monsoon~

monsoon~

我是 monsoon~
訊息
正顯示第 19 篇(共 9 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
1分鐘 (堂食)
2011-04-22
每人約$19
APR 11

終於可以擺脫 b仔/泛后/棉棉冰 食到厭 今次又係試幻彩明珠 $19蚊 真係幾抵! 而且又係新鮮生果 , 非canned fruit 健康好多lol 中午12點幾黎食 , 成間鋪得自己一個 感覺好自在 只不過食到咁上下 有個女staff 係咁係廚房個 " la" 位望我 我估佢係想睇我幾時食完 等佢可以收碗 &錢 定係驚我食完唔俾錢走左去呢 總之有d 令人唔舒服sad 就係佢破壞晒食甜品既義意 不過overall 都ok
2011-04-12
APR 11

上星期返去以前成日浦既新北江 發現呢間甜品店 環境老實講係 up dup 既 價錢合理 , 普普通通果d 中式糖水 eg 紫米露都係12蚊 特別小小明珠頪就17蚊 棉棉冰單拼就11 , 不過冇任何topping , 同埋好似都幾細咁 等緊我既紫米明珠時 睇到menu鋪頭個logo 下寫住 " 低糖少甜" 食完真係覺得冇呃人 , 的確比出面d 鋪頭冇咁甜 我鍾意!lol 清清地又唔會太淡 健康d 丫嘛 staff 態度都唔錯~呢樣好緊要
蛋卷
2011-02-03
每人約$45
FEB 11

年初一 周街d 鋪都冇開 估唔到係冷清既小巷入面仲 見到真香有人勤力咁整蛋卷 聞左廿幾年香味 今日終於第一次試 一心諗住買一盒燕麥蛋卷$20 誰不知只有原味...而且只有罐裝 $45 原來老闆要趕工整俾d 訂左貨既客人...所以一心專注整原味 好啦~~見咁有口碑 買一罐就一罐 全程都係一個比較年長既女士"招待"我 佢地咁急趕緊工 態度仍然親切令人感覺良好!要讚 返到屋企試 真係唔係好甜!!!! 我鍾意呀~~~~ 之前係街買果d 全部好人工化...好甜 , 感覺唔係咁健康 呢隻口味真係好住家 唔怪得之可以屹立係元朗...
2011-02-09
是次消費
每人約$23 (宵夜)
FEB 11

食完安娜 唔想咁快返屋企住 揀左格離呢間sugar mama 朋友食左細size 心太軟 試左一啖 冇乜特別....但價錢偏貴 我是但要左個熱木瓜涼粉 感覺係好似自己係街市買舊涼粉返屋企切 再加木瓜 其實甜品係奢侈品 理應搞下個樣都好俾客人 雖則佢唔係招牌貨...... 服務態度我會俾 40分(滿分一100) 雖然佢地冇鬧冇黑面 但從佢地語氣睇得出佢地跟本冇乜禮貌 只係可能老闆係到...就chok 返個" 見得人" 的樣子對客 木口木面.....如果老闆走左....咁點算?? 張chair 坐得唔舒服....不規則的"呀加lik" 膠椅 係怕人食完...
hazelnut favor
11分鐘 (堂食)
2010-12-20
每人約$25
DEC 10

用cash dollars + coupon 換左個 hazelnut ( my favorite!!) 好香 好甜 但又唔會太甜 staff 都ok~ 會主動話可以試味 其實我都想試下d 新味...可惜冇乜 ,唔知係咪冬天既關係呢 d 味都係黎黎去去果d~ eg 莓 / mango / choco /pineapple overall 黎講 都滿意!lol 同朋友一路坐住食, 一路傾下計 都幾寫意
每人約$5
DEC 10

經常有烏 英飛入面包櫃 但係有時貪方便都會當睇唔到...照買 咖啡包好味$3.5 以前麥包都好好味架 好鬆軟 $2.5 但係唔知係咪換左師傳, 而家又細又硬 , 仲要加價 $3 其實佢鋪面好似好老土, 但係入面都幾多款 同埋d 家庭裝 size 好抵 但始終因為hygiene 問題令到我比喊臉 收錢個呀姐態度mama (長髮帶眼鏡 果個)
熟食
是次消費
每人約$65 (晚餐)
DEC 10

chopsticksushi 賣相好 三文魚 - 好長下 $11 件 玉子 - 好厚身 , 望落去好靚 又新鮮 饅魚 / 腐皮 / tuna - ok 舊飯size 剛好! 唔係好大 , 唔洗怕食飯食到飽 chopstick雜菌豆腐湯好足料 - 推介 chopstick炸蝦反卷mad 唔好食 , d 飯好似梅晒咁, 1 d 都唔fresh 雖然係平 ( 約$48 / 8件) , 但係唔想再試 chopstick蟹子沙律 都ok 但係蟹子 有怪味 饅魚炒飯都唔錯 好香 服務mama地 , 好似經常迴避眼神, 唔想做野 環境亦mama地 overall 都係俾笑臉 , 以咁ge價錢 都算係咁啦
檢視所有留言 ()
0分鐘 (外賣自取)
NOV 10

去過2次 唔係每次都有得簡水果味 試過淨係得原味供應 $15/ 100g 價錢大路 topping choices 唔算太吸引 都係cereal / nuts / choco etc 開放式ge好幾係可以自己control 份量 但係就唔太衛生 , d 人一路講野一路 add topping...-_- 建議可以加大係topping上面塊 玻璃 感覺會衛生 試過原味 同埋 blueberry 每次連中量topping 大概 $25蚊 唔會特別 encore
檢視所有留言 ()
0分鐘 (外賣自取)
每人約$9
NOV 10

麵包煙煙unun 好好味~ 推介chopstick麵包吐司 $9 ,中間有花生醬! chopstick麥包 $3.5 估唔到簡簡單單的麥包 都令我有滿足既感覺! 英式吉干 $4 有小小似 鬆餅! 唔太甜 可以用8達通俾$$ 方便!
Top