中文 | English
Cwhk  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2022-09-27
類別 : 西式

睇咗幾個食評都大讚味道、牛扒出色,於是就現場一試。
老實講,每人都叫咗牛扒晚餐。侍應有禮貌,我哋諗住靚牛扒的話,應該少少生係可以接受。但奇怪事展開序幕,侍應不建議少少生,而係要熟。
到牛扒出場,其實熟唔代表無味,但成件牛扒係無牛味同硬到飛起。用二百幾蚊食牛扒仲差過佳寶買件自己煮。
我只能夠講,我唔明點解會咁多好評。唔通「鮨見」牛扒版再現江湖?
為咗要刋登我真正食評而無被報告,我用文字表達就算啦。各位自己睇路!yummyyummyyummy

是次消費: 每人約$230

2019-04-13
類別 : 意大利菜西式私房菜薄餅沙律

有一天晚上,我們到了銅鑼灣這家餐廳食野。一入會就聞到一陣怪味,個怪味有種「噏」,因為自己訂左台,所以唔好意思走。個menu同圖片整得幾好,我地叫左Pizza同廚師推介黑醋汁香煎黑毛豬。個Pizza薄皮,啱細食嘅朋友,味道正常OK,唔難食,但唔算好好食。
至於個黑醋汁香煎黑毛豬,我會叫大家唔好叫,$198一份,份量少唔係問題。但份量少再加上好難食、仲要係有「星星」推介就係問題。一碟有兩件豬,好多渣同筋嘅豬件,配幾舊薯仔。我會建議大家唔好浪費食物,叫多個Pizza好過比兩舊水而唔知食左D乜野。真係唔好叫「黑醋汁香煎黑毛豬」。sadsadsad
唔知有無其他食家叫過其他「伏食」?

環境OK嘅,想傾喫一流,因為晚上唔多人。但想食好味嘅食物,請等餐廳改善好食物質素之後再光顧。

另外,我見佢lunch menu $50,相當抵。唔知有無食家食過係OK嘅?
題外話/補充資料:
唔好食「黑醋汁香煎黑毛豬」,唔好食,唔值
是次消費: 每人約$220 (晚餐)

2017-08-10
類別 : 法國菜西式扒房

今日同屋企人試咗他們的團購offer,我地叫咗個四人餐。

是晚菜單
頭盤
•法式洋蔥湯 x4
配菜
•炒法邊豆及薯角 x4
主菜 (任選 3 款)
•挪威三文魚 16oz
飲品
•紅酒 / 白酒 x4
或
•咖啡 / 茶 x4
訂枱時伙計會提你個餐三文魚同燒雞係set好咗,牛柳應該係西冷扒,所以只係喺羊同牛之間作選擇。

先講洋蔥湯,個湯好夠熱,勁like。不過湯內有部分洋蔥好硬,唔知點解。係洋蔥外皮?

法邊豆同薯角好味,特別係法邊豆,新鮮。

主菜,我地選擇西冷扒,肉質較硬身,可接受。三文魚因為有腩位,好肥美,好香。燒雞係蜜糖烤,有蜜糖味。

甜品,燉蛋有啲硬,唔知係蛋多定係落咗粉漿?但蛋味唔算濃,可接受。

飲品,正常。酒類係正常table wine,無特別。可能飲凍檸茶會好啲tongue

特別,原來蒜蓉牛油係自製。

服務,整體服務好好,好細心。

環境,可能餐廳無安裝蚊燈,餐廳內間中有蚊飛。
好夠熱!👍

好夠熱!👍

堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$170 (晚餐)

2015-04-21
類別 : 意大利菜法國菜多國菜西餐廳

因為見到上年兩個好好嘅comments,我地見到有團購個tasting menu就立即買咗。點知未book枱就見到七個非常差嘅comments,已心知不妙。但既然買咗,只好抱住中伏嘅心態去試食。 sad

當晚,因為我地遲了少許,餐廳職員有立即致電,幾好! lol

我地到步坐低,餐廳職員立即給我地一杯水及講解佢地兩小時tasting menu係分上下部分,如之前comments提及。不過佢有特別提到如果唔再order前菜同pasta,可以無需等候一小時就直接進入第二小時叫main或甜品。(其實我地去之前我都諗,死喇,如果硬要等一個鐘先可以叫第二part,我會中間瞓一陣先囉)

結果,有職員詳細講解後,我地明明地玩法,開始order嘢食...

第一部分
因為怕中伏嘅情況,我地第一個叫南瓜湯都係先叫一份,免得叫兩碗太水就岀事。結果,又唔係想像咁差,湯都濃,味道幾好,好夠熱! lol

沙律,我地叫咗個蘋果沙律share,ok嘅,唔錯。

小食,我地先叫雞翼、意式雲呑。雞翼ok嘅,唔太差。雲吞都好味,只係塊雲吞皮大片咗D,視覺上會麻麻,但味道ok。

原本我地想叫三個pasta試,經職員解釋可能會太多,所以我地帶子意粉同carbonara,岀乎我地意料之外。係好味嘅。 lol

之後,我喺進入第二部分前加個肉丸小食同雜菜湯。肉丸咬落去感覺自己製作,唔似買番嚟嘅。唔係難食,只係肉質一般同唔夠熱。雜菜湯,夠熱多菜,不過味道唔似自己做。相比,南瓜湯會好味D。

由於食咗第一部分後可跳到第二部分,咁我地就試主菜了。

我地先叫,豬、羊、三文魚,上碟岀嚟,同之前食家comments講嘅一樣,無乜裝飾,三件羊、兩件豬、三件魚。我地先食羊,件件有筋,但味道ok。然後試豬,皮脆肉嫩,好surprise。反而三文魚一般,三文魚好難好嫩。
試完第一round,我再加單豬同試油鴨。呢次上碟比第一碟賣相靚。件豬都仲好好味,反而鴨較乾身,麻麻。

甜品,檸檬tart係好食啲,不妨一試。

結論:
由於我地買咗團購後,突然太多負評,我地都好擔心。但我地好想支持小店,將標準同要求降低,好好享受晚餐。

後記:
職員好有耐性同細心,用時間慢慢講解,用餐不停同我地加水、收碟、換碟。讚! lol
由於人少,佢可以用時間講解,但人多的話,就未必可以枱枱講解咁花時間。

Main嘅豬、羊一件件嘅做法,細細件嘅方法的確可以令我地試多幾款食品。但如果啲食客落幾次單,對廚房嚟講會麻煩。係好矛盾。 mad

餐廳嘅酒杯好乾淨,仲特別用個櫃存放,估佢唔倒。 lol lol

食物整體ok嘅,團購價正常。

給老闆一點建議:
喺中上環開店一D都唔容易,做餐館食物要轉流快,樓面要好招呼,廚房要味道好。如果晚飯人流少,可以考慮引入多幾款紅、白酒,將你tasting menu內嘅食品,以小食形式,做happy hour + snack。例如,紅、白酒配燒乳豬兩件、羊、雞翼。應該可以吸引附近人幫襯。我地支持小店,你地服務好好,希望你地做得更好。

推介美食: 第二次order,鴨麻麻,但豬仍好好味,Pasta,好味!
是次消費: 每人約$240
用餐優惠: 團購

2014-08-12
類別 : 日本菜素食

我地兩個想食日本嘢,又想到Green Monday食素,呢度可以滿足兩個願望。
Book枱時接線嘅店員好好人,解釋因為新開張試業,晚市只有Omakaze Menu供應。每位特價免加一,但價錢唔平㗎。基於我地都想試新餐廳,今晚一於走去食。店員好體貼,特別send個menu。 lol

餐廳環境好簡單,簡單嘅木材料裝修,比我地舒適嘅感覺。

日式豆腐
聽侍應介紹,係用日式豆漿製作,幾滑。但我地都有相同疑問,唔知同直接用日式豆腐做有無分別呢?
清汤大根
好清甜嘅大根,成舊都無根,好好味,好surprise。連湯都飲埋!推介! chopstick
壽司拼盤
賣相一流,件「海膽」我地估係南瓜做,店長解釋係紅蘿蔔蓉做,好得意。我愛人估到另一件「魚生壽司」,係燒黃燈籠椒做嘅「生魚片」,呢個好難估到,好叻!
烤芝士年糕 ,蕃薯
年糕好香,要快快熱食,凍就唔軟熟。蕃薯細細粒,香甜好味。
茶碗蒸
蒸蛋好香,不過可能落多咗湯底,有啲稀。
什才天扶良
蔬菜天扶良脆漿剛好,唔太厚。
日本水蜜桃
店長指係水蜜桃正當季節,好清甜。好好味。推介必食,但據講有季節性。

店長詳解佢地開舖嘅理念,食材會人手做,不買預製已加入味道嘅素材食品。好有heart。我地兩個都好滿足! lol
特別的壽司拼盤

特別的壽司拼盤