中文 | English
lyly1111
我是lyly1111。
食評會員 2次成為首位寫食評會員

類別 : 馬來西亞菜

今晚食呢間深水埗發跡 開到嚟大商場嘅馬來小店

同朋友一人叫左一杯馬來餐廳必點美祿

朋友叫左杯美祿暴龍 即係美祿加雪糕
我就叫左杯 美祿恐龍 即係美祿加大量美祿粉同美祿波波 唔溝埋面頭果啲美祿粉都已經超濃郁 而面頭嘅美祿粉仲要一啲都唔菇寒 正

椰香咖哩叻沙

湯底濃郁,餸有豆卜魷魚魚蛋,參參麵底,新竹米粉索埋啲湯一齊食 絕配

細雜錦配油炸鬼

本身想叫肉骨茶 不過貪心想食埋其他餸 呢個細雜錦啱哂乜都想食嘅人 因為佢一煲入邊除左招牌一字骨之外 仲有埋冬菇 豬手 排骨 豬肚 佢仲配左一碟脆卜卜嘅油炸鬼 索埋個湯 又係一絕 佢個湯仲要清而不膩👍🏼

2023-11-08
類別 : 日本菜廚師發辦

今日朋友約咗我黎呢間食omakase
早左少少到 可以睇住師傅準備食材

喺每上一度菜之前師傅都會講解下食材係來自邊度 點解佢會用咁嘅配搭啦 令到食客都可以好了解自己食緊啲乜嘢亦都食得出師傅嘅心思

有我最鍾意嘅酒盜芝士 仲有水雲同醋物 作為醒胃嘅前菜非常合適
石垣鯛魚刺身

師傅介紹呢種鯛魚係食海膽嘅
食落又真係有少少海膽嘅甘香味 口感就較黏口
鮟鱇魚肝配西瓜bb醬油漬

師傅建議夾埋一齊食 西瓜bb嘅鹹味夾埋魚肝 食起上黎無咁油膩同埋寡

鰤魚配蛋黃醬油漬

個面加咗淡雪鹽同埋少少Wasabi 味道鮮甜

最後已栗子紅豆溶甜品作結

2023-11-03
類別 : 粵菜 (廣東)港式

之前喺牛頭角見到呢間已經想食 但係未有機會而家開咗喺旺角就梗係要去食下啦
我哋早咗少少到所以唔使排隊 但一到七點開始人龍就冇停過
蔥油肉餅配蘭王蛋飯

見到個燶蘭王蛋真係好吸引😍
個肉餅係好出色 咬落去好有口感 唔會話淋pat pat 啲材料好豐富 香菇味濃又juicy👍🏻必點推薦

芝士焗肉醬配蘭王蛋飯

最怕食焗飯啲飯會濕立立 佢個飯底炒到粒粒金黃色 乾身好味 再配埋啲肉醬同蘭王蛋汁味道倍增yummy

瑞士汁雞翼

雞翼好入味 皮滑肉嫩 香甜惹味

另外佢仲有個醬香肉餅 餐牌寫住話店員會淋啲茅台上去再點火 不過當晚未見到 應該會好精彩 有機會再嚟食先

2023-06-30
類別 : 港式川菜 (四川)火鍋海鮮

好耐冇食過辣嘢就同朋友揀咗呢間
原來佢係重慶火鍋店 喺香港嘅第一間分店

佢有港式辣 微中大辣揀 咁黎得食重慶火鍋就梗係揀川渝重口味啦

原來同港式嘅分別呢就係冇咗嗰幾嚿牛油 佢仲可以揀鴛鴦鍋
另外嗰邊我哋就揀咗黃金板栗雞湯 喺等緊嗰幾嚿牛油溶嘅時候就可以飲啖養生湯先

個雞湯真係好鮮味 忍唔住飲左幾碗😆 因為店員話佢之後就會加豬骨湯 所以如果要飲嘅話就要飲多幾碗
鮮切吊龍牛肉

肉汁鮮甜又嫩滑
一根土豆絲

第一次見 佢就好似薯絲麵咁樣 大概淥10秒左右就ok 清脆爽口
萵筍片

食萵筍嘅時候就更加感覺到辣湯入邊呢幾嚿牛油嘅重點 令佢辣得嚟仲帶點油香
鮮腐竹
平時啲腐竹都係一片片 好快就會散同溶
卷住就唔會喇 仲可以吸到湯嘅精華

甜品除咗平時嘅紅糖糍粑之外 仲有之前冇見過嘅涼糕 下邊係冰底然後係涼糕面淋上紅糖 口感綿軟滑膩 可以一試
職員都好殷勤友善 喺拎醬料嘅時候會建議我哋點樣配搭啦

然後又會時刻留意住我哋夠唔夠湯啦 因為麻辣湯需要逐少逐少咁添 佢每次經過都會觀察住
呢度無論食物質素同埋職員嘅服務態度都係性價比高 一定會再黎👍🏻

2023-06-27
類別 : 日本菜鐵板燒壽司/刺身