中文 | English
可人兒
我是住在元朗的可人兒。我是一名為食狂,在元朗工作。我最常於中環元朗屯門出沒,最鍾意粵菜 (廣東)滬菜 (上海)京川滬中菜館茶餐廳/冰室小食店燒臘火鍋粉麵/米線,任何平民小食,但我不愛吃日本菜。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
可人兒  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2011-10-08
類別 : 港式粥品

海皇最近完成新裝修,地方比以前光猛舒適,由於太耐無光顧,想試番我的最愛菜乾排骨粥,再加油炸鬼,個粥要$18.5 ,貴了幾元但就大碗左,味道偏濃及咸,但很合我意,很好味。油條微脆,但要$8條就貴左少少,不過由於新裝修期內送左幾張增券比我,都會很快會再來。
菜乾排骨粥

菜乾排骨粥

推介美食: 菜乾排骨粥
堂食等位時間: 1 分鐘
用餐日期: 2011-10-06
是次消費: 每人約$26 (午餐)

2008-10-20
類別 : 港式糖水舖甜品/糖水

佳記的喊面越來越多,服務的確很差huffyd阿姐服務態度係零,縱使如此,它仍有些令人欲罷不能的出品, 就如今日心血來潮想食甜品,咁啱行過就入去點了一個"芒果西米撈",在無乜期望下竟然有驚喜,西米撈由芒果加碎冰打成的芒果汁加入適量的西米,入口鮮甜透心涼,加上成十粒的方型的芒果肉,十分足料,而芒果亦非常鮮甜smile
佳記的確有十樣都有七樣差,但剩下個三樣事實又真係幾吸引,所以到今時今日有咁嘅服務mad仍生意興隆,真係服咗佢
芒果西米撈,超正

芒果西米撈,超正

推介美食: 芒果西米撈
是次消費: 每人約$25

2008-10-12
類別 : 港式中菜館車仔麵無肉餐單適合駕駛人士

再次食這裡的香辣大什車仔麵,湯底美味濃郁,餸料有紅腸,豬紅,豬皮,豆卜,雞尖,魚旦蘿蔔,好多芽菜,再加上我選的香辣味有一碟附加的香辣油,又香又辣又好味,真係很好味,另加一杯涷飲,都係27元,真抵食!
今次再試小食,選了椒鹽魷魚鬚($17),真係好大碟,新鮮炸很酥脆,很滿足的一餐!

推介美食: 車仔麵(特別是豆卜), 雞菜飯
是次消費: 每人約$40 (晚餐)

2008-10-04
類別 : 港式

此食店招牌菜是海南雞飯,咁就要試一試,雞飯好少雞肉,起了骨的雞肉有少少鮮味,都幾滑,好普通,反而個油飯bowl就好味道,飯粒乾身有雞油香味,另外重叫了咖哩牛腩飯,d咖哩唔辣重甜甜地,最憎這種味道mad,無性格(十足日本d所謂咖哩),咖哩唔辣就唔好食,反而我朋友就覺得幾好食,所以食嘢taste都是見仁見智

推介美食: 雞油飯
是次消費: 每人約$50 (晚餐)

2007-12-09
類別 : 港式中菜館車仔麵無肉餐單適合駕駛人士

上次試霸王雞飯,今次試車仔麵,叫一個大什油麵要咖哩湯底,大什油麵有豬紅豬皮蘿蔔豆卜冬菇魚旦紅腸,還有芽菜菜莆,連一杯飲品都係$24元,算十分便宜又抵食,其中個豆卜真係很好食,吸晒d湯又林又好味,而所謂咖哩湯底原來只是把咖哩汁淋落個麵度,但是個咖哩就真係唔掂,有些香味但一d都唔辣,而且最差是好多油好肥膩,重好似甜甜地,對愛辣的我,這是一個嚴重缺點,如果這是招牌菜之一(咖哩),好應分等級為大辣小辣或唔辣,否則我唔會再試這裡的咖哩了!
是次消費: 每人約$24