中文 | English
ukedada
我是ukedada。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
ukedada  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-10-10
類別 : 港式酒樓火鍋

試新嘢, 又係時候去滾
見天氣冇咁熱,試下這間火鍋店,位於黃大仙近MTR站A出口,大慨行5分鐘左右,容易搵到。 不過我去到先知原來「涮得棧」是譽宴集團旗下之一。店內環境OK乾淨舒服,安排入座快,又有電視睇,好正!!! 至於服務員態度一流又細心,時不時會入房收用完餐具,上菜效率都ok, 唔洗等太耐,無漏單,算是不過不失。

醬料方面,比一般少選擇,有豉油、紅椒粒、生蒜、金蒜同蔥粒,而且醬料是要收費的,略貴一點,成$15@。

叫咗8款嘢連竹蔗水一酌。湯底方面,叫咗胡椒粒豬肚湯底$68,個湯比較淡,但好足料,質素真係好好!
當然唔少得嘅「手切肥牛」,叫咗碟$88,份量好夠,有好濃牛肉味道,切得好靚同好新鲜。

不得不提呢碟前菜「素海蜇貢菜」$32,素海蜇真的好似真海蜇咁爽,味道濃

驚喜位......$8 有5件「三文魚刺身」,好抵食! 結果我哋叫咗2客試下,好新鲜又切得厚身好肥美。

「灌湯小籠包」共8隻$38,包內有好濃湯汁及好新鮮肉質,粒粒都好足料,不過味道略為鹹一點。

總括來說,可能今次得我同一個朋友去試,都有少少食唔哂。當日埋單,每人平均消費$250左右。希望下次再來叫多D朋友再試埋其他食物,真的值得再來食,抵讚!!!

推介美食: 手切肥牛,素海蜇貢菜,三文魚刺身,灌湯小籠包
用餐日期: 2014-09-30

2012-09-10
類別 : 日本菜串燒店烏冬串燒

星期日同男朋友去完南生圍影相,出返元朗食飯,

天氣咁熱, 我地都打算食日本野既, 但壽司鋪一定有排等位, 我地都好攰唔想再等喇

去左千色附近搵食啦, 見呢間有日式串燒好似幾正咁, 就入去試下
魚生冷麵

魚生冷麵

魚生冷麵,四十幾蚊有咁大盤冷面, 仲有三文魚都唔少, 真係抵食!加埋個芝麻醬簡直一流!
燒雞泡魚干

燒雞泡魚干

燒雞泡魚干, 好正呀, 呢個最岩用黎送beer
燒茄子

燒茄子

茄子好夠味, 面頭有芝麻,乾蒜粒加埋一齊好好味!
燒雞皮露荀

燒雞皮露荀

露荀完全俾d雞皮入晒味, 所以一d都唔乾, 好嫰!
燒辣雞翼

燒辣雞翼

個雞翼睇落唔似辣, 但食落都辣辣地, 仲好夠入味, 連骨都有味架

九點前入座好多串燒都有特價, 都唔算貴

推介美食: 燒雞泡魚干
用餐日期: 2012-09-09
是次消費: 每人約$90 (晚餐)

2011-12-06
類別 : 多國菜酒店餐廳自助餐

終於又完左一個sem, 一班同學決定要食返餐好黎慶祝一下,哈哈
最後選擇左buffet dinner!lol
頭盆

頭盆

先黎頭盆,雖然冇生蠔,不過都算幾多選擇
特別係長腳蟹&三文魚刺身,又不停refill,食到我都停唔到口,mad
餐廳仲好細心供應埋食蟹既胶剪&籤
長腳蟹剪開外殼後,裡面真係啖啖肉,好鮮甜
三文魚刺身都算新鮮,仲幾肥美
魚翅湯

魚翅湯

平時既buffet供應既湯,多數都係忌麻湯之類,
估唔到呢到會有魚翅湯,仲要分量不少,絕不欺場,tongue
熱盆

熱盆

終於輪到食熱盆,樣樣都試下
有鐵板燒羊架、大蝦
仲有粉絲蒸扇貝,雖然唔算好大隻,但都好入味
鵝肝梳乎里

鵝肝梳乎里

鵝肝梳乎里係今期buffet既主打
呢個組合都幾新鮮
軟心芝士布甸

軟心芝士布甸

朱古力心太軟就食得多,
芝士心太軟就第一次試,
仲要係現場即焗,拎到埋位仲熱辣辣,
切開中間有芝士餡流出黎,好好味,我忍唔住口食左2個lol

總括黎講,都算係抵食。
環境都幾好,我地張檯靠窗,可以望到街景,都唔錯架。
周圍都唔算好嘈,反而可能我地係最場最嘈既一檯,hahaha
推介美食: 芝士心太軟
用餐優惠: 信用卡優惠

共有1 人投票

2011-06-17
類別 : 港式小食店

夜晚放學之後,食少少野先返歸,有同學介紹去強記

佢既豬骨粥同煎腸粉最出名
雖然係大排檔格局,不過價錢都偏貴,可能因為灣仔區啦
豬骨粥

豬骨粥

好綿好滑,除左有好香豬骨味之外,仲有好香既豆味,因為佢落左唔少黃豆一齊煲
煎腸粉

煎腸粉

腸粉煎得岩岩好,脆口之餘仲保持本身既軟滑

大合照,其中有碗豬皮都好正,炆到淋晒又夠晒入味

是次消費: 每人約$40

2011-06-17
類別 : 粵菜 (廣東)酒樓酒店餐廳點心

老人家慶祝生日,最鐘意擺返圍,熱熱鬧鬧咁食返餐。

去酒店包廳食飯都係第一次,感覺唔錯喎。服務比起酒樓真係好好多,起碼有個專人同你由頭跟到落尾,唔會因為要睇埋出面d客而忽略左。

個廳可以開兩檯麻雀,仲可以有卡拉ok,不過song list就比較舊
當晚菜單

當晚菜單

我最欣賞「江南八彩美碟」,可以話係8碟頭盆,有醉雞,炸鱔,薰魚,四季豆,素鵝,蝦,另外仲有兩樣麻辣。全部都係凍碟,分量每人少少開下胃先。其中,我覺得醉雞,炸鱔,四季豆最好食。
江南八彩美碟---醉雞

江南八彩美碟---醉雞

平時出面食醉雞最怕好勁酒味,呢個又唔會喎,雖然酒味都好濃,但唔會好難入口,經理話係用上等黃酒整,所以會比較香醇。
江南八彩美碟---炸鱔

江南八彩美碟---炸鱔

個炸鱔真係好得,外面炸到脆卜卜,裡面都仲係好軟滑,加埋芝麻同麥芽糖係面,如果真係可以整多碟,送下啤酒簡直一流!
江南八彩美碟---四季豆

江南八彩美碟---四季豆

四季豆睇見都覺得好靚,原來凍食真係好爽脆同鮮嫩,好少食豆都可以食到索索聲。
江南八彩美碟---蝦

江南八彩美碟---蝦

呢個蝦都好正,脆到連殼都可以食埋。
醬皇珍菌鴕鳥柳

醬皇珍菌鴕鳥柳

其中有一味「醬皇珍菌鴕鳥柳」都值得推介,因為出面唔係咁多餐廳可以食到。鴕鳥肉係零膽固醇,岩晒老人家同成日都話要keep fit既我地,haha!! 而且佢用左好多菇&三色燈籠椒加埋一齊炒,菇菌吸收晒汁,三色椒又夠爽,正!
蟹肉鮮菇扒菜苗

蟹肉鮮菇扒菜苗

雞絲翅

雞絲翅

其他菜色都係水準之作,雞絲翅都好足料。
推介美食: 江南八彩美碟,醬皇珍菌鴕鳥柳
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2011-04-16         慶祝紀念: 生日

共有2 人投票