中文 | English
丸文宮  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2022-08-24
類別 : 粵菜 (廣東)中菜館酒店餐廳海鮮甜品/糖水點心

老公試過呢間飲茶,覺得點心好正,所以介紹我和媽媽一起試試。
一行3人預約了1點鐘,因為喜來登距離東涌市中心有點距離,所以遲左5分鐘到。幸好,坐

位保留15分鐘的。當日星期日都滿坐。
柚子蝦餃,不錯。
貴妃香,推薦,外型很似荔枝,內裏都有荔枝肉,外面脆脆的,好味。
娘惹鹹水角,外形好像甘荀,味道有一點點娘惹,不錯。
石鍋生煎包很熱,很有蔥香。
天鵝酥冇咩油,好味的。
煙燻燒賣我老公覺得好味。煙燻味好濃。
紅豆沙係正的。

叉燒酥同牛肉球都冇乜特別,
會再去試下其他未試過的。

酒店員工服務ok對得起酒店服務, 帶位員工就一般了。
推介美食: 柚子蝦餃,不錯。 貴妃香,娘惹鹹水角, 石鍋生煎包

2014-10-12
類別 : 葡國菜

中午3:00經過, 見到幾悠閒感覺, 係米之年推介, 就走咯, 便入去HEA下, 因為5點半船, 點知......

原來都唔平架, 我地仲2點剛剛食完金沙城SHERATON 送既LUNCH BUFFET, 入來HEA下, 食少少野.
KIM話想試下馬介休球同焗鴨飯, 因為希望下次來MACAU, 可以有地方必去食呢2個我最LIKE的菜.
我話不如我地要一樣, 我驚食唔晒, 因為剛剛食完BUFFET.
佢話佢應該食到既.madmad

點知, 好好味, 外脆內軟,仲要好多魚肉. 我食左2粒. 原來可以一粒粒叫架, 咁下次可以叫少D, 試下其他野.150元5粒.

個鴨飯,超正, 面頭脆脆地, 入面好熱, 濃濃鴨香, 好好味, 好似225元. 雖然細細碟同貴D, 但都真係值. 睇得出有用心做, 面頭綠色的香菜炸過, 一起食好味. 我地都話, 如果唔係3點幾, 係晚飯就好了,可以試多2款, 會更滿足. 最後, 我竟然KO左個飯, 之前仲驚食唔晒.tonguetonguetongue

我想試白酒SANGRIA, 所以叫左呢個, 我只飲過紅酒的,不過呢度好足料, 我走時仲布D醉TIM, 加菠羅好好味.

服務都OK可能呢個時間得4枱人, 不過位就迫左少少.要同後面個客就就.

推介美食: 馬介休薯球,焗鴨飯
用餐日期: 2014-10-10
是次消費: 每人約$300 (下午茶)

2014-10-12
類別 : 葡國菜

每次來MACAU都必來山度士的.mad
好難得有假期, 好掛住山度士的燴牛尾同焗鴨飯, 所以特地來澳門食, 落左船, 肚仔好餓, 立即搭的士來到山度士. 已經差不多9點, 唔駛等位, 仲好驚要等.
一入去見到山度山叔叔在食晚飯, 留下差不多滿, 所以上留樓上坐. 點知上面得一枱人, 個侍應都要叫我地2個坐角落迫位, 當然係好無禮貌. 我所以惡惡地同佢講, 我地想坐鬆D. 唔想迫住食.佢就由我地.
咁我叫返我最愛, 成日都掛住的燴牛尾同鴨飯. 點知......

炸唔夠耐, 無咩香味, 無特別好, 侍應落錯單, 叫3粒比左2粒.

好期待的燴牛尾, 但已經大不如前, 味淡左, 牛尾少左, 不像之前咁濃郁, 仲要個底層係薯仔, 有少少失望.而且加左價158.

焗鴨飯, 面頭熱, 中間唔夠熱, 好失望,睇得出粗製, 趕時間,沒特別, 不像之前好香鴨味, 之前成個飯鴨肉絲極多.但今次是鴨肉條, 可能唔熱, 所以唔覺好味. KIM見我覺得唔夠熱, 所以幫我攪拌左底面D飯.
而且加左價158.
總括, 可能出名左, 感覺粗製, 趕時間, 服務差, 價格不值. 來過MACAU好多好多次, 好多都試過, 覺得一般, 點知這間誠意小店, 都變得一般了.
用餐日期: 2014-10-09
是次消費: 每人約$200 (晚餐)

2012-10-11
類別 : 泰國菜印度菜咖啡店海鮮薄餅適合駕駛人士

難得放假入西貢釣魚,
次次 經過都想一試,
今次終於有機會啦,有時間坐下.
中午有FREE PARKING的,
我們把車放好, 就入去了.
原來入面係咁架!

不過我預計D食品偏貴,
原來係偏.......貴,

呢個河粉要$68
一般

一般

呢個波羅焗飯要$97
沒有料, 只有肉鬆和2粒波羅, 少少臘肉.

個冬蔭功湯湯好好味, 雞都好滑, $68元都還可以.
不過波羅焗飯要$97,平時呢個質素最多值38元, 好似賣名氣多D, 但這兒裝修好一般.
用餐日期: 2012-10-06
是次消費: 每人約$80

2012-10-11
類別 : 港式酒樓點心適合大夥人

一早打去BOOK 位, 大顆兒7人想早點食, 咁就BOOK 6:30啦..
點知接線生話只有5:30 人數夠才比入,
嘩 洗唔洗咁巴閉呀!
一去到, 遲左10MINS, 但入面已經差不多滿坐,
原來元朗D人咁早食晚餐架!!!!!!!!!!

我們參考OPENRICE上的食評, 叫左焗魚腸, 馬拉糕,五味雞,
好快就已經上菜啦!!
我諗因為會有太才人叫這些招牌菜, 所以一早煮好了..

但三樣都OK GOOD WOW
五味雞有雞味也滑!!
五味雞

五味雞

個魚腸一點兒煋味也沒有, 也沒有濃濃的胡椒粉味, 好美味!
難怪是招牌...正!!!!!!!!
焗魚腸

焗魚腸

馬拉糕 要點完, 再要叫店員上, 先上架, 好!

豬油好像放左好耐,有D益味, $10一個飯也OK
OK

OK

不夠脆

不夠脆

這個就略遜一籌了, 炸得不透, 可能沒有太多人叫, 媽媽自家製的還比這個好食.

9肚魚炸到骨也可以食. 正

乳豬好脆也肥美, 熱騰騰 不錯

仲布一個芋頭雞, 一個菜味道也一般
最後還有糖水送,
有麥米粥或紅豆沙,
我選了紅豆沙, 但太太...甜了.
結帳時才發現, 原來所以餸菜一律是$70,
好抵食, 怪不得每次經過都好多人等位啦!!!

推介美食: 馬拉糕,焗魚腸
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2012-10-07         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$110 (晚餐)