sunnypat

sunnypat

我是 sunnypat
訊息
正顯示第 110 篇(共 19 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
2020-01-19
團年飯
JAN 20

超級伏!🤬 第一碟嚟鹵水鵝都叫合格。 但後面上嘅菜不知所謂,食食下吾忿氣都要影低告知大家。 我潮州妹由細到大未食過咁難食嘅煎蠔烙!又實又乾又厚,仲要燶嘅! 方魚炒芥蘭就一灘水😒,菜有菜烚,方魚好似放上去裝飾咁。 蝦蟹棗全冇味道,仲竟然配碟泰色酸甜醬上,咁仲算吾算係一間潮州酒家!? 糖醋麵煎到乾爭凈 同部長投訴碟煎蠔烙,佢地仲好似好平常啫,收少碟錢就當冇事,一d都冇檢討心態 註:我全單照俾,只怪自己以為飲茶ok 就晚飯會正常 係我揀錯!團年飯食到一肚氣!
2017-07-16
JUL 17

酒樓晚上6點營業,我們是第一批客,亦即時盡快落單。成晚酒樓多位服務員態度惡劣!問心食材味道不差,可惜因是晚經歷絕不會再光顧。 1. 我們取票四位同時入座,枱面只有3份餐具,便叫服務員加多一份,但回應是返被投訴我們沒說四位,當然得欠一份,還黑著臉給我碗筷 2. 我們叫三個餸,10分鐘左右先來牛柳粒,但之後的灼蝦和蒸魚竟要等咗成粒鐘! 其間曾找多位服務員追單 一位説:你張枱不是我的,你找其他人 其他人只說追緊、追緊⋯ 之後的男服務員還說蒸魚還要等多10分鐘,問我地要唔要。叫客人等咗成個鐘先問要唔要,是...
檢視所有留言 ()
20分鐘 (堂食)
2016-05-21
MAY 16

朋友成日同我講呢度嘅豬潤通非食不可,久久想試都冇時間,因為平日6點就收,星期日又休息upset 的起心肝星期六特登過來,下午2點幾排了10人咗右,老板在門口招呼客人落單,未食先要讚,老板很有耐性講解套餐內容及介紹,又提出option 俾客人like豬潤通yummy 豬潤爽滑,薑絲湯好味友人order 咖哩豬扒飯,OK 啦,汁少咗d見到對面枱個蔥油雞翼飯,聞到流口水,下次一定要試
1 推介
mantungw
超級巨熊拉麵
超級巨熊拉麵
餃子
餃子
2016-05-24
MAY 16

同朋友仔在上環覓食,發現新開拉麵店,原來是佐敦熊拉麵的分店,還在試業中,襯住新店不用排隊,唔駛諗即決定啦lol超級拉麵,除左义燒,仲有舊豬腩肉。佐敦店説一天得10件左右,估唔到响呢樹俾我食到smile 腩肉非常入味,不過對肥肉又d抗拒。豬骨湯,义燒和糖心蛋仍有水準。拉麵店食义燒飯?又ok喎 义燒我諗係頭尾的部分啦,味道和口感還好,日本米飯加上义燒汁,不錯的。自家制餃子好juicy
咖喱漢堡蛋包飯
咖喱漢堡蛋包飯
2014-11-04
NOV 14

呢間食店主打日式醬汁飯,有咖喱汁/雞肉忌廉汁和牛肋濃茄汁 三款 日式咖喱漢堡扒蛋包飯 -一次過滿足三個願望 咖喱是偏甜不辣, 稍為稀薄,不同 Izumi 和 GoGo,適合喜歡日式甜咖喱的朋友 蛋包飯的蛋不是用蛋皮包飯,而是炒滑蛋淋在飯面,嫩滑香濃 like 漢堡扒是自家手打的,好 juicy。之前在 Izumi 食過漢堡扒有筋,這裡側沒有這問題。 飯方面,店鋪門外掛著日本米選用的木牌,黏度軟硬亦算配合醬汁另外 order 了忌廉濃茄汁雙色飯,想起鴛鴦炒飯 tongue 白汁 creamy 有奶香,雞肉不老。但茄汁的牛肉當天"鞋"了一點,可能煲...
燻蛋
燻蛋
醉蟹
醉蟹
拔絲蘋果
拔絲蘋果
2014-11-10
是次消費
每人約$300 (晚餐)
NOV 14

成日聽人講呢度嘅醉蟹好好味,特登約埋同事嚟開飯 前菜先來燻蛋,晶瑩的糖心加濃濃煙燻香味,推介必吃跟著點了拼盤,當中燻魚比較好吃,建議還是點雙拼或三拼自選好了。主角醉蟹出場,金黃色的蟹糕很吸引,入口濃烈的酒香加上蟹肉的鮮甜,正!另點了幾款小菜,小籠包,百頁結,津白,獅子頭,卻不見特別最後當然要甜品作結,現今不是容易吃到的拔絲香蕉/蘋果在這裡就有,一定要點呀。
pipi22
檢視所有留言 ()
5分鐘 (堂食)
2014-11-01
每人約$74
NOV 14

好想食 Waffle, 又唔捨得去餐廳食七八拾蚊一份,之前買咖啡見到D相好吸引,所以專登來到這裡一試。 好可惜通常 coffee shop 都被學生哥霸佔著,去到見到六成枱都放著電腦同paper,香港地方細少,要有一個聚腳做 project 的地方真困難,我都好明白,但香港地租金昂貴,做少兩轉真係好慘架。我只想飲杯 coffee 食件 cake 啫,好彩企咗 5 分鐘有一個 bar 枱位。 呢度 Waffle 有3款選擇,我揀咗 apple caramel, 個 Waffle 好軟熟,但欠了蛋香,不過$36 蚊還算ok, 仍然係會想再幫親的。
2014-08-29
是次消費
每人約$150 (晚餐)
SEP 14

星期五晚即興想食串燒,即刻上 openrice search 一下灣仔有冇好推介,看看圖片同價錢幾吸引,便試下walk in 有沒有位。 去到幸好有枱,之後進來的客人大都預早booking 的。 門面店內裝修高雅,金色加黑色卻出奇舒服,睇睇 facebook 原來這設計還得獎的。 這晚因不太餓,所以只點了幾款串燒 牛舌 - 彈牙 紫蘇免治雞肉捧 - 加了紫蘇葉多了一重香味 帶子釀雞翼 - 很花心機的一道菜 白鱔 - 口感味道一流,皮脆肉彈 豚肉露荀卷 - 這道菜又是傑作,豚肉包在外面像薄膜一樣,吃到肉香但絕不油 加上冰凍啤酒絕配 驚喜還...
2014-08-03
是次消費
每人約$146 (午餐)
AUG 14

聽到沙田新開日式 pancake 店,又即刻仆去試下。 12點前到達,可以即刻入座,遲多一點門口已有多人等候。 這裡 pancake concept 與 Wired Cafe 一樣,班戟連鑄鐵pan一起焗 pancake 有分鹹同甜,不只是下午茶甜品,當個午餐亦是不錯選擇。 煙三文魚牛油果班戟,pancake 香軟,牛油加蛋香十分吸引。一般日式餐廳裝修,店鋪頗大,沒有逼迫感,可舒適的enjoy一餐。 另外店鋪不只是 pancake, 亦有意粉、沙律、芭菲杯等,set lunch 其他選擇。
2014-08-17
是次消費
每人約$17 (下午茶)
AUG 14

最近睇到誌介紹台山腸粉,專程去到土瓜灣一試。 不同布拉腸,粉漿倒在鐵盤放入蒸爐,蒸好取出用鏟刮出落碟。 腸粉不是綿綿的,少了米香,但換來是爽滑煙韌的口感,粉皮比看上去的要薄。 款式的配搭亦不錯,雞蛋牛肉比較特別,另外點了的粟米魚片頗清甜。聽講這店是兩個年青人搭檔的,香港很多食市都因租貴捱不住,希望他們可繼續下去。
rick w.
Top