中文 | English
sunnypat
我是sunnypat。我在中環工作。我最常於中環柴灣尖沙咀出沒,最鍾意滬菜 (上海)日本菜意大利菜日式西餐迴轉壽司店茶餐廳/冰室自助餐壽司/刺身烏冬
食評會員 0次成為首位寫食評會員
sunnypat  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2016-05-25
類別 : 日本菜居酒屋少鹽少糖食店拉麵

同朋友仔在上環覓食,發現新開拉麵店,原來是佐敦熊拉麵的分店,還在試業中,襯住新店不用排隊,唔駛諗即決定啦lol

超級拉麵,除左义燒,仲有舊豬腩肉。佐敦店説一天得10件左右,估唔到响呢樹俾我食到smile
腩肉非常入味,不過對肥肉又d抗拒。豬骨湯,义燒和糖心蛋仍有水準。

拉麵店食义燒飯?又ok喎
义燒我諗係頭尾的部分啦,味道和口感還好,日本米飯加上义燒汁,不錯的。

自家制餃子好juicy

用餐日期: 2016-05-24

2014-11-19
類別 : 日本菜日式西餐咪嘥嘢食店咖喱

呢間食店主打日式醬汁飯,有咖喱汁/雞肉忌廉汁和牛肋濃茄汁 三款

日式咖喱漢堡扒蛋包飯 -一次過滿足三個願望
咖喱是偏甜不辣, 稍為稀薄,不同 Izumi 和 GoGo,適合喜歡日式甜咖喱的朋友
蛋包飯的蛋不是用蛋皮包飯,而是炒滑蛋淋在飯面,嫩滑香濃 like
漢堡扒是自家手打的,好 juicy。之前在 Izumi 食過漢堡扒有筋,這裡側沒有這問題。
飯方面,店鋪門外掛著日本米選用的木牌,黏度軟硬亦算配合醬汁

另外 order 了忌廉濃茄汁雙色飯,想起鴛鴦炒飯 tongue
白汁 creamy 有奶香,雞肉不老。但茄汁的牛肉當天"鞋"了一點,可能煲耐咗,要留意一下。
如果男士吃這個好像少了一點肉。

特別一提枱面的一瓶辣醬,聽到店主和客人對話,這是日本秘方,也是店主自家制的,"畢"起一羮果然落料十足,見到一隻隻蝦仔喎,所以辣中帶甜,撈飯又唔錯播。

推介美食: 咖喱漢堡蛋包飯
用餐日期: 2014-11-04

2014-11-13
類別 : 滬菜 (上海)中菜館酒樓點心中式包點

成日聽人講呢度嘅醉蟹好好味,特登約埋同事嚟開飯

前菜先來燻蛋,晶瑩的糖心加濃濃煙燻香味,推介必吃

跟著點了拼盤,當中燻魚比較好吃,建議還是點雙拼或三拼自選好了。

主角醉蟹出場,金黃色的蟹糕很吸引,入口濃烈的酒香加上蟹肉的鮮甜,正!

另點了幾款小菜,小籠包,百頁結,津白,獅子頭,卻不見特別

最後當然要甜品作結,現今不是容易吃到的拔絲香蕉/蘋果在這裡就有,一定要點呀。

推介美食: 燻蛋,醉蟹,拔絲蘋果
用餐日期: 2014-11-10
是次消費: 每人約$300 (晚餐)

2014-11-03
類別 : 意大利菜西式咖啡店

好想食 Waffle, 又唔捨得去餐廳食七八拾蚊一份,之前買咖啡見到D相好吸引,所以專登來到這裡一試。

好可惜通常 coffee shop 都被學生哥霸佔著,去到見到六成枱都放著電腦同paper,香港地方細少,要有一個聚腳做 project 的地方真困難,我都好明白,但香港地租金昂貴,做少兩轉真係好慘架。我只想飲杯 coffee 食件 cake 啫,好彩企咗 5 分鐘有一個 bar 枱位。

呢度 Waffle 有3款選擇,我揀咗 apple caramel, 個 Waffle 好軟熟,但欠了蛋香,不過$36 蚊還算ok, 仍然係會想再幫親的。

堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2014-11-01
是次消費: 每人約$74

2014-09-02
類別 : 日本菜居酒屋串燒店串燒

星期五晚即興想食串燒,即刻上 openrice search 一下灣仔有冇好推介,看看圖片同價錢幾吸引,便試下walk in 有沒有位。

去到幸好有枱,之後進來的客人大都預早booking 的。
門面店內裝修高雅,金色加黑色卻出奇舒服,睇睇 facebook 原來這設計還得獎的。

這晚因不太餓,所以只點了幾款串燒

牛舌 - 彈牙
紫蘇免治雞肉捧 - 加了紫蘇葉多了一重香味
帶子釀雞翼 - 很花心機的一道菜
白鱔 - 口感味道一流,皮脆肉彈
豚肉露荀卷 - 這道菜又是傑作,豚肉包在外面像薄膜一樣,吃到肉香但絕不油
加上冰凍啤酒絕配

驚喜還有這裡的總廚十分友善,傾談中看到她對食材及食品的要求和堅持。

用餐日期: 2014-08-29
是次消費: 每人約$150 (晚餐)