Y.K.K.

Y.K.K.

我是 Y.K.K.
訊息
正顯示第 110 篇(共 61 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
MAY 23

尖沙咀著名台灣料理「圓山台灣料理」,幾年冇食,水準依舊。 掛住台灣美食,可以來呢度止心癮。 #果香酸湯桂花魚 第一次食用蘋果一齊煮既酸菜魚,冇諗過蘋果同酸菜魚可以咁夾,浸完酸湯既蘋果好好味,配料仲有雲耳,萵筍,薯粉。 #蒜燒香腸 烤好既台灣腸,切片,再加上蒜片一齊食,味覺享受提升左另一個層次。 #台灣炒新竹米粉 其中一樣我好掛住既台灣美食,不過圓山呢個炒米粉比較淡左少少。 其他美食仲有 #台南蚵仔煎 #台式鹽酥豆腐 #泡椒豬手
MAY 23

健康早晨常見項目方包,減肥真係成日都會食,食得多好易分到食唔好食。 Doughman出品既方包 $22/4塊,好軟熟,順滑,唔會覺得好乾既感覺,幾重奶味,而且好厚切,食2塊實夠飽。
MAY 23

太子花園街向來都係美食重鎮,能夠喺呢條街站穩陣腳一定係有一定實力。 老牌粥粉麵店 — 七喜 既#腰潤粥 $42 絕對係有水準既出品。 厚切豬腰豬潤,口感爽脆。粥底香濃綿密。 加埋鹹肉糭就夠晒飽,餡料有蛋黃和咸豬肉,再配上秘製豉油,味道很夾。
MAY 23

Cafe向來都係熱打卡聖地,所以Cafe既競爭越來越激烈,除左裝修,味道外,擺餐既款式都係其中之一。 呢間位於尖沙咀既Cafe,雖然叫「婆婆」,但路線非常年輕,吸引唔少年青人幫襯。 #野菜南瓜豚肉卷 配 #蟹肉味增飯 餐飲 #美式咖啡 #nuttyblend $183 蟹肉味增飯 香甜軟熟既珍珠米,配上鮮甜蟹肉,立即令白飯提升去另一層次。 野菜南瓜豚肉卷 配料有南瓜和薯仔,半肥瘦豬腩肉做成卷狀,再燒香,果陣豬油香,未食已經覺得興奮,再將肥膏連肉一啖咬落去,係享受。 其他小食: #香脆蕃薯條 $38 #名...
MAY 23

終於食到呢間特色雞蛋仔名店,鐘意食雞蛋仔又鐘意食葡撻既朋友,一間店滿足晒。 澤賢記既招牌 — 葡撻雞蛋仔 $38 即叫即做,揸上手熱辣辣,雞蛋仔外層香脆,每粒雞蛋仔內都係流心葡撻蛋漿,好似一淡一隻迷仔葡撻咁,好滿足。
百搭早餐
百搭早餐
沙嗲牛肉麵
0分鐘 (堂食)
是次消費
每人約$41 (早餐)
MAY 23

荔枝角 #沙嗲牛肉麵 名店「#好好運快餐店 」,果然名不虛傳,超濃沙嗲汁,重花生味,帶少少甜,微辣。牛肉肉質一啲都唔柴口,處理得好好。紅腸厚切,口感勁正😍 沙嗲牛肉最襯都係公仔麵,公仔麵灣曲的麵身,好掛汁。 #百搭早餐 (任選三餸)$41 正常茶餐廳格局,座位唔算迫,而且仲保留隔板保持衛生及私隱度。價格與附近茶餐廳相約,屬正常水平。
1 推介
perrylsp
香芹芫茜豬肉餃
麻辣雞腎
10分鐘 (堂食)
MAY 23

呢間可以話係餃子名店,有網民話佢既餃子係地表最強,我亦都試過買生餃返屋企打邊爐食,但最好味都係堂食。 今日食既餃子係 #香芹芫荽豬肉餃 餃子好飽滿,好大隻,皮薄,佢地亦都煮到剛剛好,沒有煮到過熟,不會表皮破爛。 湯餃子麵(5隻) $43 另一樣深受食客歡迎就係 #蝦米辣菜脯 一開瓶蓋,果陣麻香已經好吸引,味道幾辣,岩晒喜歡食辣既朋友。 #麻辣雞腎 $38 雞腎口感爽脆,麻辣醬汁好惹味。 座位雖然比較迫,但疫情過後仲保持隔板,增加衛生和私隱度。
雲吞
2023-05-15
MAY 23

太子好味重慶雲吞($35/20粒),豬肉餡料夠晒鮮味,雲吞皮夠薄夠滑,麻油芫荽湯底。細細粒一啖一粒,夠晒風味。 超高性價比,即叫即煮,夠晒新鮮熱辣辣,夠晒抵食飽肚。
MAY 23

第一次食呢間位於MOKO新世紀廣場既日本料理,質素有驚喜。 #北海五色丼 配料有海膽,吞拿魚腩蓉,三文魚子,帶子,蟹肉 刺身好新鮮,海膽好鮮甜,蟹肉連飯一齊食,好治癒。 #燒雞軟骨 #燒牛舌 鹽燒,表面燒得好乾身脆口,內裡Juicy,牛舌係厚切。 小小投訴,絕對明白香港寸金尺土,座位密在所難免。食店既菜單上有燒肉呢個項目,都要顧及一下隔離枱沒有點燒肉客人既感受,我不停被隔離枱既油煙味同油彈親。希望侍應日後安排座位時可以多加注意。
第一叉
灌湯餃
75分鐘 (堂食)
2023-05-04
是次消費
每人約$340 (午餐)
MAY 23

大圍人氣中菜館 — 大圍小館 講得人氣,要排隊就難免啦,平日都要排超過一小時。 環境座位闊落,每張枱都用大膠板隔開,亦唔會搭枱。 招牌名物 #第一叉 $158 只限午市供應,用梅頭肉及麥芽糖燒成,而且勁厚切。溫馨提示,一碟有五件,最好五個人去食,每人一件會好啲。食兩件已經好飽。 #灌湯餃 $65 傳統方法製造,用餃皮包住餡料和湯,難度極高,餡料有蝦肉,豬肉,瑤柱,冬菇。 #老港銀針粉 $48 炒銀針粉而家真係買少見少,佢用蝦米,肉絲,芽菜,甘筍絲 同埋 鹹蛋黃炒成,超惹味。 #鮮筍蝦餃 $25/2粒 蒸得...
Top