中文 | English
yanyan60
我是住在鰂魚涌的yanyan60。我在鰂魚涌工作。我最常於銅鑼灣尖沙咀出沒,最鍾意湘菜 (湖南)日本菜意大利菜酒吧西餐廳露天茶座火鍋海鮮爐端燒
食評會員 2次成為首位寫食評會員
yanyan60  等級2
顯示選項: 所有香港 澳門

2012-05-01
類別 : 粵菜 (廣東)海鮮酒家海鮮點心

星期日和媽打食茶, 見食評唔多, 但全部都係讚, 個舖門面和內部裝修就舊舊地, 十二點半左右到見無乜人, 仲即係有卡位, 講真點心味道算合格, 不過胜在件頭足, 山竹牛肉大大粒, 蝦餃又係大大粒, 蝦夠爽, 皮唔厚唔糊, 係個咸水角稍差, 個皮唔夠脆, 硬硬地, 但涵料足, 我就食晒個涵唔食皮 tongue . 姐姐服務態度好又醒目, 一坐低見我周圍望個冷氣出風口, 就問我係唔係怕吹風, 我即刻話係, 姐姐即刻同我地轉位,

.嘿嘿嘿
用餐日期: 2012-04-22
是次消費: 每人約$70 (午餐)

2012-03-21
類別 : 日本菜壽司/刺身廚師發辦

見食評唔錯就膽粗粗試下, 兩個人坐係吧台, 一邊望住師傅做野, 一邊同佢傾計, 又一邊食野, 師傅勁健談, 吹水講笑正經無所不談...

兩個人叫左1支 720ml 清酒, 2支二合清酒, 枝豆, 超甜凍茄叫左兩次, 每次一個. 一碗赤面豉湯, 魚生叫左赤貝, 油甘魚, 帶子, 左口魚, 池魚, 另外燒魚一條, 加燒唔知乜魚既下巴, 魚生超新鮮, 燒魚好滑又無腥味. 掛住傾計和食野都唔記影相, 所以照片不多.

推介美食: 魚生
用餐日期: 2012-03-20
是次消費: 每人約$1000 (晚餐)

2012-03-03
類別 : 港式串燒

是以食串燒和鉄板為主, 絕對係港式, 如果抱著食日式串燒或日本鉄板燒既心態來食, 就一定會失望.

當晚叫左好多野食, 燒牛舌, 燒鮮蠔, 魚干, 煎餃子, 燒茄子, 燒磨菇, 清酒燒蛤, 羊架, 鴨舌, 燒蕃薯, 燒蛋糕, 啤酒, 清酒, 梅酒, 柚子酒

因為是港式風味, 所以不能以日本標準來衡量, 因此味道都算合格. 用料新鮮, 但都係好大陸既野, 未見突出, 亦不見得好有特色.

抽風系統做得都幾好, 起碼唔會成身味, 環境算坐得舒服, 服務算欣勤.

用餐日期: 2012-03-02
是次消費: 每人約$650

2011-09-25
類別 : 印度菜尼泊爾菜薄餅咖喱

因為團購所以一試.

晚餐包括
湯,
沙律,
小食拼盤 ︰印式雜菜咖哩角, 香燒春雞, 尼泊爾蒸餃子
主菜︰特色蕃茄雞, 勁辣咖哩羊
熱盤蔬菜︰芝士菠菜, 瑪莎菈茄子薯仔
度黃飯
印度烤餅
家常甜品

服務好夠體貼, 每款菜有辣和唔辣, 老闆娘會先了解客人的口味再進行推介, 食物都好好味又道地, 份量相當夠, 絕無因為團購而偷.
以團購價值去食, 絕對係超值, 講真以咁多美食團購, 最無搵笨算係這家.

地方唔算好大, 到訪既客人都幾斯文, 無見到那些大大聲講電話, 或攞住大包細包名牌購物袋既人. 靜靜和朋友地傾計食飯最啱.
食完飯有興趣又可以到中環去飲返杯, 只係行兩步就到好方便.

推介美食: 勁辣咖哩羊和蒸餃
用餐日期: 2011-07-29
是次消費: 每人約$98 (晚餐)

2011-09-09
類別 : 港式中菜館火鍋海鮮點心

一行三個人拿住優惠券去食蕃茄蟹湯底, 點火鍋配料時, 服务員姐姐好好人咁同我地講怕我地叫咁多食唔晒, 不如部份點半份. chopstick

除左蕃茄蟹湯底, 仲叫左手切牛肉, 滑雞塊, 蝦滑, 芝士丸, 特大桶蠔, 牛骨膸, 羊肉, 金菇, 年糕, 油麥菜.

個湯底好好味 lol 唔渴喉, 蟹就鮮味唔夠, 但好夠肉. 牛肉好滑, 桶蠔一桶四隻, 隻隻都好大隻. 其他樣樣都算正常和新鮮.

今次唔記得埋尾時整碗白飯, 個湯底用來撈飯真係好好味. bowl

全枱食物食晒, 飽到行唔郁. tongue

推介美食: 蕃茄蟹湯底,手切牛肉
用餐日期: 2011-09-07
是次消費: 每人約$300 (晚餐)
是次使用的OpenRice優惠券:

共有1 人投票