺放了幾張枱
原來單6:30pm就有100張訂枱 ... shockedshockedshocked
當晚只有母親節的套餐, 母親節的散叫的餐牌. 沒有叫套餐, 散叫
涼菜...
雞絲伴粉皮 >> 雞絲分量很少, 個醬有點怪, 也不夠香sad
糖醋小排骨 >> 中規中矩, 糖醋的醋味可以多點
四喜烤麩 >> 妹妹的喜愛, 差不多她一個人吃光
主菜...
松子桂花魚 >> 這個醬汁送飯一流
牛柳粒炒明蝦球 >> 8粒牛柳加8隻蝦, 牛柳好味有很濃的牛味smile, 相反蝦就只食到雪味
砂窩餛飩雞 >> 上枱已經分好5碗, 塞得滿滿是菜和餛飩, 餛飩包得大大隻, 味道一般, 沒有太多湯, 可惜
勝瓜炒菌菇 >> 清淡
主食...
南國蔥油拌麵 >> 好像是廣式炒麵, 蔥的分量很少 tongue

準時8:00pm交枱 ... tongue

題外話/補充資料:
明白是母親節, 客人會比較多
但上菜次序太混亂, 蔥油拌麵竟然是第一度上的菜, 雞絲伴粉皮中段才到
大部分的菜都是暖, 不太熱
但服務就沒法說, 雖然是客人多, 但舉手馬上有人到, 加水加東西, 有回應 ... Good
用餐日期: 2012-05-12         慶祝紀念: 母親節
是次消費: 每人約$300 (晚餐)

2012-04-10
類別 : 日本菜任食/放題

細佬升職請食飯, 由佢決定去邊度食
結果係大喜屋日本料理
當晚5大2小(高過80cm就算小童)
細佬6點就已經坐低開始食, 話一定要食足全場
我6點半才到, 一睇成本電話簿甘厚嘎點菜紙
馬上從刺身開始寫紙, 所有顏色紙都用過
刺身>>第一輪後, 再點還是三文魚和北寄貝, 比較可取smilesmile
壽司>>點了櫻花蝦, 味道咸咸, 一般
熟食>>黑椒一口牛...好味tongue; 串燒除了牛舌...其他都一般; 烏冬和蟹粥都不錯smilesmile

整體來說 ...
食物水平算中上 smile
上菜速度可以接受 smile
走單情況只有少數 smile
服務態度不錯 smile

但 ... 洗手間非常非常唔掂

推介美食: 刺身
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2012-03-31
是次消費: 每人約$230 (晚餐)