中文 | English
無聊人
我是住在沙田的無聊人。我是一名神秘顧客,在觀塘工作。我最常於觀塘沙田出沒,最鍾意日本菜,好食就得,扒房西餐廳,乾淨就得同素食雪糕/乳酪,好食就得。
食評會員 12次成為首位寫食評會員
無聊人  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2020-01-14
類別 : 日本菜拉麵

已經好耐冇去馬鞍山shopping, 每次去親都係食沾麵, 今次都唔例外, 雖然行返去熟悉的角落, 但門面已經不再熟悉..............眼前係一間好光猛的食肆, 同以前好唔同, 但入面格局基本一樣, 只係換過d枱櫈, 開頭仲以為轉咗另一間, 但見佢個名都係叫麵屋武藏, 只係响後面加埋"二天", 相信都係同一間集團, 只係改過個名咁解啫~

唔理佢係咪同一間, 總之有沾麵食就得啦~ 除咗是日推介果張menu係舊之外, main menu係全新的, 除咗基本的湯拉麵及沾麵, 仲多咗定食, 可能要照顧唔同人有唔同需要, 但我地好專一, 都係叫返沾麵~

睇完個menu之後, 先知道"二天"係豬扒(豚天)同雞件(雞天), 咁既然二天係主打, 而我地又想食沾麵, 叫兩個唔同沾汁的二天拉麵就啱哂~ 佢有3款沾汁的, 但其中一款係辣, 所以諗都唔駛諗, 就選擇唔辣果兩款啦~

等上菜都等咗好一陣子, 證明樣樣都係即叫即整~

chopstick 二天沾麵配濃厚豚骨湯

呢款係由豬骨+小魚乾+蔬菜煮成, 味道想像唔到佢竟然可以咁濃味, 對我呢d食開淡味的人, 覺得佢係濃到有少少"kwok"喉, 不過鍾意濃味果d人就啱哂~ 好彩佢唔係淨係用豬骨同小魚乾去煮, 仲有加埋d蔬菜, 咁樣感覺上好似冇咁罪惡感, 話哂有蔬菜~ 佢味道雖然係超濃, 但我覺得絕對係真材實料, 因為食完之後唔會口渴, 雖然食果陣係咁飲水, 不過係我地唔食慣濃味啫~

沾麵依然係用我地最愛的坑紋麵, 咁樣先係可以真真正正做到沾麵掛汁的功效, 麵質冇變, 依然咁彈牙, 超正~ like

二天各有兩件, 炸粉唔算好厚, 新鮮熱辣炸好, 外層脆卜卜, 內層仍然好juicy, 豚天雖然係厚切, 但唔會好un, 肥瘦適中, 而雞天好厚件, 唔會炸唔熟, 又唔會炸得過乾~

溫泉蛋竟然有一隻, 平時一般出面食都係得半邊, 佢竟然係有兩個半邊, 雖然我唔係好好溫泉蛋, 但將佢個蛋黃拌勻落個沾汁度一齊食, 仲食都好香蛋味, 佢隻蛋黃真係好橙紅色, 好靚, 我相信佢一定係日本蛋~

仲要記得落佢推介果個天婦羅碎, 好好食, 浸咗汁都仲卜卜脆~

chopstick  二天沾麵配魚介醬油湯

至於呢款係由鰹魚+秘製醬油煮成, 冇豬骨咁"kwok"喉, 但味道依然係好濃, 飲得到好濃的魚湯, 好似好清好淡, 但實際好濃~

麵同二天都係一樣, 所以唔再重複
chopstick 芝士海老魷魚卷

我覺得佢似蝦肉春卷多d囉~ 因為外層係春卷皮, 內層就蝦肉多過魷魚, 所以好爽口, 而芝士對我地呢d芝士控係多多都唔夠, 但講真芝士份量都算可接受, 而且仲係拉絲芝士, 面層仲有輕輕焗過, 令芝士更加香口~

總括嚟講都唔錯, 下次嚟馬鞍山shopping可以keep住繼續食沾麵~excited
用餐日期: 2020-01-11
是次消費: 每人約$119 (晚餐)

2019-12-31
類別 : 泰國菜

呢間之前聽同事話好食, 同埋好多人等位, 而未有機會去試, 終於趁今日冇乜人返工去食, 咁就唔駛等位, 一去到就有位, 不過就坐得迫少少, 夾係兩枱人中間...............

裝修都光猛企理, 點餐就要寫完紙仔先去比錢, 然後坐定定等人送上.............

正常menu係湯粉麵同埋飯類, 而炒粉麵飯就每日不同, 要睇佢lunch果part, 咁我梗係食佢d炒嘢, 咁先試到佢火喉好唔好~

chopstick 青咖哩炒米

可以豬/牛/雞任選一款, 我就選擇咗雞肉, 即係青咖哩雞肉炒米~
一上枱已經覺得佢唔夠乾身, 咁佢用青咖哩, 可能係用青咖哩汁去濕炒, 咁我又覺得當係濕炒可以接受, 或者泰國興呢~雖然我唔食得辣, 不過青咖哩係唔辣, 只係中間有d辣椒圈要夾開, 米粉當然吸收哂青咖哩的香味, 但可惜佢d雞肉係完全冇味, 似白烚, 而且雞肉又溶合唔到入d米粉到, 係零零碎碎有d雞肉係米粉周圍, 而D米粉就一堆一堆咁, 開頭食都當佢係濕炒, 仲要炒到一PAT PAT咁, 食到落底發現唔只用青咖哩汁濕炒咁簡單, 係仲有超多油去炒, 而d油係多到成個底都係, 雖然佢已經墊咗塊生菜, 但塊生菜都幫佢唔到吸油, 我真係接受唔到d油多到咁, 好清楚睇到佢係油, 而唔係汁!我絕對接受唔到一碟咁油的炒米, 非常失望..............

chopstick 洛神花茶

我响出面飲過咁多間有洛神花的舖頭, 全部都係洛神花蜜, 係呢間真係洛神花茶, 要自己落砂糖, 洛神花唔落糖會又酸又澀, 唔係個個接受到囉~ 就算落砂糖, 都係唔及落蜜糖咁好味~

雖然食物質素未如預期, 我見同事食的炒飯都係好油, 立立令的, 但見佢的服務態度唔差, 執枱又快, 先不至於比差評...............
用餐日期: 2019-12-30
是次消費: 每人約$69 (午餐)

2019-12-30
類別 : 多國菜咖啡店湯品有機食品

呢間嘢食評唔多, 呢個已經係我對佢的第3篇食評, 由第一次喜出望外, 到第二次失望(冇影相, 所以冇寫食評), 跟住比多次機會又有返希望, 到今次最後一次, 因為已經對佢切底失望.....................好彩今次有帶手機, 影低返事實.............

佢款式唔算多, 而啱我地胃口的更加少之又少, 所以嚟得都係例牌果兩樣, 一來冇其他特別心水, 二來咁先可以比較到之前同之後的分別~

chopstick 香草煎烤雞扒意粉配燒汁+熱老薑紅棗

首先塊雞扒已經比之前細, 而且雞皮部份冇以前煎得咁靚咁香, 佢搭多一舊仔雞扒, 咁樣算係咩? 一係就大方d, 比夠兩塊雞扒, 反正咁細塊都收咁貴的價錢, 一係就咪鬼搭多一塊仔, 好鬼祟, 好小家, 咁即係佢地自己都覺得塊雞扒細? 賣相已經差咗, 連味道都係冇味的, 雖然話唔加味精, 但都可以用其他醃料架, 唔係冇味囉~ 雖然配咗個澆汁, 但個汁係非常油, 面頭已經見到一層厚厚的油, 落汁又怕肥, 唔落汁又冇味, 真係好難選擇~
除咗雞扒細塊咗之外, 連d意粉都少咗, 起碼少咗1/3~1/2, 之前真係大碟d多d架, 唔信可以睇返我之前的食評~
仲有杯老薑紅棗, 有色無味, 冇薑味冇棗味...................

chopstick 煎焗豬扒意粉配燒汁+熱羅漢果

同雞扒一樣, 都係細塊咗超多, 跟無無搭多一舊仔, 真係不知所謂, 我唔覺得咁樣搭多一舊, 我會多謝你, 睇返之前, 係有2大塊豬扒架, 而且塊豬扒係梅頭扒, 有肉有筋, 好好口感, 但而家呢塊係凍肉舖最平果d好瘦的豬扒, 又硬又鞋, 好在冇雪味, 個汁都係油淋淋~
杯羅漢果比老薑紅棗好少少, 起碼有少少味, 但都冇以前咁濃味, 以為真係知道飲緊咩, 而家係知道自己叫咗乜而飲乜........

後來見到從廚房走出來的是什麼人, 就知道點解質素會差咗咁多, 今次真心唔會再比機會佢, 去茶記食仲覺得抵食夾大件, 講真, 今餐我真係食完都唔飽, 我地已經唔係大食的人, 所以我見隔離枱個大人男人好快食完, 我真心驚佢唔夠飽囉~ 雖然佢塊扒比我地塊大少少...............

用餐日期: 2019-12-12
是次消費: 每人約$69 (晚餐)

2019-12-30
類別 : 港式川菜 (四川)火鍋雞煲任食/放題適合大夥人家庭親子

又一間無限時任食, 最啱咁耐冇見, 成班人一齊吹水, 仲要佢個名堂夠勁, 同埋比佢個所謂"御善火鍋十二宮"吸引, 真係要去見識見識~

又係我第一個打頭陣, 咁早去到又未齊人, 梗係周圍八下, 視察下環境先................呢度成層都係佢, 所以地方都算好大, 裝修又真係幾宮廷式, 靠窗係全卡位, 靠門口係半卡位, 中間係普通方枱, 但都有d八人大卡位, 估唔到唔係假期前夕都咁多人, 見到d八人卡位要搭枱, 雖然中間有塊板隔一隔, 但我都係鍾意自己一張枱, 吹水都暢快d~

拎飲品同醬料係分開兩邊, 裝飲品個雪櫃夠開揚, 一入門口就會見到, 而放醬料地方就要入少少, 同埋好似暗d, 不過佢裝醬料果d器皿又好鬼死古式, 就算响中式酒樓都未必見得到, 非常有特式~

姐姐見到我得一個人, 同埋果陣又未有乜客, 就問駛唔駛介紹一下, 定係等齊人先介紹? 咁反正我同佢都得閒, 咪由佢介紹下先, 廢事等陣人多開始忙就冇咁好招呼~

原來係要按佢指定次序去食, 佢會等你食完一個程序, 佢先會繼續下一個程序, 每張枱上面都有張指示圖, 因為佢有12個程序, 所以叫做"御善火鍋十二宮", 咁話哂係中式, 梗係由子時開始, 即係11點方向, 一步一步去食..................

1)自助健康飲品 (差不多廿款)
兩個大雪櫃裝得滿滿, 一個雪櫃係一般的汽水及茶類罐裝/紙包飲品外, 另一個雪櫃先最吸引, 因為佢係一杯杯啤好哂的飲品, 有低糖豆漿、竹蔗茅根、羅漢果五花茶.................
打邊爐咁熱氣, 梗係飲竹蔗茅根潤一潤同埋羅漢果五花茶下一下火啦~ 兩種都唔係太甜, 味道亦唔會太濃, 你會見到佢每杯都有1/3杯係材料, 證明比你睇真材實料, 唔係沖出嚟架~

1.5) 特別版

姐姐問我食唔食住前菜等, 咁梗係食啦~ 咁佢幫我每樣執d, 到我拎定飲品返嚟啱啱好有得食...........
- 有炸到脆卜卜的鹽酥雞, 細細粒, 但炸漿又唔係話好厚, 不過就唔係好夠味~
- 有熱辣辣的地瓜條, 即係炸蕃薯, 好甜, 有黃色同紫色~
- 有好入味的鮑汁雞腳, 一睇佢個色水就知夠哂入味, 雖然係咁, 但d雞腳唔會煮到爛哂, 仍然好完整, 唔會甩腳趾, d皮都冇爛, 好完美~
** 其實呢d小食, 係應該係响上火鍋湯底果陣先叫的, 但姐姐可能見我咁陰公豬, 所以中途加插**

2) 錦繡前菜 (有4款)

枝豆 - 唔知點解個色咁黃, 好似d菜煮完焗到黃哂咁樣, 我見佢個樣唔係我平時認識的, 所以唔敢試~
涼瓜 - 又係好似枝豆黃哂, 不過朋友話爽爽地, 幾好食, 咁我先敢試, 估佢唔到個樣好似炆完排骨咁林, 但食落又唔係~
秋葵 - 呢個d色終於正常返, 係翠綠, 不過得4條, 連呢d都限一人一條, 有點兒那過~
木耳 - 正常爽口

3) 季節旬魚之刺身盛合

冇得選擇, 睇下果日入咗咩貨, 即係佢地聲稱季節合時令的刺身............
是日有帶子、蝦、魚, 其實我唔係好食刺身, 所以唔知佢係乜蝦同乜魚, 不過見佢個樣又真係好新鮮, 顏色又靚, 帶子同魚都好鮮味, 唯獨事我其中一個朋友話d蝦差少少, 唔係好爽, 令佢感覺唔良好, 所以放棄咗, 但其餘3個人又覺得冇乜嘢, 好彩食完都冇特別排毒, 證明冇事啦~

4) 重慶麻辣雞煲/老壇酸菜魚鍋

二選一, 雖然兩樣都係辣, 但火鍋已經好多肉, 所以一致決定係要食酸菜魚.............
嘩.............見到個酸菜魚鍋, 比佢上面d辣椒嚇親, 駛唔駛咁多辣椒呀? 我見到咁勁, 已經投降, 但佢個湯汁又唔係紅當當, 我d朋友係咁叫我夾旁邊冇辣椒掂到果d, 幾對眼望住我食, 佢地自己又唔食, 原來等我試咗辣唔辣先? 呢d咪夠朋友囉, 全枱人係我最唔食得辣, 反而叫我食先, 當我話其實都唔係好辣, 可以接受, 佢地先開始動筷~ 佢d魚片真係煮到剛剛熟, 好嫩滑又唔腥, 我地問姐姐係咩魚, 佢話係黑魚, 我地話咩黑魚, 佢淨係話咪黑魚囉~ 好明顯佢都唔知, 咁我地都無謂迫佢~ 個酸菜都幾好食, 我朋友話可唔可以比碗白飯佢~

5) 御善養生湯底 (我地4個人只有6款選擇)

响果張黃色指示圖, 中間位置有6種湯底選擇, 除非你係6人或10人以上, 咁先有額外款式選擇, 咁剔除果d好普通同埋辣的湯底, 最吸引梗係"花膠美人鍋", 最後都係一致決定叫呢個湯底~
連個鍋都宮殿式過人, 有少少似細細個去飲宴果陣, 上翅用果個金鼎, 好夠派頭, 不過好阻定.............
估唔到湯個湯底的花膠都係限一人一塊, 不過唔緊要, 因為冇希望過會一人有一塊花膠, 所以已經好滿足, 但湯都好夠味, 同埋都膠膠地, 應該都係宜材實料, 起碼有基本效果, 當然之後加果d湯, 無論你係咩湯底都係果壼湯, 所以趁仲係真正花膠湯時, 飲多幾啖先好烚嘢食呀~

6) 海鮮大拼盤

總共有6種海鮮, 都係睇下果日入咗咩貨, 可能有驚喜, 但又可能好普通, 我地果日有鮑魚、蠔、蝦、蚌、蜆、墨魚, 數量又係依據每枱人數, 每款每人一件, 除非同枱有人唔食, 如果唔係冇人可以食多, 夠哂公平, 最多爭食大舊d..............
除咗蠔之外, 就算飽魚, 姐姐都話可以連殼掉落去一齊烚, 聲稱已經洗過d殼, 雖然我地想全部去殼, 但始終唔係自己屋企,唔齊架生, 唯有飲多啖湯先掉哂佢地落去烚, 唔想污染咗個靚湯~
每種海鮮都好新鮮, 好有鮮味, 唔似係死咗好耐果d, 最衰每人限食1件( 其實可以加錢), 搞到到喉唔到肺咁............

7) 美國雪花牛小排

成隻牛上, 就算唔食得都睇得, 正所謂輸人唔輸陣, 不過唔知佢呢只牛全場有幾多隻? 如果個個好似我地咁唔係一嘢食哂, 係有排擺的話, 唔知佢會唔會問"可唔可以將d牛肉轉過隻碟?"
我已經冇食牛好一段時間, 但根據以前食牛的經驗, 佢d牛肉應該幾有牛味, 唔係差, 只可惜而家唔食牛, 所以留返比食牛的朋友食哂佢~

8) 金牌手工丸

有3種, 全部都似係手打, 唔記得係咪蝦丸、墨魚丸、豬肉丸? 但總之全部都好爽滑彈牙, 一粒一粒放响匙羮度, 賣相好靚, 確認好睇又好食~

9) 四十幾款火鍋配料

有6大種類, 包括小食、火鍋配料、麵類、餃子類、特色丸類、蔬菜類, 總共都有四十幾款, 都算係幾多款式, 最鍾意佢夠環保, 每樣食物都係寫要幾多件, 而唔係一般的要幾多碟, 我地真係有數過, 有9成都啱數, 大家真係要諗清諗楚要食幾多, 自己要負責任的, 咁樣做真係幾好, 起碼有d款式只係想一人一件試下, 咁就唔怕叫左成碟, 但最後又浪費咗, 真係值得一讚~ like
雖然話可以樣樣試一件, 但當然冇咁樣做, 因為實在太多款式, 而且唔係樣樣都啱胃口, 都係選擇自己喜歡的去叫, 基本上都唔差, 大部份都好新鮮, 唔似隔好多夜~

10) 八方田園蔬菜籃
原來要自己去雪櫃拎, 等我仲以為佢會拎埋嚟, 因為呢個菜籃响十二宮格入面係自己一格, 唔怪之得等極都未見上枱, 後來覺得唔對路問問, 先知要自己去拎, 果時已經所剩無己~ 佢唔係一大籃比你夾, 而係一兜兜裝好, 然後用保鮮紙包好放响雪櫃, 感覺會衛生d~

11) 一品御飯
太飽冇食到, 其實有叫佢比一碗我地成枱人試, 不過最終姐姐可能以為我地講笑, 所以冇比到, 又或者比唔到一碗份量............唯有下次有機會先叫佢上咗比我地先~

12) 宮廷美點

好靚的紫色, 呢個仲要專人表演一下先上到枱, 因為要倒液態氮, 營造仙境效果~ heart
有d似台式甜品, 有d芋頭、丸子、菊花, 最勁係個椰奶味, 都少少偏甜, 不過都係一人一碗仔, 都可以接受, 始終食埋甜品食叫完滿架嘛~

唔知係咪我地坐到最盡, 雖然仲有幾枱人, 但都差不多十一點, 我估計大約十點左右, 埋單後已經開始執嘢清潔, 所以响十點後左右已經好難搵到人招呼, 而且我地仲要坐到好入, 真係呼天不應叫地不聞, 直頭要走去吧枱搵人上甜品, 所以坐得入有好有唔好~

原價每位$338, 電話訂位同like佢fb有92折, 如果比cash再多98折, 搞咁多嘢, 其實最尾條數即係冇加一, 為咗每人慳三十幾蚊, 唯有跟佢額外搞咁多嘢啦~

雖然三百幾打邊爐好似貴咗少少, 但折下折下, 又坐成4個幾鐘, 又任飲任食, 其實計返條數都係抵, 所以下次有機會都會再嚟食~
推介美食: 海鮮, 自家煲飲品
用餐日期: 2019-11-05
是次消費: 每人約$338 (晚餐)

2019-12-09
類別 : 多國菜All Day Breakfast

還記得第一次嚟幫襯, 正值炎夏, 而且坐髮型屋bar枱, 冇冷氣吹到, 仲要食個熱屎辣辣的烏冬鍋, 真係食到一額汗, 剛好天氣開始涼, 就諗起可以再嚟呢度食返個熱辣辣的烏冬鍋~

今次唔係坐髮型屋bar枱, 係坐返正常枱, 所以有番d冷氣吹到, 而本身個天氣都涼涼地, 所以梗係懷念一下, 照舊食返個蕃茄湯吉列豬扒烏冬鍋啦~ 仲要配埋熱麥精, 秋冬一流, 記得對上一次嚟都未有熱麥精/維他奶, 可能真係期間限定, 响便利店要成$10/支, 呢度唔駛加錢, 唔叫就笨啦~

唔知點解d伙記淨係睇到有人走咗要執枱, 但睇唔到有人坐低要叫嘢食, 等咗好一陣子先有人留意到同埋有時間理我地, 真係等到頸都長~

好彩落單之後, 好快上咗支麥精比我頂住先, 大家即刻回想起讀書果陣, 冬天响小食部的至愛...............不過好快已經比大個咗的另一至愛佔據, 估唔到我呢個吉列豬比起我同事個泡菜仲快上, 大家都係鍋, 我果個仲要炸, 佢果個淨係裝都耐過我~ 不過唔理佢咁多, 一定要趁熱食, 蕃茄湯依然好濃蕃茄味, 但唔會覺得淨係飲到蕃茄膏的味道, 烏冬係扁烏冬, 雖然我鍾意食粗烏冬, 不過彈牙最緊要, 同埋最鍾意佢有好多什菜, 感覺好健康, 完全冇偏食, 只係今次塊豬扒比我第一次食好似細塊咗? 有d唔係好夠喉, 因為佢炸得好脆, 又熱辣辣, 真係食極都仲想食~

呢度另一我鍾意就係本身價錢唔算貴, 仲要冇加一服務費, 但仍然有人服務, 同埋可以用八達通, 帶唔夠錢都唔驚啦~
推介美食: 蕃茄湯吉列豬扒烏冬鍋, 熱麥精
用餐日期: 2019-11-14
是次消費: 每人約$59 (午餐)