中文 | English
我叫聰聰  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-05-01
類別 : 潮州菜粵菜 (廣東)私房菜海鮮山珍海味

找到了新工作,公司在油塘,有我既出現即係有人要離開,於是和同事食一餐,當係見面禮吧.係OPENRICE找到御膳,決定試一試吧,連埋我5個人,訂位說明每人約300蚊左右,指示唔食翅

同事們大多未食過私房菜,因此十分興奮

呢個就係我地既菜單----胡椒炒蟹,芝士焗龍蝦,金華玉樹雞半隻,士多啤梨骨,御膳炒飯,麻辣卥水拼盤,西瓜盅,之後後加了水煮魚(中辣)$98和菜

飲品選擇有汽水和啤酒

首先上陣既係麻辣卥水拼盤---牛肚,雞和大腸,牛肚就少麻少辣,帶卥水既咸味,煮得夠軟身,雞就類似手撕雞,麻辣程度更高,但眾人更愛這個,十分剌激的味道,雞亦很滑,大腸味道又將味道帶番去人間,回歸平淡.呢個份量似乎太多,以頭盤黎講,食不完,打包lol

之後就到芝士焗龍蝦,個頭好霸氣.龍蝦新鮮起哂肉,十分爽口,芝士汁與坊間有點分別,呢度個芝士汁不算好芝士,個味道有種將芝士同上湯MIXED左既FEEL,無咁油膩,又有種似CREAM SAUCE既感覺,好攪鬼

胡椒炒蟹,肉蟹大大隻,胡椒味度中等,不太辛辣,口味不似星馬,更似香港人口味,雖不夠正宗,但同樣惹味.蟹肉很嫩,醬汁都入味.食肉蟹,緊係要食蟹鉗!食材新鮮就是有優勢

水煮魚$98,大大盤,入面有起左肉既鲩魚片,芽菜同埋薯粉,呢盤野如果認真食應該飽哂,所以只能淺嘗,但係大家一致認同呢個係全晚最好食,麻既感覺不會太霸道,辣椒既味道很濃,魚片大片,口感很好,亦鮮甜,但我更愛內裡既薯粉,索哂汁,又AL DENTE,正爆

出完一頭汗,就食士多啤梨骨,醬汁甜甜地,士多啤梨味不算濃,但個肉軟中帶爽,火侯剛剛好,醬汁亦完全掛上骨面.這為幾個麻辣菜式降降溫

金華玉樹雞就係霸氣菜式,呢個絕對係心機菜,雞肉起骨,伴以金華火腿,菜心做伴碟.我都唔知幾多年無食過.醬汁味道清而帶鮮,雞肉調味不濃,但火腿很重蜜味,一同進食更佳,淡淡肉爽歪歪

菜就係簡單以上湯煮浸,加上竹笙紅蘿蔔蒜子,清清腸胃.食左咁多重口味野,食時候吸收纖維

最後一道係我另一欣賞既御膳炒飯,好大盤mad用上珍珠米黎炒(唔知日本定台灣),配料有蝦,帶子,豬肉之類,味道主要係好似黑醬汁既味道,甜甜地,重點係炒到粒粒分明不油膩,好既炒飯如此簡單

飯後食埋霸氣西瓜盅,起肉既西爪球,士多啤梨,藍苺,側邊有提子等等,見到菜單以為用西瓜煮甜品,其實咁樣起肉重煩,見到呢個,都了解到私房菜同去酒樓食既分別,就係慢工出細貨同趕住出貨之分

埋單請埋其中一位同事,4位約$380一位,雖不算係什麼名貴食材,但食到廚師既心思.服務員說他們LUNCH現在唔做WALKIN,只接受BOOK位.其實心想食私房菜當然要BOOK位,因為我唔相信佢即時整到O個個西爪盅出黎哈哈

推介美食: 芝士龍蝦,水煮魚,御膳炒飯,霸氣西瓜盅
用餐日期: 2014-04-29
是次消費: 每人約$380 (晚餐)

2015-11-01
類別 : 日本菜拉麵

又去到佈滿拉麵店既銅鑼灣燈籠街,今次簡左日本過江龍三田製麵所(仲有兩間未試,唔計豚王).....簡左佢既原因係已經唔洗再排隊~需知道一開業好有人氣.
呢間既沾麵好似好出名~~那就試試$88 既豚骨魚介吧,88蚊係因為佢有420g既麵,如果細食既可以簡番$78既份量.
麵條係好煙韌既,但掛湯力不見強.呢個唔係重點,那個湯汁真係唔好食,佢地應該係以豚湯和魚介粉溝埋,加上適量既醋而做成.但個問題係,佢溝出來個味道好不討好,既沒有豚湯味道,魚介亦唔香.
都唔講佢地無靈魂死實實既叉燒和蛋蛋,另外湯汁溫度是暖暖的.
如果大家未試過既,我建議可以剔走呢間..

用餐日期: 2015-10-12
是次消費: 每人約$100 (午餐)

2015-10-25
類別 : 粵菜 (廣東)茶餐廳/冰室粉麵/米線

大鄉里油渣麵初體驗....專誠一試呢間深水埗周記油渣麵!因為成世都未食過,又聽人講好好食.老實講咩野係油渣我都唔知.
$30細碗/36大碗....差唔多價錢當然叫碗大試試..立即放舊渣入口...全是肥豬肉吧....有些炸左有些無炸,比起一般肥豬肉爽,部份個味道有點似臘肉既肥肉味.炸同唔炸味道基本一樣.感覺上味道略為單調,而且真係好肥,我都頂不住了.
麵條有點似烏冬,但係質素有點問題,食食下部份麵條沿中間一分為幾,變左米粉.口感好奇怪.湯底就是豬骨湯,但都是沒有層次的,所以建議大家自行拎檯面既辣醃菜,蔥之類調味.
總結:唔識欣賞

用餐日期: 2015-10-05
是次消費: 每人約$50 (午餐)

2015-10-23
類別 : 粵菜 (廣東)粉麵/米線

雖然水餃大粒唔等於好食,但正所謂唔打得都睇得下~沾仔記麵食既水餃就真係大大粒,無驚喜勝在足料又爽口.放入口啖啖肉既滿足感是十分開愜的,蝦肉,木耳,豬肉,填到滿滿
還有一個問題,其實沾仔記同沾仔記麵食係唔係同一間?個個都話中環o個間沾仔記先好食,但全港咁多間,都唔知邊間先係老大哥

用餐日期: 2015-08-26
是次消費: 每人約$0 (下午茶)

2015-10-19
類別 : 韓國菜快餐店漢堡包

係上環路過呢間唔係漢堡包店...原來係賣飯堡...飯堡呢樣野係香港好似永遠都HIT唔到.
不過呢間有趣一點點,就係舊飯係紫菜飯,比較多一點風味,但同時飯粒略為鬆散.如果飯粒可以多一點麻油香就更正呢.餡料我簡左雞扒,原來係火辣口味,個味道有點似五香肉丁罐頭,但再辛辣幾倍.雞肉就OVERCOOKED,個口感又係似五香肉丁罐頭.
都幾有趣既...飲品就係沙冰..麻麻地,不建議大家飲.

用餐日期: 2015-10-18
是次消費: 每人約$40 (午餐)