中文 | English
kikiki0524
我是kikiki0524。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
顯示選項: 所有香港 澳門

2017-06-11
類別 : 粵菜 (廣東)懷舊老店粉麵/米線粥品雲吞/餃子

經過諗住食下小吃當下午茶

叫左一碟大既(六粒)炸鯪魚球,佢送左一碟蜆蚧

平時食小碟(三粒)配一碟蜆蚧就剛剛好既,
但係叫左個大就唔夠啦。

然後我問個員工要多一碟 佢立刻拎晒頭話:「無啊,十蚊啦」
😨

完全唔明白佢地既安排
小碟$20 大碟$40 ,價錢按比例,但蜆蚧就沒有,變相少左。

結果咪乾啃兩粒半鯪魚球upsetsicksick

其實如果無得點蜆蚧食,成個鯪魚球即刻遜色曬,唉~

講真d野幾好食既,但係今次經驗勁唔開心sad
如果佢地寫清楚要額外收費,我就會分開叫啦,嬲嬲地!

就係佢啦huffy

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2017-06-10
是次消費: 每人約$40 (下午茶)

2016-11-22
類別 : 日本菜壽司/刺身

因為無得訂枱聽講超多人排,有人神早去左拎定位flower
可能平日又剛剛7:00pm 所以未見人龍,基本上佢等埋我齊人就入得啦。

張枱都幾大,食都食得舒服d👍
一坐底menu都未打開,隔離枱個鹽燒魚鮫陣味不停攻過尼,痴線 香到暈ghost
就係我地研究緊叫咩既時候,有個好talkative ge侍應告訴我地d鰒身無好肥,所以會比多兩舊我地😂😂(但最後發現全世界都係六塊😂)

我覺得個中拖羅係最好食,佢軟熟且有油份但唔不至於溶到成口油,又夠魚味👍平時好小一次過食咁多吞拿魚,依家先發現自己中意中拖羅多d😂
至於個魚蓉加埋d紫菜加飯加清新既柚子味加蔥 依個配搭簡直一流love正正正正正正正正!
同時不禁想起上次係果間「西村」個唔係太得既蔥吞腩丼lunch都要成$3xx 🌚真係嬲嬲地(呃錢記得唔好去!)

講真豊洲依個水準依個價錢係超值

大拖羅
稍為有小小根未完全夠入口即溶 但都好好味

依個丼先係我嫁 甜蝦/帆立貝/油甘魚丼
好一個平鋪直敘既名😂
丫!佢漏左三文魚子
佢個三文魚子比平時見果d細粒小小,好得意都幾好味,其實三文魚子唔腥我就覺得幾好食嫁啦
另外果d 魚生 好新鮮 好甜 都係一個字!正!yummyyummy
$98咁新鮮咁足料真係好鬼抵食!好掛住係銅鑼灣番工既日子!happy Friday 可以食!

話說talkative ge侍應又告訴我地叫燒魚好快d叫,佢地就尼加價啦😂😂
Haha okok let's see 😂😂

依個燒到勁爆香!而皮就係連埋魚鱗燒的,燒到脆卜卜,大家唔好以為魚鱗就唔食,黃金蝦既道理,殼先係重點ok?
(蘿蔔蓉同檸檬醋都係重點尼🙈🙈)
「檸檬醋」不是檸檬加醋 ,係其中一款醋尼,雖然係好普通買到既汁,但偏偏唔係成日食到依個味,唉⋯
今日食得番梗係要狂點hahahaha

📷✌🏻️
佢個飯都唔差嫁好夠「焾」力,醋味適中,都有7分👍差3分 略兼有點塞得太實同埋唔夠咬口 。
佢地都幾貼心 可以免費為客人加飯
不過我個人應為一個丼都已經好多飯 大家可以食左先再問佢地拎都得 d 侍應都幾好人。

後記:食到一半尼左枱男女,個女既好似係熟客咁款,嘩一坐底勁大聲講野🌚🌚嘩嘩嘩
大聲地將成套tvb 劇集同個男既講一次🌚🌚
救命 🌚🌚🌚
我唔想聽🙉

推介美食: 黑鮪霜降腹身丼, 黑鮪魚鮫
堂食等位時間: 10 分鐘
用餐日期: 2016-11-21         慶祝紀念: 紀念日
是次消費: 每人約$228 (晚餐)

2016-07-10
類別 : 意大利菜動物友善餐廳薄餅沙律

佢個位置係以前既Lab made,而坐位就延伸到商場內,梳化果邊好似好舒服🙈

望一望個menu 佢地食物種類唔太多
就只係得pizza 同一d starters
可能晚上9點多關係 有幾樣已經sold out 😂
本來諗緊兩個女仔食兩個pizza 太誇張
而pizza+salad又唔知夠唔夠
但原來個salad 入面個汁係有混合埋d芝 所以都幾「漏」
chopstickBarley salad
本身係多d同靚d嫁
食左發覺好正like先影相,所以無相機食先🙈
個汁好香芝士同香草味,入面仲有好多nuts 同車喱茄
依個salad真係一百分呀!!應該會成日心思思想再吃

食完個salad 後
再期待多大概20分鐘
Pizza 終於都到了yummy

chopstick不知名pizza

有無留意係無切嫁
好得意原來佢地文化係自己用交剪剪
食飽之後出面行雷閃電得好厲害!
由於係海灘 無建築物阻擋
見到成個天都怖滿雷電 勁震撼
D食客全部都好興奮😂😂 突然之間好熱鬧咁樣

推介美食: Barley  salad
堂食等位時間: 3 分鐘
用餐日期: 2016-07-09
是次消費: 每人約$140 (晚餐)

2015-12-03
類別 : 意大利菜薄餅

係APM個supermarket 行行下之際,見到間裝修幾靚既pizza店,仲有人即場整pizza麵團。

本身以為係餐廳,發現原來佢都係food court一部分 , 然而外邊d椅呀桌呀,唔似平時d food court求求奇奇,靚好多,好吸引人食。
再望下價錢,平均三十幾蚊件,以佢個pizza 既質素,算幾抵食。
可惜當我地揀緊pizza果陣,個玻璃櫃入面竟然有隻"昆蟲"爬下爬下!係細細隻尖尖果種,但都成塊手指甲咁大隻,超吸嘔心。
當然立刻同廚師講啦,一講完佢無啦啦倒曬d 麵包 shocked
但我心諗"昆蟲"係菇pizza隔離喎,都唔關麵包事,佢反而無去倒隔離菇pizza ,浪費曬d麵包 sad
最後捉左啦,已經唔敢食,走左去隔離壽司店。
但最後始終無法抗拒菇pizza 既魅力,我地決定等一等,佢地pizza都賣得幾快,等多左五至十分鐘左右,原本係"昆蟲"隔離果幾塊菇pizza都賣完出左個新既,立刻買!

佢個名好似叫 chopstick 黑松露磨菇芝士??
唔知咩名啦,總之非常吸引!本人甚為喜歡這類型既pizza,好多時去餐廳都係揀佢。
而今次呢間,佢個餅底做到好脆,但又唔會太乾,非常多既芝士,好香濃既雜菌味!雖然未去到每一口都係菇但已經算好多料,加上佢味道絕對唔輸蝕,洽到好處,愛菇人仕一定要試。
對於只係普通外賣pizza 加上大眾化價錢都可以做到咁既水準,令人喜出望外。
如果開近d我 我一定得閒又食,放工又食 lol
不過希望佢地下次衛生搞好D。
自取等候時間: 0 分鐘
用餐日期: 2015-10-23
是次消費: 每人約$36 (下午茶)

2015-12-03
類別 : 日本菜居酒屋火鍋壽司/刺身

今日星期二,不用等位,但入到去都full左8成,本身被安排坐近廚房位,由於open kitchen 既關係,d串燒味全部飄曬出尼。或者有人會覺得香噴噴,不過要我聞足一餐飯就麻麻地了,所以叫左侍應安排另一邊。
侍應們禮貌都好好,幸好入面還有位置就往裡面坐。
當我們決定下單時,侍應突然跪下 shocked !!!和民給我印象未算很高級,真的不用下跪太誇張了👀
chopstick 日式鰻魚出汁蛋
好正!熱辣辣,d蛋吸曬鰻魚既味,超好吃

chopstick 壽司盛
油甘魚:比想像好吃,沒有根,口感軟熟,啖啖魚香味
八爪魚:生的 lol  不是平常死實實的,也很好吃
赤蝦,三文魚都是大概9分 tongue
可惜,件帶子不新鮮,帶有腥味 mad

chopstick 豚肉露荀
正!燒到d肉香噴噴夾埋清甜露荀一口一塊 tongue

chopstick 四寶雞串(雞頸肉,雞皮,七里香,雞軟骨)
首先,本人甚愛食肥野。但依兩串完全唔掂,只是堆沒有處理得宜的雞垃圾!!!仲要成$20一串
本來諗緊佢第一塊咁似雞皮,可能串燒次序唔跟餐目,但食食下唔對路,塊塊都肥,頭兩粒都可以叫燒香左,但果種肥得個油字,同平時燒雞皮既香脆唔同,後面果兩粒更差,先不要說沒有台灣七里香味,第四粒連基本串燒味都無,只有鹽同肥油,係就係有軟骨,但軟骨亦不是被正常鬆化脂肪包裹著,佢是係一塊白色軟骨連一塊全完咬不開的雞皮加滴曬油既膏,喜歡吃肥的人應該明白,好吃爽口鬆化既肥膏同這些得d油既垃圾之間的分別。
非常差,四粒有兩粒咬不開咽不下,燒唔夠!!

不過整體而言,這餐廳還值得再去,那些鍋物很吸引,就只有帶子同四寶雞串失敗,其他食物質素也相當不錯

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2015-12-01