eddiechung2804

eddiechung2804

我是 eddiechung2804
訊息
正顯示第 110 篇(共 100 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
FEB 19

昨日晚上耍到石硤尾做義工,因返完義工约左班朋友到酒樓食消夜,所以唔學以往食完飯先返義工,祇想食少許嘢。最終諗起圓方餃子,所以遲一個站係深水埗站落車。到了餃子店,見到整坐滿客,好不容易找到座位。 魚湯韮菜餃子 - 魚湯好清甜,餃子餡配韮菜,我覺得好夾,韮菜的香味包係餃子裏食起来真係好好味。 魚湯西洋菜餃子麵 - 先來飲淡湯,有魚香味好清甜。麵質好靚。主角餃子更值得讚,皮簿餡靚,配西洋菜好清甜。 這裏的餃子全部由人手包,所以有一定水準。
FEB 19

上星期五要到太古坊聽講座,所以约左朋友係附近食左晚飯先上去聽講座。因下午出左街,所以早到左太古坊,我好耐無去個度。這處真係好旺,人來人往,食店又多。本來约左朋友食日本嘢,但因遲放工,所以最後去左旺記冰室。 日本滑蛋滑牛蝦仁飯 - 雞蛋炒得好滑,蝦仁好大隻,雖然牛肉有疏打粉,但都好滑。白飯一粒一粒,配滑蛋送钣,好好味。 這間冰室装飾得好有特色及有風格,食物質素唔錯。其實我至愛係滑蛋义燒飯,因日間己經售完,下次我耍再來幫襯。
FEB 19

今日中午到午飯時間,真係諗唔食乜午餐。過年期間,餐餐大魚大肉,煎炸食物食得最多。加埋過年時間去整日忙於拜年,缺乏時間運動,所以肚皮積滿脂肪,真係耍黎緊時間勤做運動及要食清淡,少吃肉。所以醒起去將軍澳中心Green Coomon找素。 野菌湯 - 湯味好濃香,入口好creamy,好有西餐湯的口味。 植物肉豆乳擔擔麵 - 望落去真係同正常擔擔麵沒有分別,但食落味道就完全不同,沒有正常擔擔麵的濃郁湯香味。 膳良肉醬意粉 - 香濃蕃茄汁淋落硬身意粉,食落口真係好味到呢。
FEB 19

今早跟隊去行山,行到中午係山頂離隊,坐巴士返回湾仔。落車後行去天樂里鹅頸橋街市上層清真惠記食咖哩羊腩。點知上到去,見到惠記空無一人,原來間店因農曆新年,仍未開業。時間己到中午钣市,於是落左地面找間荼餐廳食個午餐。刚落街被金記冰室懷舊裝飾吸引。 排骨钣 - 整碟钣配汁淡而無味,排骨無肉味,真係好難食。 雞翼火腿蛋钣- 雞翼好乾,火腿無味,正係隻蛋送钣。 例湯- 更加不值一提。 整間冰室裝飾得好懷舊,但食物就差到不得了。
2 推介
Alex lAm86
FEB 19

年初三晨早约左朋友行山,由太和行去粉嶺,途中經過許願樹,既然經過,不須耍係大埔迫巴士。於是一班人改往抛寶牒作新年許願。到左許願樹附近一带,真係人山人海,我們狂一會就坐巴士離去。 係觀塘APM落車,整個商場好有新年氣氛。行左一會,覺得有些肚餓,於是去左吐司工房食件多士。 傳統多士+二隻生熟雞蛋+一杯奶茶 - 多士是用一片麵包一開二,夾住一片鮮牛油,多士烤得好脆,食落真係好脆口。奶口加練奶好香濃。生熟蛋好軟滑。這天是年初三,價錢比平時略高,但都值得。
FEB 19

上星期四出左花墟購買年花,雖然還有四天先過年,但花墟幾條街道擁滿貨物,入店舖裏面選購年花有困難,所以行左一會就去左食嘢。 蒽花蝦米拉腸粉 - 腸粉外皮好香滑,雖然餡料衹有蝦米及葱花粒,但非常好味。 招牌第一拉腸 - 餡料包括菜莆,豬肉燥。這些餡料同腸粉有意想不到咁夾。比較傳統饀料牛肉,蝦仲好好食。此店尚有其它腸粉餡料,下次再來耍試試。 菜乾鴨腎豬骨粥 - 這碗粥粥料好豐滿,豬骨大大件,菜乾亦唔少,這碗粥煲得好夠味。大家要來試下。
1 推介
FEB 19

星期一年三十晚係家裹做完家務及放好新年擺設,準備過農歷新年。忙碌一整朝,己到年飯時間。因今晚會六點食團年钣,所以中午會食輕量些。行過去將軍澳中心商場,找到間Green Common食素食。 未來漢堡餐 - 這塊漢堡不是肉質漢堡,完全百份百植物成份。但食落口無論色,香,味都可媲美真漢堡。我覺得這塊未來漢堡比肉類漢堡更好味。 套餐包一杯凍檸檬茶,這間餐廳主題環保,所以飲管是用纸制做。 未來熱狗腸蘑菇炒意粉 - 亦都係個句,色,香,味同真熱狗腸無分別。
1 推介
FEB 19

我屋企隔離屋苑彩明商場,装修半年,差不多完成。最近商户陸陸續續有新餐廳開張,有各式不同菜式餐廳,茶樓,茶餐廳,壽司,泰國菜,日式豬扒,韓式燒肉等等。最後我哋選擇食韓式set lunch. 二個人套餐前菜包泡菜及大荳芽各一碟 。份量少左些,泡菜味道一般。 炑八烤牛肉流心蛋蓋飯 - 份量足夠,牛肉肉質有鮮味,流心蛋好嫩滑,配食粒粒日本米飯,好正。 烤五花肉流心蛋飯 - 五花肉比牛肉失色,肉質無鮮味。 加八元青檸檬梳打,味道唔錯。
FEB 19

年近歲晚,花墟一带人頭湧湧,而花店係舖頭外面攞滿貨物,弄到人車爭路。我和太太在這裏行左一陣,因太多人,好難入店舖選購年貨,於是行去附近食晚钣。刚啱行到山東餃子店門口,祇有二人等位。不到一會,我哋可以入座。 白菜馬蹄鲜肉及香芹鮮肉雙拼餃 - 二款餃子食落口沒有多大分別,但二款餃子肉質好鲜味,餃子皮亦很薄,一口食哂十隻,好滿足。 韭菜餃子湯麵 - 個人覺得韭菜最夾做餃子餡料,好味。湯麵似上海麵,麵質唔錯。湯底好清甜。
JAN 19

昨日约左朋友係將軍澳Pop Corn食lunch. 係Pop corn商場行左去Pop Walk,這边商場較新,但食店一般,行左一圈,無乜頭緒食乜,於是行返去Pop Corn. 好在時間尚早,見到Beans門口無人排隊。當然即刻入座。 牛柳絲意粉 - 這個意粉份量好足夠,牛柳絲好軟滑,意粉好有咬口,配上好濃番茄汁,味道唔錯。 套餐包一杯咖啡。 黑蒜蜆肉意粉 - 黑蒜好惹味,可惜蜆肉不太新鲜,比較失色。 朱古力Mousse Mountain - 濃香朱古力,mousee好軟滑,不太甜,非常好吃。這裹甜品真不錯。
Top