中文 | English
helenlty
我是helenlty。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
helenlty  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2012-08-21
類別 : 意大利菜咖啡店少鹽少糖食店薄餅無肉餐單飲o野傾計

之前同朋友講過想食caffè HABITŪ既精選甜品拼盤,
今日終於有機會一試,下午兩點左右已經到達目的地,
店內人流唔多,得小貓三四隻,唔洗等位就可以入座~

等左十五分鐘左右個拼盤就到左!
一共有八款小食。

-Cheese Cake
好濃郁既芝士味,好甜,個Cake整得好密實,好味!

-Chocolate brownie
第一次食過啲咁難食既brownie,同朋友一致應同隻味好似老婆餅!
而且係甜到好離譜,好難食呀!

-Cookie + Vanilla ice cream
無咩特別,同平時食到既味道一樣。

-Strawberry + Chocolate sauce
粒士多啤利酸到喊!

-pudding
幾好食!幾重奶味,而且好滑,加埋啲紅色既汁黎食真係一流~

-杏仁餅 + 野莓(?)
粒莓酸到喊,個杏仁餅甜到喊,兩樣野加埋一齊黎食個味覺效果又真係幾得意既~
不過唔係我口味囉!tongue

-蛋撻(?)
唔知咩黎,個樣似蛋撻,但完全唔係蛋撻既味,而且口感仲要怪怪地,佢上面有層cream咁既野,真係好難食...

-Tiramisu
成個盤最好食我諗係呢個~好creamy好有口感,味道適中唔太甜!
可惜係最後先食佢,所以個人已經好飽!食唔哂呀sad

呢一餐食左個半鐘左右~雖然佢寫住係2~4人份量,但2個人食又真係飽得濟,我同我朋友仲要食到最後食唔落添tongue
不過呢個拼盤其實都係得個樣~味道真係好一般!食一次就夠lu

用餐日期: 2012-08-17
是次消費: 每人約$81 (下午茶)

2012-07-15
類別 : 法國菜西式糕點

同朋友食完晚飯,就黎左Paul Lafayet食飯後甜品,
佢既Creme Brulee好出名係人所皆知既事,
價錢其實比出面食到既Creme Brulee貴小小,一客盛為$40。

落左order之後好快就送到,
果然係名不虛傳,呢個招牌甜品真係好好味,
口感好滑,有啲似食緊雪糕既感覺,
唔會太甜,真係非常好味!

不過個場就真係細左啲,食左陣已經有好多OL企左係隔離等位,
想坐多陣都唔得,真係掃哂興mad

會再去試食佢其他既甜品!tongue

用餐日期: 2012-07-13
是次消費: 每人約$40

2012-07-15
類別 : 西式咖啡店甜品/糖水雪糕/乳酪西式糕點 飲o野傾計

記得前排去食Holly Starlet既時候,個雪糕真係炒得好好味架,水準岩岩好,雪糕唔會太溶,材料亦炒得均衡,我同朋友都大讚好味!
Holly Starlet應該係佢地自創既味道?因為我係其他雪糕店都未食過呢種味道,係好特別但真係太甜了,叫左個Large size兩個人share,我同朋友都一致認同真係甜到飛起mad
不過都食得開心既,起碼個賣相真係好靚先!
炒得好靚,隻味係好特別但真係太甜了~

炒得好靚,隻味係好特別但真係太甜了~

琴日再帶另一位朋友去食多次!叫左杯Vanilla Thrilla,因為佢中文名叫波斯貓,好似好得意咁,然後都係叫左Large size諗住share食,因為上次既份量真係好夠兩個人share食!
可能係星期六既關係,等左十分鐘先等到位,不過等到位啲服務員又唔清垃圾同抹台,搞到所有野都要自己做mad
落完order之後就等佢整好,一共有兩個女店員負責炒雪糕,一個就手勢勁好,一個就杯杯都炒到成餅屎咁shocked
結果我就真係果個炒到成餅屎既女店員幫我炒,佢真係好唔掂囉,同佢一齊炒雪糕既果個女仔,Large size既雪糕佢真係會筆好大個雪糕球,但技術差啲果個,佢筆既雪糕球,Large size同Medium size基本上係一樣。(因為係我前面又係有勁多人order左炒雪糕,所以我留意左佢好耐,無屈佢!)
然後佢真係炒得好肉酸,我唔知佢唔夠力定點,我見佢炒果陣手腳勁慢,啲雪糕都溶得七七八八,其實佢大可以搵人幫手,好過炒到成餅屎咁mad
炒到成餅屎咁,又勁溶!

炒到成餅屎咁,又勁溶!

拎完杯野之後我個朋友都即刻話,嘩乜炒成咁呀,好似屎喎!
跟住食落口啲雪糕真係好溶,味道係唔錯,但無咩特別囉,同出面食到既vanilla雪糕係無分別,而且佢呢個所謂既Large size真係比上次細好多(有相為證)。
食完之後同其中一位店員講,你個同事真係炒得好唔掂,
佢整埋啲好驚訝既表情,之後”下”左聲就咁就走左去,再自己細細聲同個收銀講啲唔知乜,完全冇同我交代過任何野,你同我講話你同事係新人所以炒成咁都好丫?
而家咁我真係覺得好唔專重囉huffy因為係你個同事有問題喎,但你而家咁同你個另一個同事咬耳仔,我會講得你似係講緊我壞話多啲囉huffy

整體黎講食呢間野既質素真係一時一樣,我將我件事講比其他食過holly brown既朋友聽,原來佢地都試過食過啲炒到好靚同好味既雪糕,亦都試過食啲炒到食餅屎既雪糕。
至於服務質素,真係不值一提,大家自己去感受下囉sad
不過如果要我好似碰運氣咁黎呢度食雪糕,咁我寧願唔再幫襯咁多sad
因為價錢又唔係平,如果要我去碰氣睇下會食到正野定食到屎,咁我就真係寧願食番哈根XX!mad
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2012-07-14
是次消費: 每人約$29

2012-07-09
類別 : 多國菜咖啡店甜品/糖水雪糕/乳酪

食左兩次,十分推介呢間甜品鋪!
呢間鋪人流唔多,兩次黎食都係冇咩人,唔洗排隊!
店員都好細心,一坐底就主動拎兩杯水黎lol
仲會好定時咁主動行過黎添水。

呢度仲出名既就係waffle,所以我第一次食就點左佢個chocolate情迷朱古力!
個waffle係外脆內軟,非常好食!
朱古力味都十分適中,唔會太甜亦唔會太淡!
同我之前係糖XX食既waffle感覺完全唔同,糖XX既waffle雖然賣相好靚,但成件waffle真係好乾爭爭,又硬,個waffle又凍冰冰咁mad 而且都要四十蚊,諗番起都覺得唔抵!

第二次去,我都係叫番chocolate情迷朱古力,
而朋友就叫左個雞蛋布丁,
試左朋友既雞蛋布丁,好滑好正,
而賣相都好得意smile

一定會再去食tongue
昨天吃的,出餐時間是快但感覺味道比上次差了

昨天吃的,出餐時間是快但感覺味道比上次差了

朋友叫的雞蛋布丁,很滑很好吃

朋友叫的雞蛋布丁,很滑很好吃

早前吃過的,好似這次的水準比較好!

早前吃過的,好似這次的水準比較好!

用餐日期: 2012-07-07
是次消費: 每人約$35 (宵夜)

共有1 人投票

2012-06-04
類別 : 日本菜壽司/刺身

早幾日係銅鑼灣食過一次,發現原來價錢都唔算太貴,
有部份壽司既價錢仲平過街知行聞既元X壽司,
咁岩同媽媽係旺角行街,於是就帶左佢黎旺角既呢間Mon Su度試下。

去到既時候大約係六點,店內人流唔算多,好多吉位,
好慶幸唔洗等位!
同個店員講左兩位之後,都未帶我地入去就已經同我地講:「限時個半鐘。」
仲要講左兩次囉shocked 點姐而家?我連野食都未點你就計我時?shocked

之後就比人安排左坐露天既位,
當我媽同個服務員講話想調番入店內坐既時候,
條友就已經用啲好串既語氣話:「坐入面既話要坐吧位喎,要打對坐架喎。」
之後我同我媽都勁無奈咁話:「咁算啦!」

之後我地叫左六件壽司,
點完菜之後隔左一陣另一位服務員就勁無禮拜咁dum張單落我地台面,
個態度真係完全差到爆囉huffy
咩事呀而家?點解要dum落黎?
忙到唔代表可以咁無禮貌囉!

之後啲野食又黎得勁慢,
五至十分鐘先黎一碟,
食完一碟又要等勁耐先有得食下一碟,
果種心情真係好痛苦!
仲要限時個半鐘,我真係真心覺得呢間野既制度好有問題,
上菜速度又唔係快又要限人地時,
係咪有病呀?

之後有一碟個服務店又係勁大力咁放底碟野,
搞到碟上面既壽司反轉左,
佢仲要扮無野,勁快咁行開,對唔住都冇聲!
啲三文魚同舊飯分開左,
啲沙律醬本身響舊三文魚上面都比佢搞到痴哂落隻碟度!!!!!!!!!huffyhuffyhuffy

食到中間我媽見到有$68六件三文魚既牌,
於是就向左一個趕頭趕命既服務員落單,
等左10分鐘,張單紙都仲未黎,
過多5分鐘,就向第二位服務員問多次,
到底有冇幫我地落單,之後佢就話幫我地check下,
再等多10分鐘,都係乜都冇黎!huffy
我同我媽都已經食哂六碟壽司!!!!

同佢講埋單,嘩呢下又好快手喎,1分鐘都唔洗就拎左本埋單薄埋黎。
但張單度又有寫我地有點到個$68六件三文魚喎!
咪一肚火咁同個服務員講要取消囉,
點知佢仲整個唔取消得既表情俾我睇!
終於我忍唔住勁大聲咁同佢講:「點呀而家?等左咁耐都未黎,催又催左你兩次,我而家要走呀!」
佢仲整個不滿既表情比我睇,之後先轉身幫我取消張單。

我認為吳先生唔應該開壽司店,而係開快餐店!
食呢間野簡直就係貼錢買難受囉!huffy
啲服務態度簡直就差到冇人有!!!快餐店啲員工都好禮貌過呢間鋪頭入面啲人囉!!!
又串又黑面!huffy 不知所謂!
野食再好食都冇用,食到我一肚火!

用餐日期: 2012-06-03