中文 | English
我是住在西環的eatuphk。我在大角咀工作。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 0
eatuphk  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

類別 : 粵菜 (廣東)大牌檔

大排檔依家買少見少, 好多都執笠, 一係好似呢間咁, 搬o左上樓!

雖然係咁, 但係氣氛都仲係咁熱鬧, 又有冷氣, 不過係嘈d!

見o左兩樣試下先, 蜆介鯪魚球同粉絲什菜煲!!!

嘩, 好彩叫兩樣, 唔係實食唔哂, 勁大碟!!!!

個鯪魚球炸得好靚, 唔油, 而且好彈牙!!!! 個什菜煲好豐富, 又多蝦乾, 大大隻, 正!!!

完全保持到大排檔一貫傳統, 平、靚、正!!!

下次一定要call一大班人o黎食多d!!!!

用餐日期: 2012-11-19
是次消費: 每人約$60 (晚餐)

類別 : 多國菜西餐廳海鮮

都聽同事講過話呢間d意粉好食, 但真係咁耐都無試過, 今日難得要OT, 即管單人匹馬去看個究竟!

去到o岩o岩開晚市, 無乜人, 但已經放o左幾張留座牌!!!!

一入到去, 真係忍唔住講句「好香」!!! 唔知咩香味, cheese? 蕃茄? 蒜? No idea....

只係得六個晚餐選擇, 簡而清, 全部海鮮, 無肉! 依家香港地都幾罕有!!!!

OT嘛, 對自己好d, 揀過最貴o既, 藍貝意粉!

個餐湯好特別, 蘋果芹菜, 好清, 蘋果味足, 而且食到粒粒蘋果, 爽口!!!!

一路飲湯已經聽到加聞到廚房d煮o野聲同香味.....

WOW!!!!!! 無諗過百一蚊有咁鬼多藍貝!!!!!!!!!!! 出面食一鍋藍貝平極都要二百幾啦..... 有成十幾隻, 仲要隻隻都好肥, 抵食!!!!!

香草加海水鮮味..... 食唔停口....... 意粉夠咬口, 一d都唔林, 正!

食食下, 開始多人, 自己一條友都唔好阻住, 食完就走人!

下次一定要再試下其他野, 因為一邊聽住音樂, 好舒服, 一覺唔留神, 真係以為自己去o左歐洲小鎮!

用餐日期: 2012-11-17
是次消費: 每人約$120 (晚餐)

2011-02-16
類別 : 粵菜 (廣東)海鮮酒家火鍋湯品點心

平時lunch, office附近都無乜選擇, 所以通常都係英記, 夠快靚正!!!

佢d點心整得幾好, 唔太多選擇, 但夠懷舊, 特別係佢d馬拉糕, 真係無乜邊間有個比!!! 同埋個午市點心套餐夠抵食, 有點心, 又有靚湯加粉麵飯!!!

不過平時lunch time都見幾多人打邊爐, 一直都覺得幾搞笑, 想試, 但個一個鐘放飯, 唔夠盡興!!! tongue
用餐日期: 2011-02-15
是次消費: 每人約$50 (午餐)

類別 : 潮州菜大牌檔拉麵粉麵/米線

完全無諗過深水步會有咁超值美食!!!

同事帶路, 小小檔口仔, 一張堂食檯都無, 全部擺街!

老實講, 如果自己行過係唔會試, 因為對住個垃圾站, 衛生環境睇落一般, 但係一試就知係禾稈擒珍珠!!!!!

食o左碗北京餃手攪麵, 睇住個師父將舊麵團放落部機, 係你面前攪, 一條條麵條即攪落個鑊度, 新鮮度爆炸!!!! 老闆娘就即包餃子, 隻隻都包到脹爆, SO COOL!!!!!

三兩下手勢, 一大碗手攪麵就擺係面前......

六大粒新鮮餃子仲要有菜....... 大碗抵食之餘, 仲要超好味!!!! d麵好有口感, 彈牙, d餃子又足料, 湯底完全無味精!!!!!!!!

極級美食不過如此!!!!!! 平、靚、正!!!!!!!

下次一定要試下佢d打冷野同火鍋...................

用餐日期: 2012-11-06
是次消費: 每人約$30 (宵夜)

類別 : 西式樓上cafe包場派對

平時好少去cafe, 旺角果d更加從來唔會踏足!

今日時間好趕, 撞正tea time, 茶餐廳勁多「自由人」, 見呢間cafe無乜人, 裝修都見ok, 試一次啦!

下午茶餐都要三十幾, 唔平!

叫o左個蕃茄吞拿魚意粉, 無期望底下, 都仍然係禁不住「唉」.......

d意粉都真係林得幾勁, 仲衰過茶餐廳, d茄糕味重到不得了........ 唉~

旺角貨色, 下次真係咪亂o黎!!!!!

用餐日期: 2012-11-14
是次消費: 每人約$40 (下午茶)