中文 | English
阿啦
我是阿啦。我在荔枝角工作。我最常於銅鑼灣尖沙咀旺角出沒,最鍾意韓國菜日本菜德國菜日式西餐西餐廳咖啡店自助餐任食/放題甜品/糖水
食評會員 8次成為首位寫食評會員
阿啦  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2024-03-27
類別 : 韓國菜西式咖啡店樓上cafe

今晚同友人去銅鑼灣的樓上Cafe  [UNNIE],新店加上裝潢簡約,而且座位寬敞舒適,感覺可以放鬆享受咖啡,同友人飲野傾計。

主菜類 有9款, 價錢 $128-$138,小食有8款,可以加錢要套餐,飲品款式較多$32-$46。

湯/沙律、飲品、甜品 $48/$63
沙律用油醋汁,味道帶點韓式風味,酸酸地幾開胃,沙律菜新鮮乾淨,食落好爽脆。

乾坤海鮮炸醬意粉 $138
賣相好靚,乾坤黑白,有齊兩款口味,搞勻一齊食又有另一番滋味。

白色係忌廉醬汁,奶香creamy,加左蟹籽脆卜卜增加口感,仲有海鮮蜆肉同帶子粒。

黑色係韓式炸醬好濃郁,味道甜甜地,仲有魚糕同醃黃色蘿蔔,係韓國嘅味道。

最後我將兩者搞勻,味道咸咸甜甜,好好味。意粉煮得剛好,有咬口又掛滿醬汁。

安格斯牛肉芝士漢堡 $138

超級大個好吸引好正,好香牛肉味,牛肉超厚身多肉汁,扎實不散開,而且入口肉質鬆化,做得很好。加上溶化芝士同調味剛好的醬汁,非常美味。
薯條即炸,又熱又脆卜卜。

抹茶豆腐拿鐵 $42
抹茶味濃香,加左滑溜豆腐,令口感更細滑,而中和甜度,所以飲完唔膩,抹茶同豆腐兩者味道都平均,甜度唔高,好好飲。

美式咖啡 (跟餐)
咖啡突出,夠凍又夠大杯,個人喜歡啡味重,而唔酸,呢杯好岩我。

朱古力慕絲蛋糕 (跟餐)
估唔到甜品都咁正,朱古力好rich,質感細膩幼滑,入口化開濃濃朱古力味,底層係鬆軟朱古力蛋糕。

推介美食: 乾坤海鮮炸醬意粉, 安格斯牛肉芝士漢堡, 抹茶豆腐拿鐵, 美式咖啡, 朱古力慕絲蛋糕

2024-03-26
類別 : 西式

每次入長洲都經過呢間西餐小店,今日閒日見少人,就入去嘆個悠閒午餐。

可揀室內或室外座位,我揀室外,因為有陽光又有微海風,仲可以望到船仔長洲海景,感覺好似渡假咁舒服。

素菜春卷,即點即製,炸得金黃香脆,估唔到素菜都好好味,簡單餡料,有椰菜、甘筍、薯蓉,調味很好,就咁食都好好味,沾甜辣醬更滋味。

蕃茄海鮮意粉
用長洲街市每日新鮮入貨,魷魚、蜆肉、蝦肉都非常新鮮,魷魚彈牙,蝦肉爽口,最吸引係蜆肉,超大超鮮甜,脹卜卜好飽滿。意粉也煮得有咬口,掛滿蕃肉的醬汁,用料很足很用心。

香草燒雞(半隻),燒得好靚,皮脆肉嫩,做法亦非常欣賞,將rosemary 同調味都釀入雞皮同雞肉之間,雞肉吸哂香料味,每口都有濃郁rosemary 香,雞肉亦保持濕潤多汁,雞胸亦做到嫩腍,雞脾肉有彈性。
沙律亦落足料,用油醋汁調味,蔬菜清爽消膩。粗薯條飽肚又重薯味。

雖然中午就飲酒,但吹海風嘆酒好chill

見到其他客人食pizza都好吸引,下次可以再去。

2024-03-26
類別 : 西式美食車雪糕/乳酪

今日放假去長洲,行行下發現呢間[慢活瞬間長洲粒粒雪糕],好新好乾淨,老闆好nice,而且夠哂冷氣,熱天黎飲野食小食,好chill。

店內有好多懷舊野同特別裝飾,有唱片、舞獅、霓虹燈……還播舊歌,係好岩80後同90後 聽。

有超多款式小食,樣樣都好吸引。

餐具可以自取。

點左撈撈麵、小食、飲品同粒粒雪糕,全部都好味。

鰻魚汁帆立貝 $40/串
好香好惹味,鰻魚汁甜甜地,好夾海鮮,帆立貝煎得香脆,咬落好嫩好香。份量多又大粒,好味抵食。仲有沙律都新鮮乾淨,蔬菜爽脆,加芝麻醬汁好開胃。

法式香草羊架 $88
好香帶微微羊羶味,肉質都嫩帶肉汁,有肉香夾著脂肪位,特別重羊位同油香,配沙律消膩。

長洲撈撈麵, 可以自選配料,有12款選擇,每款$8,麵底可選辣度。

味道係以前好興嘅撈撈麵,揀左少少辣,有蒜香。配料必揀索哂醬汁味嘅牛柏葉、仲有鴨胸同螺肉都好正,係令人懷念嘅味道。

蜂蜜蘋果梳打(左)$38 ,蜂蜜白提梳打(右)$38
搞勻先飲,清新爽口,有甜甜蜂蜜味,果味都突出,個底有蘆薈粒粒,酸酸甜甜好飲。

粒粒雪糕 由韓國直送,又係以前興起,特別在外形同口感,粒粒雪糕入口有獨特感覺,同一般雪糕唔同,味道同口內溶化就同一般雪糕一樣。賣相吸引,用可愛碗仔裝粒粒雪糕。

冰極彩虹係雪芭黎,比較清爽味道,酸甜可口又清涼。士多啤梨係雪糕,入口溶化軟綿綿,好味。

推介美食: 鰻魚汁帆立貝, 法式香草羊架, 長洲撈撈麵, 蜂蜜白提梳打, 粒粒雪糕

2024-02-29
類別 : 港式火鍋

佐敦的[鍋牛] 主打招牌本地牛肉,即切肥牛夠新鮮,有多間包房,亦有電視,很有氣氛好熱鬧。

咸菜胡椒豬肚鍋 $78
個湯底味道濃郁,好重胡椒香,咸菜爽脆,豬肚很最後食夠軟腍入味。

招牌牛肉船 $398
今晚主角手切本地肥牛,牛肉船 超有氣勢,有牛筋膜、手切肥牛、牛脷托、牛爽肉、金錢展(牛展)、安格斯牛、牛肉粒。

牛筋膜要涮10多分鐘,有咬口有牛脂香。

手切肥牛,肉嫩鮮味。

牛脷托超爽脆,口感相當好。

牛爽肉睇落白雪雪好似脂肪,其實唔係,口感爽滑。

金錢展肉質結實有少少筋,也很好味。

安格斯牛脂肪分佈平均,牛味濃郁又柔軟鮮嫩。

牛肉粒厚身啖啖肉,食落充滿肉汁。

墨魚滑拼蝦滑 $118
份量十足,墨魚滑雪白,入口彈牙爽口,墨魚味亦重。蝦滑微橙色,食到細細的蝦肉粒,爽彈口感也好好。

什餃 $22
粒粒飽滿,脹卜卜好多餡。

西洋菜餃,肉菜比例剛好,有西洋菜香味,特別好味。

韭菜餃亦很香。

水餃有蝦、豬肉及木耳絲,蝦彈牙木耳爽。魚皮餃味道都幾好。

田園什菜 $68
好豐富有齊多款蔬菜,包括有蕃茄、紅白蘿蔔、粟米、冬菇、娃娃菜、唐生菜、油麥菜。蔬菜都乾淨新鮮,粟米好甜,冬菇厚肉吸哂湯汁好正,蕃茄好多汁。
用餐日期: 2024-02-27
是次消費: 每人約$400 (晚餐)

2024-02-24
類別 : 日本菜拉麵

尖沙咀開左新拉麵店,睇落有d似曾相識,原來係鬼金棒姊妹店,呢間好特別,主打牛骨湯底,味道濃郁,而叉燒也是用牛肉,估唔到肉質咁嫩腍。

新開張好乾淨舒適,因為夠光線又闊落,裝潢帶日式風格,用淺木色枱櫈,牆身仿紙門,令人感覺更以係日本食拉麵。

只有數款味道選擇,全都是牛骨湯底,配不同牛肉同自選麻度同辣度,仲可以追加配料。還有2款牛丼,所以我地點左拉麵同牛丼。

增量牛叉燒牛骨拉麵 $135
由原本2片肉增至6片肉,牛筋也增量。友人點的是無辣無麻的原味,先飲牛骨湯,味道濃郁深厚,用料十足。牛叉燒非常嫩腍,慢煮令肉質柔軟。牛筋也煮得好腍,入口軟滑即化。

味玉辣麻牛骨拉麵 $110
少辣中麻的湯頭,入口微微辣刺激,好開胃惹味,慢慢感覺口有麻感,辣度易接受,而且餐廳提供自助冷熱水,再辣都可以挑戰。

用幼身拉麵,掛湯又唔膩,口感較硬,食落爽身有咬口。

味玉都做得好,入味又香,蛋黃濃郁,配麵或飯都超正。

秘制醬汁慢煮牛筋丼 $54
秘制醬汁好濃調,有牛筋的膠原,唸口帶香的醬汁好正。牛筋滑溜軟綿,配飯真係一流。
用餐日期: 2024-02-23