中文 | English
我是誠實豆沙包。
食評會員 2次成為首位寫食評會員
誠實豆沙包  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2024-02-25
類別 : 台灣菜台式飲品

今次係第四次去百芳池上便當,今次感覺很普通😐。食咗$92,好似食快餐:唔係佢上菜速度快,而係食材質素有

快餐感覺。

起初叫咗個桂花烏龍,收咗我錢之後話冇🙁桂花烏龍,咁我唯有揀同價錢嘅茶🧋,味道冇乜特別。

碗麵係牛肉牛丸牛腩麵🍜,肉質係軟腍嘅,但係連同湯底都冇乜味道。但係如果你睇相,碗麵🍜個樣好吸引。

仲有就係碗裏面嘅紅蘿蔔🥕。入口嘅時候係凍嘅😧。估計紅蘿蔔係預製組件再冷凍。但係煮麵🍲嘅時候,翻熱唔夠就加落碗麵度。
是次消費: 每人約$92

2021-12-16
類別 : 港式

今日食咗個火車頭河午餐,真材實料。餸好多款式,有肥牛、牛筋、牛腩,好夠份量,湯底飲左唔會口渴。
最正係佢嘅凍檸茶少甜。有啲餐廳嘅少甜只係減半糖漿,其實都仲係甜甜地。呢間係減到中和檸酸,剛剛好。仲要走飲管,配合環保時尚,好正!

2021-11-26
類別 : 日本菜快餐店

如果不是因為趕車,我不會在鐵路站附近食。真係難食到...upset

是快餐店的設計,但有時要久等才有餐。
餐牌是「蕃茄濃湯螺絲粉」,其實是稀釋蕃茄湯。
螺絲粉沒有味道,我平時已經食少鹽,仍然覺得螺絲粉好像用清水灼,粉糰一樣。
以前食過一次「香煎午餐肉麵」,午餐肉係沒有煎過,好像從罐頭切片出來。
最後一次光顧,只係玉子較正常。

用餐日期: 2021-11-26
是次消費: 每人約$33 (早餐)

2021-09-25
類別 : 港式咪嘥嘢食店少鹽少糖食店粉麵/米線

一直也喜歡食這間米線,這個牛魔王套餐我食了3次,原因👇

1)個人不易接受正宗四川風味,這個港式米線的麻辣符合香港人口味,嗅到微麻香。

2)食過一次正宗麻辣,麻痺到食不到食物原味,其實好冇癮。這間粉麵的微麻辣令人仍然感受到牛的原味,很不錯。

3)餸的分量充足,在其他米線專門店消費$59,未必有這樣份量。

但在繁忙時間食會久等。我17:34買了,等到17:49才正式取餐。期間取餐的叫號很混亂,有人站著等外賣說:「唉,等咁耐,早知唔食。」我聽到之後都覺得叫號取餐有點怪怪的,我持號碼788, 但叫號可以係783, 785, 781, 787, 789, 790, 786...
雖然沒有訂明一定要順號數取餐,但久等而聽到這些叫號,也會懷疑廚房是否漏單。
可選麻辣/酸辣/蕃茄湯/麻酸辣

可選麻辣/酸辣/蕃茄湯/麻酸辣

堂食等位時間: 15 分鐘

2021-02-09
類別 : 台灣菜烤肉

隨意找到這間新開燒肉店,試下啦。

醬料:
辣椒醬冇乜特別,偏鹹,可以不用。
黃金醬係好味,但如果燒肉本身品質好,不蘸也可。
岩鹽用作烤杏鮑菇、烤翠玉瓜調味係好好。
食台式小食例如鹵水大腸、鹽酥___加檸檬汁,易入口。

食物:
牛肉係好味,香口。但每一塊都係小方塊,點牛肉類共3次,如果沒有88折優惠券,便算貴。
澎湖蛤仔湯其實好像冬瓜粒湯,可以不食。
厚切雪花豬厚肉爽口,要試。
第三次點牛肉的時候已經飽飽地,最好牛、菠蘿梅花間竹燒嚟食,否則很膩。
桂花烏龍味道很清,很配燒烤。果茶類少甜比較好飲。
最後甜品點了愛玉珍珠,其實有點港式風味。

點菜方式是先用手機照 QR code,期間會用到數據。食完出門才見到牆上有wi-fi明細!影低佢比大家參考。

WiFi說明在入口

WiFi說明在入口

堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$303 (午餐)
用餐優惠: 優惠券