中文 | English
Vianling
我是住在九龍塘的Vianling。我是一名designer,在尖沙咀工作。我最常於尖沙咀出沒,最鍾意川菜 (四川)泰國菜日本菜酒店餐廳露天茶座西餐廳燒烤串燒海鮮
食評會員 3次成為首位寫食評會員
Vianling  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2011-10-26
類別 : 多國菜扒房酒店餐廳早午餐

秋天正是食生蠔的季節,蠔迷的我可以放肆地吃個夠
位置於尖沙咀朗廷酒店地庫,沿著棗紅色地毯的樓梯向下走,餐廳裝修得很優雅,牆壁以紅色為主,掛滿當代知名中國藝術家的畫作,現場還有live band演奏,在這間充滿藝術氣息的餐廳用餐,可以一邊享用美味食物,又可一邊享受生活藝術~
Sunday Brunch是半自助餐的($408),頭盤是自助,主菜及甜品可自選一項,如要任飲香檳的話另加$200,單杯$180,我當然選任飲啦~
坐下不久,侍應就奉上熱辣辣的麵包,外脆內軟,塗上牛油份外美味,這種麵包是我最愛食的法式傳統麵包,可是我不敢吃得太多,因為還有很多美食等著我

我喜歡先食沙律,選了不同的沙律菜配意大利酸醋汁,沙律配料很新鮮,還有新鮮的蘑菇片及原條粟米片成表面的一大塊粟米粒,比較少是這樣,一般都會用罐頭粟米粒而不是這種新鮮原條粟米,很難得~

頭盤選了幾款,由於是自家制煙三文魚,有幾種不同口味,我選了原味,很好,不會有魚腥,只得三文魚的魚香,巴馬火腿也不錯,充滿咸香,是只欠缺蜜瓜,美中不足,前菜最好食是Brandy Infused liver terrine,充滿酒香,又有鵝肝香味,上面還鋪上一層酸酸地的啫喱,與剛剛送上枱的麵包一起食簡直係絕配

壽司吧有太卷,加州卷及魚生壽司,雖然選擇不多,但也很新鮮~
輪到我的最愛「生蠔」,今天有兩種生蠔,來自法國的Fine De Claire及來自紐西蘭的Coromandel,由於生蠔是即開的所以放在冰上的生蠔數目不多,但是開蠔的師傅會不斷添加,不會有那種要等的情況出現,這樣才能吃到是新鮮的生蠔!
我首先吃了4隻Coromandel,很甜,很creamy,加少少檸檬汁及食蠔用的醋味道更佳,我比較喜歡吃鮮甜的生蠔~

然後再試4 隻 Fine De Claire,法國及澳洲的蠔很多都是偏咸,海水味重,但蠔味也重,不過今天的Fine De Claire偏小,不夠咬口,而且我也不太喜歡偏咸的海水味,所以只吃了4隻就繼續吃Coromandel了,一共吃20 隻生蠔,十分滿足,嘻嘻

繼續作戰冷盤海鮮,這餐雖然是Sunday Brunch但絕不欺場,龍蝦、大蝦、翡翠螺、青口、長腳蟹蟹腳、枇爬蝦及小龍蝦也一應俱全,真可惜肚子位子有限不能一一試食~

吃了冷盤海鮮再配上香檳,真的是錦上添花,我不太認識香檳的種類及牌子,但友人是酒癡,他說這個牌子不錯的,喝了兩大杯!

鴨肝也是我今次之行的另一目標,煎至乾身後放在已烤到脆身的多士上,多士是法國長麵包切片再烤的,鴨肝的油香滲入多士中,真的十分美味,媲美鵝肝

今天只吃了兩件,因為已經有飽飽地的感覺了,略嫌煎得不夠外脆內軟~
我曾經最高紀錄是吃了9件鵝肝,可想言之我有幾愛鵝肝呢~
熱盤有芝士焗蠔,蒜蓉焗蠔及一些精緻的小食,選擇不多~
主菜是牛扒,侍應奉上四種不同芥末選擇,牛扒有點韌,叫了七成熟,但是感覺似九成,有點過熟,牛味不夠,只是很普通的貨式~反而伴碟的餃子皮煎得很香脆,味道不俗~

另一主菜是煎雞胸,雞胸煎得剛剛好,完全不鞋口,仍保持雞的嫩滑,只可惜不夠味,很白切雞感,醬汁做得又不好,點了來吃也不覺得份外美味!還有點雞腥味,所以只吃了一半...
伴碟的是粟米粒炒蛋餅,粟米很甜,蛋也很嫩滑,充滿蛋香~

最後是甜品,這一刻的我真的很飽了,由於甜品是跟餐選的,有大概5至6種選擇,叫主菜的同時order,朱古力香蕉布甸超好味,暖暖地,內有朱古力蛋糕、新鮮香蕉及用蛋做成的熱布甸,正呀~

另一甜品是蘋果批,好甜!真的很甜,做法是傳統英式蘋果批,蘋果肉充滿肉桂香,我很喜歡肉桂的獨特香味,配蘋果做蘋果批一流~

這間餐廳的Sunday Brunch真的不錯,有五星級酒店的服務及裝修,最重要是不用排隊取食物,食物質素也ok,大家可以一試~
推介美食: 生蠔
用餐日期: 2011-10-23
是次消費: 每人約$650

共有4 人投票

2021-04-19
類別 : 台灣菜火鍋任食/放題

鐘意食火鍋程度真係好高,麻辣湯底X牛肉更加係我最愛,今次黎試下牛大人,企係門口一邊選湯底同套餐已經聞到陣火鍋味,最後揀左澳洲極上和牛($298) 既食到飽套餐。

湯底當然選擇麻辣湯,辣度可選大、中、小。
坐低後,即刻走去攞野飲,好多款冷泡茶,最後一次過攞左三款試飲:洛神花茶、白桃烏龍同埋桂花烏龍,三款都好飲夠濃夠茶味,下次要試埋其他。攞完野飲當然係去攞醬料準備開餐用。
見到有種洋蒽牛肉醬,試左用佢黎點牛肉又真係幾正。

講下牛肉先呢個餐有太多款牛肉,上腹牛五花、安格斯特選牛板腱、安格斯牛小排、手切封門柳……….(未能盡錄) ,每一款都叫左一碟試一試,之後當然係主打澳洲和牛M5牛肩卷。
澳洲和牛M5牛肩卷,牛味較重,食落有口感;另一款我食左幾次就係安格斯牛小排,雖然較腍,但入口夠油香。仲有每位送左2粒澳洲M9和牛牛丸,牛味又真係較普通牛丸重。

牛大人用app點餐,唔同配料分晒種類有埋相,除左主打食牛,試埋其他配料

海蝦(肉質夠實) 、脆肉鯇(新鮮爽脆) 、沙白(大大粒無沙) 、干貝鮮魚漿同澎湖花枝漿(鮮味口感未有想像中彈牙) 、豬五花片(唔榎帶少肥膏) 。

除左用app點配料,仲可以去自助配料凍櫃,攞蔬菜類、丸類……

正餐食飽飽就念起甜品,侍應會遞上一張甜品紙,每人一份限定甜品,有幾款Movenpick雪糕同台中仙草凍。
見有特別甜品----台中仙草凍特色野,當然要試一試,有花生粒、紅豆、椰果、仙草,凍凍地又有不同配料甜度適中,最適合食完麻辣火鍋既結尾。

2020-11-13
類別 : 粵菜 (廣東)海鮮酒家

夜晚佐敦收工,搵下有咩食既期間,見到呢間個名幾特別既酒家,又見到門口特色小菜介紹,就入黎試一試。

餐牌上有個「環球三蝦祭」,就叫左其中兩個:「星洲麥皮蝦」同「法式蜂蜜芥末蝦球」。呢兩味蝦確實有驚喜,「星洲麥皮蝦」用原隻大蝦(唔係蝦仔^^)、「法式蜂蜜芥末蝦球」就用蝦球(唔係蝦粒^^),所以食落d蝦既口感係爽口彈牙、實肉有鮮味。
雖然兩味都係蝦🦐🦐🦐但食法完全唔同。

「星洲麥皮蝦」原隻大蝦配上麥及蛋炒埋,食落口有少少奶油味又加上有麥皮既甜香,口感脆香,但記得趁熱食,放耐左麥皮就無咁脆口。

「法式蜂蜜芥末蝦球」蝦球被薄薄既炸漿包住,再配上特製既醬汁。雖然醬汁有芥末,但不會嗆喉,加上蜂蜜既甜,有種微酸帶甜既感覺。

「鮮沙薑豬手粒」豬手切成細細粒,一口一粒,特別之處係用上鮮沙薑帶出沙薑味而不是比碟沙薑醬你點,所以沙薑味更香更有新鮮感。

「神燈小炒王」除左有豬板筋、四季豆、腰果、蝦乾,仲加左馬蹄同埋油炸鬼,油炸鬼十分脆口,馬蹄又夠爽甜,而加埋少少微辣,鑊氣夠加上口感非常豐富。

「即燒古法金錢雞」傳統懷舊菜式,瘦肉、雞膶,肥豬肉串成,即叫即燒,雖然有一大舊肥肉,但配埋柚子汁後,油膩感減去,多一份甘香。值得一試既傳統懷舊菜式。

「水煮魚」較為失色既菜式,香辣味不足,使用魚塊鬆散欠鮮味。

再食神燈,一樣美味yummy
推介美食: 神燈小炒皇, 法式蜂蜜芥末蝦球, 星洲麥皮蝦

2020-09-22
類別 : 多國菜咖啡店素食甜品/糖水

每逢初一十五我都會茹素,尖沙咀很多間素食都食過了,這間是我食得最多次的~
餐牌選擇很多,小食🥗意粉🍝pizza🍕漢堡包🍔都有齊,最重要甜品都有好多選擇,好適合幾個女仔飲下咖啡☕️食下小食甜品🍮

今次叫咗泰式生菜包🥗all day breakfast 🍳
同埋仲有漢堡包🍔因為只得兩個人,唔敢叫得太多嘢食怕食唔晒~

泰式生菜包味道清新,加咗香料嘅味道幾好,但係素肉略鹹~

All day breakfast 🍳 有幾款選擇,每款選擇都唔錯,每次來都唔知揀邊個好~

最鍾意都係素肉漢堡包,仲可以加好多唔同配料,例如牛油果同埋新鮮燒菠蘿,加咗真係好味好多㗎🍍🍔🥗

飲品除咗一半嘅咖啡☕️茶🍵之外仲有好多特色沙冰🍹呢杯沙冰好好飲菠蘿加熱情果Perfectmatch,天氣咁熱啱晒🍹

總括嚟講值得推介👍🏻👍🏻👍🏻

推介美食: 蜜瓜農場牛乳刨冰
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2020-09-18
是次消費: 每人約$250 (午餐)

2017-11-07
類別 : 西式扒房蠔吧海鮮浪漫情調慶祝紀念日

位於Isquare 28樓,觀景和環境都很好,望住海景午餐感覺很悠閒寫意。
海景

海景

頭盤每人有3隻生蠔,感覺新鮮,只略咸。

由於是半自助,頭盤及甜點可以自取,但當我走向bar枱時,看到食物真的很少,很失望😞
有一盤麵包,但是硬到完全咬不到,像石頭,第一次用石頭來形容麵包😂

然後到律法,只得三款,一是青椒黃椒橄欖,二是只得生菜,三是KFC的酸菜沙律,就是這樣😔
只得三款

只得三款

到冷盤也是選擇很少,明明上網看到有很多選擇,根本不是那回事,得南瓜蓉放在青瓜上,小杯是蛋沙律,下面是前青椒,蕃茄芝士及芝士塊😞

到熱盤也只得三款,紅酒煮牛肉,稔到不似肉類😓中間是炒雜菜和炸雞,繼續失望下去😓

沒想到過是這種質素,真的很差!
到甜點看一下有沒有想吃的,選擇真的很少又不吸引,選了杏仁餅,一點都不脆😒再試小蛋糕,又濕又甜,唉!沒心情了😰😰😰

主菜也一般,炸牛仔肉,還以爲在吃炸豬扒,又薄又硬,像吃牛肉干😂

燒羊扒的格格位置有燶味😰

買叫了春雞,除了太嚡之外沒有味道😣

説真的,環境及服務都很好,但食物質素真的很差!
還了加價差不多$350一位,真的不值!