中文 | English
taobao
我是taobao。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
taobao  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-05-11
類別 : 多國菜薄餅包場派對

黑松露很足料, 喜歡的人一定要試, 也令整個炒蛋農味了很多~
另加$12有湯+牛角包

特別要說一下這裏的奶茶,
因奶是分開上, 茶本是很深色, 第一眼還以為是齋啡, 茶很香啊! 會回來。

是次消費: 每人約$73 (午餐)

2015-04-16
類別 : 日本菜烏冬

配料選擇多, 小心眼闊肚窄!
配料以炸物為主,還有飯團和飲料

點了牛旁牛肉,牛肉質素很好,份量也足夠(大)
如果湯底可以跟牛肉以外選擇,例如咖哩豚肉,會更好
烏東本身還不錯,如果有道亭烏東或更多選擇就更好啦,哈哈

以自助形式,感覺很不錯,一個人或一伙人去都很適合
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$60 (晚餐)

2015-04-11
類別 : 韓國菜

蛋本身沒甚麼味,加茄汁很奇怪,滿口茄汁味...

蛋本身沒甚麼味,加茄汁很奇怪,滿口茄汁味...

有芝士+蛋, 很普通的,曾到附近其他餐廳, 這碟真的比下去
我平時都很愛薯條加茄汁,但我不會用茄汁配蛋一起, 茄汁搶了所有味
醬很辣配上應該是蘋果片等才料,雖然樣子吸引,但不是我杯茶

醬很辣配上應該是蘋果片等才料,雖然樣子吸引,但不是我杯茶

這碟賣相吸引, 是冷盤, 田螺的份量很夠, 喜歡田螺的人應該會滿足吧!
一開始就把撈埋一起, 結果是辣到半死, 除了田螺其他配料都不夾, 有爽口的蘋果片來中和辣味, 口感怪怪的

還叫了石頭鍋飯, 價錢比很多韓國餐廳都貴,味道可以,但份量只有一半!! yukdislike白飯很貴嘛??
附近還有其他韓國餐廳, 無論食物質素及價鈴都很一般
只有一名服務員 沒有甚麼服務 還要加一服務費
用餐日期: 2015-04-11
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

2013-06-02
類別 : 港式少鹽少糖食店點心

食左:
燒賣 -- 很乾且細粒!
糯米雞 -- 一打開塊葉就有舊雞骨6出黎shocked 一邊食一邊吐了很多細骨出來, 不小心會咬'奔'牙sad
菜苗鮮蝦餃 -- 入面的菜很油, 入口啖啖油, 菜苗應該用油泡了才包入餃.....
雞包仔 -- 像菜肉包, 但看不見雞肉, 但有幾舊很un的軟骨物體, 要吐出來
腐皮卷 -- 炸得油但不算很脆
陳皮牛肉球 -- 好彩沒有陳皮味, 還可以

因上了米之連, 吸引不少外國人來食, 我都是第一次幫襯, 性價比一般, 叫做有點心吃
老實說, 7仔的糯米雞比它還好吃

舖頭位於奧海城外圍, 從商場走出去要行至少100米才到, 夏天在那裏等位也不是滋味
堂食等位時間: 18 分鐘

2013-04-08
類別 : 港式茶餐廳/冰室

朝早落船係新有記買左支無冰凍奶茶, $25支, 濃濃茶味, 好滑, 無咁甜的lipton奶茶, 好味道lol

下午茶時間再去搵野食, 哩個時間好多人, 新惠和要等位, 海鮮個間比較少人, 而哩間都多人, 不過唔洗等位tongue
試左熱賣一, 海膽炒飯bowl($70, 比對面個間平$10), 入口幾香, 唔油唔咸, 炒得好靚, 不是很特別
熱賣二, 蝦醬通菜($30), 一樣唔油唔咸, 味道岩岩好
好想試埋其他海鮮同豆腐花, 不過好飽食唔落latongue

行左一日, 望住個海食飯, 好滿足咁走
題外話/補充資料:
島上最出名的三間餐廳,士多都集中埋一齊
而係新漁民村個邊仲有幾間居民開的, 規模明顯細好多
推介美食: 無冰凍奶茶
用餐日期: 2013-04-01