中文 | English
顯示選項: 所有香港 澳門

2014-07-09
類別 : 港式中菜館熟食中心

1. 冷盤中以涼瓜最下心機, 最好味道, 甘中帶苦, 好吃
    生腸及鱔片相對稍遜, 素鮑片不可以說做得好了.
2. 日本芥辣墨魚丸蘸沙律醬, 彈牙可口, 二等好食, 足以給讚好
3. 鮑汁日本雞腳, 做得出色, 連花生都細緻到粒粒腍口入味, 出色
    總括說, 相當唔錯, 飯堂之選

推介涼瓜

推介涼瓜

推介美食: 冷盤
堂食等位時間: 2 分鐘
用餐日期: 2014-07-05
是次消費: 每人約$110 (晚餐)

2011-08-29
類別 : 粵菜 (廣東)粉麵/米線

街坊生意, 平唔平睇閣下點睇.
荃灣肥仔記, 桂記 比佢仲平一兩蚊, 但雲吞麵絕對贏佢很多, 很多

肥仔記的雲吞可以做到八成沾仔記的水準
桂記的麵, 純論麵質, 都有七成麥奀或忠記的效果
人地都係起荃灣賣十四十五
成仔, 點可以起屯門賣十六呀 ...

最後評語 - 蛋片都尚算合格, 雲吞未免太鹹了.
用餐日期: 2011-08-24
是次消費: 每人約$20

2011-08-04
類別 : 港式

午市叫個 HE 餐, 有蘿蔔醬汁燜牛筋腩, 跟麵或米線.
讚: 蘿蔔爽腍度剛剛取得平衡, 蘸滿醬汁 = 80 分
牛筋腩直頭可力拚喜滿庭的咖哩牛腩, 昌記的咖哩牛展 及 福臨門的柱侯牛腩 = 95 分
$40 有這質素可以起屯門 very good la ~~~

彈: 想食雞的話, 真係要過主喇, 我同事都係要食到成塊面變晒色先至食得晒碟紙碎雞, 想知什麼叫紙碎雞? 攞一舊肯七基雞胸, 擺一日, 之後品嚐一下果種鞋烚烚及粉碎的感覺.

Others 全部 below average!!!
推介美食: 蘿蔔醬汁燜牛筋腩
用餐日期: 2011-08-04
是次消費: 每人約$42

2011-03-22
類別 : 港式中菜館酒樓點心

身處元朗西, 夜晚想食些點心飲杯茶, 這裡可以的.
食了很多年, 點心沒有多大進步, 盅頭飯只可以用填肚功能來形容. 千奇唔好用新明發, 林記, 明珍, 九里香等之高手作比較. 餸同飯勉強合格而已.
稍可推介的是熱水, 咖喱魷魚及鵪鶉蛋燒賣.
水的確夠滾, 沖出來的茶可以入到口.
魷魚幾爽口, 出色在於咖喱汁, 夠香.
鵪鶉蛋燒賣, 好食在整體水準中上, 但記住成粒食, 混出來的蛋香同肉味先至令成個進食過程完滿. 剩食蛋先會稍嫌硬身.
整體水準與香港仔周記, 牛池灣志興差唔多, 但考慮到董事長 - 老闆老豆花名, 你間野租金比起後兩者便宜, overall 來說都不能給予2.9
推介美食: 滾水
用餐日期: 2011-03-05
是次消費: 每人約$100 (宵夜)

共有1 人投票

2011-03-19
類別 : 港式粥品

用評蛋撻一樣的評分準則, 新宏利之油炸鬼可當選入全港五強
新鮮, 熱辣, 脆口, 鬆化, 份量, 價錢, 穩定 .... 入五強冇問題
炒麵爽口 above average
粥料中, 皮蛋及魚片 above average
其他的做回本份, 默默地做荃灣路德圍區的街坊生意

見到很多人拎住個膠袋, 咬住條油炸鬼通街邊行邊食, 就知條鬼有幾香脆好食
推介美食: 油炸鬼
自取等候時間: 0 分鐘