中文 | English
為食月巴肉
我是住在荃灣的為食月巴肉。我在油麻地工作。我最常於尖沙咀油麻地荃灣出沒,最鍾意海鮮粉麵/米線串燒
食評會員 0次成為首位寫食評會員
為食月巴肉  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2011-01-07
類別 : 日本菜火鍋

早在一年前已到過這裡吃shabu shabu, 當時對這間坐落在街角, 毫不起眼的店子感覺一般, 剛巧今日有友人提起這店, 氣溫又開始驟降, 正好再試一試它的真章.

六點半左右已經到達, 在門外探頭一望, 咦? 一個人都沒有.
食緊都係一個人都沒有

食緊都係一個人都沒有

看過餐牌, 其實選擇不算多, 主要是選湯底及要哪重肉類. 上次經驗是吃淡淡的清湯湯底, 今次決定改吃濃味的sukiyaki, 再配上牛肉; 而朋友則繼續清淡, 選了清湯, 配豚肉+海鮮.

先來一個"沙律"開開胃, 但其實是罐頭粟米菠蘿加幾片青瓜, 不吃也罷.

開火燒熱了鍋, 侍應小姐先下一塊牛脂"起鑊", 不得了, 即時聞到陣陣濃濃的香味 lol 脂肪這東西真令人又愛又恨! 之後再加上洋蔥同炒及醬汁, 一鍋油香四溢的sukiyaki湯底就完成了~
蔬菜份量都不少

蔬菜份量都不少

牛肉

牛肉

牛肉與sukiyaki湯底相當配合, 雖然跟餐牛肉牛味不算濃, 但勝在嫩滑無渣, 加上湯底及生雞蛋的蛋香, 也令人吃得津津有味~ 蔬菜方面都算新鮮, 但可惜吃到最後的西洋菜很"韌", 有點美中不足.
海鮮

海鮮

有點韌的豚肉

有點韌的豚肉

又試一下友人的清湯豚肉, 似乎就給sukiyaki比下去了, 如果不加醬料, 其實有點似吃湯渣的感覺~ 至於海鮮方面也有點"搵笨"之嫌, 只有兩隻蝦, 兩隻青口及一條蟹柳, 而肉質只是一般而已, 下次可專心吃肉了. 雖然清湯味道較淡, 但到尾聲時混和各種肉味, 再加飯煮成雜炊, 又有意想不到的清甜味道.
美味的自製雜炊

美味的自製雜炊

除了兩個火鍋set之外, 我們還點了熱sake和三文魚刺身, 合共$460左右. 其實整體質素令人滿意, 尤其是sukiyaki湯底濃郁, 吃完全身暖笠笠感覺很舒服. 但如果以每人二百多元的價值, 佐敦區其實還有很多選擇, 難怪在我們用餐的兩小時內, 都只有7個客人了.

推介美食: sukiyaki湯底
用餐日期: 2011-01-06
是次消費: 每人約$230 (晚餐)

2011-07-31
類別 : 西式咖啡店甜品/糖水雪糕/乳酪西式糕點 飲o野傾計

經過K11想吃下午茶, 上開飯網取經時發覺這店好評如潮, 於是決定去朝聖朝聖.

其實因為係肚餓的關係, 一坐低先選擇吃的:

Tropical Delight Toast Set
太膩

太膩

賣相很精美, 只是看也令人心曠神怡. 但多士本身沾了太多牛油, 吃幾口還可以, 吃到最後只可以用"捱"黎形容, 奉勸各位點這個SET前要三思!
香濃

香濃

前面曷Flat white, 後面是Latte.

咖啡方面的確不俗, 本身很少飲咖啡的我也覺得香味濃郁.

這裡實在是飲咖啡的好地方, 但如果自問不是嗜甜者, 就可能沒什麼食物適合了~

堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2010-07-26

2011-07-31
類別 : 台灣菜火鍋

去年十月已經試過一次這家店的出品, 當時覺得味道不錯, 尤其其中一味蛋黃炒苦瓜, 甘甜苦瓜再加上鹹香蛋黃, 既開胃又清新, 水準相當不錯.

昨天重臨紅磡區, 又想起這一味甘香清新之選, 再點一次, 但很可惜水準已經差了很多.

1. 蛋黃炒苦瓜

上菜時見到蛋黃集中埋在中間已經心知不妙, 一口咬下, 竟然發現...冇味道! 估計是苦瓜"出水"時間太長, 導致苦瓜應有的味道已經流失, 再加上蛋黃未能均勻地分佈在苦瓜表面, 全碟都淡而無味. sad

2. 油淋無骨雞

這一道菜果然沒有改錯名字, 油淋淋的, 除了油外其實沒有其他調味道, 而"無骨雞"云云, 原來是指雞扒! mad 天呀, 如果是想吃炸雞扒, 我大可去快餐店吃, 而且還可跟黑椒汁, 起碼是有味道的~

3. 小食拼盆 (鹽酥蚵仔/鴨舌/豆乾/滷蛋)

想不到是這一道不需要煮的菜最好味道, 可見食材本身其實還不錯, 不過是煮功太差了.

回憶總是美好的. 大概再也不需要光顧這家餐廳了.

用餐日期: 2011-07-30
是次消費: 每人約$150 (晚餐)

2011-01-30
類別 : 港式甜品/糖水

食完辣野, 要搵D甜品食中和下, 在廟街行下行下就黎到呢間甜品舖喇~

睇menu既相片, 好似樣樣都好好食咁, 結果四個人一人各叫一個甜品, 分別係法式燉蛋, 蜜瓜冰冰, 心太軟, 同一個芭菲, 但好可惜, 除左冰冰個樣最對辨外, 其實果幾樣野上檯既賣相都同menu既相去甚遠. mad

似乎真係用真既蜜瓜打成, 清甜得黎唔會太假, 仲有d好甜既果肉食添~
蜜瓜冰冰

蜜瓜冰冰

本來呢個心太軟既朱古力醬都夠流心, 不過個蛋糕太乾, 而且雪糕唔夠滑, 基本上冇decoration可言, 賣相唔得.
心太軟

心太軟

據說用上北海道3.6牛乳, 不過食唔出.
法式燉蛋

法式燉蛋

同menu個樣爭好遠! 芝士餅都ok既, 不過又係球雪糕唔好食, 又少芒果.
芒果芝士餅芭菲

芒果芝士餅芭菲

如果唔係想再個呢個蜜瓜冰冰, 應該唔會再黎~

推介美食: 蜜瓜冰冰
用餐日期: 2011-01-25
是次消費: 每人約$40 (宵夜)

2011-01-30
類別 : 川菜 (四川)水煮菜式

上年年中時曾到四川旅行, 當地的水煮食物又辣又好味, 真係令人懷念~

呢日就同左D團友去食水煮魚回味下喇~lol 呢間舖頭唔係好大, 典型既街坊格局, 以涼伴小食, 水煮食物, 同酸辣粉為主.

水煮魚既味道幾好, 魚夠滑又唔腥, 而且唔係得D辣油既辣, 不過配菜只係得大豆芽, 略為單調
水煮魚 (細)

水煮魚 (細)

估唔到真係得粉皮既涼拌粉皮 tongue , 好夠辣而且粉皮幾爽口
涼拌粉皮

涼拌粉皮

呢個皮蛋就較為遜色, 個汁本來唔錯, 不過D皮蛋太硬, 又冇蛋味
麻辣皮蛋

麻辣皮蛋

蒜泥白肉又係個汁幾好, 不過D肉鞋左D
蒜泥白肉

蒜泥白肉

呢碗粉既質地同粉皮差不多, 有咩料就唔係太清楚, 因為係朋友叫既~
肥腸酸辣粉

肥腸酸辣粉

老闆成日問客人對食物既意見, 似乎對其出品都相當有信心~ 總括黎講呢度既野食係平靚辣而地方算就腳, 辣癮起既時候止下癮就岩哂~

而家天冷仲有麻辣雞煲, 可以剔紙仔加料打邊爐, 下次可以試下~

推介美食: 水煮魚
用餐日期: 2011-01-25
是次消費: 每人約$53 (晚餐)

共有2 人投票