中文 | English
eddiechung2804
我是eddiechung2804。
食評會員 0次成為首位寫食評會員
eddiechung2804  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2019-02-22
類別 : 港式粉麵/米線粥品雲吞/餃子

昨日晚上耍到石硤尾做義工,因返完義工约左班朋友到酒樓食消夜,所以唔學以往食完飯先返義工,祇想食少許嘢。最終諗起圓方餃子,所以遲一個站係深水埗站落車。到了餃子店,見到整坐滿客,好不容易找到座位。

魚湯韮菜餃子 - 魚湯好清甜,餃子餡配韮菜,我覺得好夾,韮菜的香味包係餃子裏食起来真係好好味。

魚湯西洋菜餃子麵 - 先來飲淡湯,有魚香味好清甜。麵質好靚。主角餃子更值得讚,皮簿餡靚,配西洋菜好清甜。
這裏的餃子全部由人手包,所以有一定水準。

靚相

2019-02-22 (屬於相關食評)
類別 : 多國菜咖啡店素食三文治沙律

今日中午到午飯時間,真係諗唔食乜午餐。過年期間,餐餐大魚大肉,煎炸食物食得最多。加埋過年時間去整日忙於拜年,缺乏時間運動,所以肚皮積滿脂肪,真係耍黎緊時間勤做運動及要食清淡,少吃肉。所以醒起去將軍澳中心Green Coomon找素。

野菌湯 - 湯味好濃香,入口好creamy,好有西餐湯的口味。

植物肉豆乳擔擔麵 - 望落去真係同正常擔擔麵沒有分別,但食落味道就完全不同,沒有正常擔擔麵的濃郁湯香味。

膳良肉醬意粉 - 香濃蕃茄汁淋落硬身意粉,食落口真係好味到呢。

2019-02-20
類別 : 港式茶餐廳/冰室咪嘥嘢食店少鹽少糖食店

上星期五要到太古坊聽講座,所以约左朋友係附近食左晚飯先上去聽講座。因下午出左街,所以早到左太古坊,我好耐無去個度。這處真係好旺,人來人往,食店又多。本來约左朋友食日本嘢,但因遲放工,所以最後去左旺記冰室。

日本滑蛋滑牛蝦仁飯 - 雞蛋炒得好滑,蝦仁好大隻,雖然牛肉有疏打粉,但都好滑。白飯一粒一粒,配滑蛋送钣,好好味。
這間冰室装飾得好有特色及有風格,食物質素唔錯。其實我至愛係滑蛋义燒飯,因日間己經售完,下次我耍再來幫襯。

2019-02-15
類別 : 港式茶餐廳/冰室

今早跟隊去行山,行到中午係山頂離隊,坐巴士返回湾仔。落車後行去天樂里鹅頸橋街市上層清真惠記食咖哩羊腩。點知上到去,見到惠記空無一人,原來間店因農曆新年,仍未開業。時間己到中午钣市,於是落左地面找間荼餐廳食個午餐。刚落街被金記冰室懷舊裝飾吸引。

排骨钣 - 整碟钣配汁淡而無味,排骨無肉味,真係好難食。

雞翼火腿蛋钣- 雞翼好乾,火腿無味,正係隻蛋送钣。

例湯- 更加不值一提。
整間冰室裝飾得好懷舊,但食物就差到不得了。

2019-02-12
類別 : 新加坡菜咖啡店粉麵/米線

年初三晨早约左朋友行山,由太和行去粉嶺,途中經過許願樹,既然經過,不須耍係大埔迫巴士。於是一班人改往抛寶牒作新年許願。到左許願樹附近一带,真係人山人海,我們狂一會就坐巴士離去。
係觀塘APM落車,整個商場好有新年氣氛。行左一會,覺得有些肚餓,於是去左吐司工房食件多士。

傳統多士+二隻生熟雞蛋+一杯奶茶 - 多士是用一片麵包一開二,夾住一片鮮牛油,多士烤得好脆,食落真係好脆口。奶口加練奶好香濃。生熟蛋好軟滑。這天是年初三,價錢比平時略高,但都值得。