中文 | English
helenlty
我是helenlty。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
helenlty  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2012-08-21
類別 : 意大利菜咖啡店少鹽少糖食店薄餅無肉餐單飲o野傾計

之前同朋友講過想食caffè HABITŪ既精選甜品拼盤,
今日終於有機會一試,下午兩點左右已經到達目的地,
店內人流唔多,得小貓三四隻,唔洗等位就可以入座~

等左十五分鐘左右個拼盤就到左!
一共有八款小食。

-Cheese Cake
好濃郁既芝士味,好甜,個Cake整得好密實,好味!

-Chocolate brownie
第一次食過啲咁難食既brownie,同朋友一致應同隻味好似老婆餅!
而且係甜到好離譜,好難食呀!

-Cookie + Vanilla ice cream
無咩特別,同平時食到既味道一樣。

-Strawberry + Chocolate sauce
粒士多啤利酸到喊!

-pudding
幾好食!幾重奶味,而且好滑,加埋啲紅色既汁黎食真係一流~

-杏仁餅 + 野莓(?)
粒莓酸到喊,個杏仁餅甜到喊,兩樣野加埋一齊黎食個味覺效果又真係幾得意既~
不過唔係我口味囉!tongue

-蛋撻(?)
唔知咩黎,個樣似蛋撻,但完全唔係蛋撻既味,而且口感仲要怪怪地,佢上面有層cream咁既野,真係好難食...

-Tiramisu
成個盤最好食我諗係呢個~好creamy好有口感,味道適中唔太甜!
可惜係最後先食佢,所以個人已經好飽!食唔哂呀sad

呢一餐食左個半鐘左右~雖然佢寫住係2~4人份量,但2個人食又真係飽得濟,我同我朋友仲要食到最後食唔落添tongue
不過呢個拼盤其實都係得個樣~味道真係好一般!食一次就夠lu

用餐日期: 2012-08-17
是次消費: 每人約$81 (下午茶)

2012-07-15
類別 : 法國菜西式糕點

同朋友食完晚飯,就黎左Paul Lafayet食飯後甜品,
佢既Creme Brulee好出名係人所皆知既事,
價錢其實比出面食到既Creme Brulee貴小小,一客盛為$40。

落左order之後好快就送到,
果然係名不虛傳,呢個招牌甜品真係好好味,
口感好滑,有啲似食緊雪糕既感覺,
唔會太甜,真係非常好味!

不過個場就真係細左啲,食左陣已經有好多OL企左係隔離等位,
想坐多陣都唔得,真係掃哂興mad

會再去試食佢其他既甜品!tongue

用餐日期: 2012-07-13
是次消費: 每人約$40

2012-07-15
類別 : 西式咖啡店甜品/糖水雪糕/乳酪西式糕點 飲o野傾計

記得前排去食Holly Starlet既時候,個雪糕真係炒得好好味架,水準岩岩好,雪糕唔會太溶,材料亦炒得均衡,我同朋友都大讚好味!
Holly Starlet應該係佢地自創既味道?因為我係其他雪糕店都未食過呢種味道,係好特別但真係太甜了,叫左個Large size兩個人share,我同朋友都一致認同真係甜到飛起mad
不過都食得開心既,起碼個賣相真係好靚先!
炒得好靚,隻味係好特別但真係太甜了~

炒得好靚,隻味係好特別但真係太甜了~

琴日再帶另一位朋友去食多次!叫左杯Vanilla Thrilla,因為佢中文名叫波斯貓,好似好得意咁,然後都係叫左Large size諗住share食,因為上次既份量真係好夠兩個人share食!
可能係星期六既關係,等左十分鐘先等到位,不過等到位啲服務員又唔清垃圾同抹台,搞到所有野都要自己做mad
落完order之後就等佢整好,一共有兩個女店員負責炒雪糕,一個就手勢勁好,一個就杯杯都炒到成餅屎咁shocked
結果我就真係果個炒到成餅屎既女店員幫我炒,佢真係好唔掂囉,同佢一齊炒雪糕既果個女仔,Large size既雪糕佢真係會筆好大個雪糕球,但技術差啲果個,佢筆既雪糕球,Large size同Medium size基本上係一樣。(因為係我前面又係有勁多人order左炒雪糕,所以我留意左佢好耐,無屈佢!)
然後佢真係炒得好肉酸,我唔知佢唔夠力定點,我見佢炒果陣手腳勁慢,啲雪糕都溶得七七八八,其實佢大可以搵人幫手,好過炒到成餅屎咁mad
炒到成餅屎咁,又勁溶!

炒到成餅屎咁,又勁溶!

拎完杯野之後我個朋友都即刻話,嘩乜炒成咁呀,好似屎喎!
跟住食落口啲雪糕真係好溶,味道係唔錯,但無咩特別囉,同出面食到既vanilla雪糕係無分別,而且佢呢個所謂既Large size真係比上次細好多(有相為證)。
食完之後同其中一位店員講,你個同事真係炒得好唔掂,
佢整埋啲好驚訝既表情,之後”下”左聲就咁就走左去,再自己細細聲同個收銀講啲唔知乜,完全冇同我交代過任何野,你同我講話你同事係新人所以炒成咁都好丫?
而家咁我真係覺得好唔專重囉huffy因為係你個同事有問題喎,但你而家咁同你個另一個同事咬耳仔,我會講得你似係講緊我壞話多啲囉huffy

整體黎講食呢間野既質素真係一時一樣,我將我件事講比其他食過holly brown既朋友聽,原來佢地都試過食過啲炒到好靚同好味既雪糕,亦都試過食啲炒到食餅屎既雪糕。
至於服務質素,真係不值一提,大家自己去感受下囉sad
不過如果要我好似碰運氣咁黎呢度食雪糕,咁我寧願唔再幫襯咁多sad
因為價錢又唔係平,如果要我去碰氣睇下會食到正野定食到屎,咁我就真係寧願食番哈根XX!mad
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2012-07-14
是次消費: 每人約$29

2012-07-09
類別 : 多國菜咖啡店甜品/糖水雪糕/乳酪

食左兩次,十分推介呢間甜品鋪!
呢間鋪人流唔多,兩次黎食都係冇咩人,唔洗排隊!
店員都好細心,一坐底就主動拎兩杯水黎lol
仲會好定時咁主動行過黎添水。

呢度仲出名既就係waffle,所以我第一次食就點左佢個chocolate情迷朱古力!
個waffle係外脆內軟,非常好食!
朱古力味都十分適中,唔會太甜亦唔會太淡!
同我之前係糖XX食既waffle感覺完全唔同,糖XX既waffle雖然賣相好靚,但成件waffle真係好乾爭爭,又硬,個waffle又凍冰冰咁mad 而且都要四十蚊,諗番起都覺得唔抵!

第二次去,我都係叫番chocolate情迷朱古力,
而朋友就叫左個雞蛋布丁,
試左朋友既雞蛋布丁,好滑好正,
而賣相都好得意smile

一定會再去食tongue
昨天吃的,出餐時間是快但感覺味道比上次差了

昨天吃的,出餐時間是快但感覺味道比上次差了

朋友叫的雞蛋布丁,很滑很好吃

朋友叫的雞蛋布丁,很滑很好吃

早前吃過的,好似這次的水準比較好!

早前吃過的,好似這次的水準比較好!

用餐日期: 2012-07-07
是次消費: 每人約$35 (宵夜)

共有1 人投票

2012-02-15
類別 : 多國菜西餐廳慶祝紀念日飲o野傾計

記得那天等了差不多十五分鐘就能入座了,
被分配到店中最角落的位置,雖然坐這個位會有點難呼叫侍應,
但卻能擁有很多私隱,不用被別人看著我們食飯。

meun設計得很精美,用了老闆angelababy的面孔作封面,看過美女後真是格外開胃啊!
我先點了Angela三食(火炙蛙魚腩、香草蓉雞胸、意式松露野菌意粉)
和一杯什麼柚子草莓冰砂。
然後友人點了燒西班牙黑豚西冷配香草蕃茄汁,飲品點了白巧克力冰砂,
前菜我們則選了一個沙律和湯。

最先上菜的是沙律和湯,然後就是餐包。
他們選用的菜很新鮮,而他所選用的沙律醬我還是頭一次吃到,
酸酸甜甜的很開胃。
牛尾湯的味道反而較為遜色,有點像金X牛尾湯的味道。
餐包則很出色,吃的時候還是暖暖的,
麵包是用了蒜蓉來做的,很香很美味。

前菜很快就吃完了,主菜的上菜時候有點慢呢。
等了十五分鐘左右,Angela三食終於來了!
先吃了火炙蛙魚腩,味道很普通,味道有點像在韓燒時自己燒的那種三文魚,
雞胸亦是沒什麼特別,總覺得整塊雞胸很乾
意粉看上去很乾,可是吃下去卻很彈牙,而且不會太咸,
味道還可以,這份三食其實份量不太多,女仔吃我想會剛剛好,
但男生的話一定不會夠喉呢!

在我吃到一半的時候,其實友人的燒西班牙黑豚西冷已經到了,
不過他的評價也是一般,認為賣相是80分但味道卻只有50分。

飲品的水準會比較好,柚子草莓冰砂酸酸的喝過後很開胃,
而白巧克力冰砂的味道則比較像香草味,味道還可以。

侍應的態度的確是有點懶,也許是我們坐得比較偏僻吧!
吃完過後很快便結帳離開了,因為有時間限制呢,
這間cafe雖然已經開了一段時間,可是生意卻依然旺盛,
在離開的時候還看到數個人站在外面等位!
怪不得不久後又會在銅鑼灣開分店呢。

銅鑼灣的分店開啟後我想我會再和朋友光臨一次,
希望餐單的食物會有更新~

堂食等位時間: 15 分鐘
用餐日期: 2012-01-20
是次消費: 每人約$140 (晚餐)

共有1 人投票