為食Elvis

為食Elvis

本人鍾愛飲飲食食,總知係好味既食物,無論幾遠我都會去食或願意花費
訊息
正顯示第 17 篇(共 7 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
泰式炒飯
2011-01-12
是次消費
每人約$70 (晚餐)
JAN 11

今日突然想食泰國菜,因為都好耐無食過 我們Order一個炒飯和烤雞 先講下泰式炒飯,材料方面有腰果,青口,蝦仁,蕃茄,青瓜及肉崧,味道方面ok,因為帶有少辣, 而且夠熱夠(獲氣),呢個炒飯都炒得唔錯! 至於泰式烤雞賣相不錯,味道太淡口,不夠咸味,所以只屬於普通
臘腸卷
臘腸卷
神奇豬腳薑
神奇豬腳薑
懷舊臘腸卷
2011-01-02
是次消費
每人約$60 (下午茶)
JAN 11

有一日去科學園踏單車,諗住去食下野,點知原來科學園有一間酒樓 佢既格調和其他酒樓不一,好有outside feel 服務方面都幾好,起碼有人換碟 懷舊臘腸卷:皮很鬆化,賣相好食下去唔(痴牙),而且臘腸不太肥膩,肥瘦適中 神奇豬腳薑:究竟有幾神奇,其實即是普通豬腳薑,不過要整得好味都唔易ga 豬腳已很入甜醋味,口感入口即蓉,而薑是選用老薑,醋唔酸而帶有甜味
蜜汁叉燒皇
蜜汁叉燒皇
2011-01-03
是次消費
每人約$80 (午餐)
JAN 11

昨日,去左一間酒樓食Lunch,我都很久沒有食叉燒,之後就order左一碟 佢味道相當唔錯,有蒜蓉及五香粉味,而且肉質軟嫩多汁、色澤鮮明,外脆內軟 蜜糖味很適中,鹵水唔太咸 真係好正,真係想搵一日食多次
朱古力薑餅
3分鐘 (外賣自取)
2010-12-21
每人約$30
DEC 10

岩岩同女朋友行街,在時代廣場經過一間叫agnès b. Café LPG 那裡有好多精美甜品,而且賣相仲好好 果度個sales推介我們食個朱古力薑餅 我第一個反應,當然唔讚成啦!因為我對薑不感興趣,但我女朋友又話要食 最後都係order咗,她一嚐之後話好好食 我唔食咪又食下,發覺佢朱古力味好澴,很香,薑味好重,有數塊薑片在餅內,而且口感食下去很鬆化 真係幾好食,就算唔太鍾意食薑既人士也可以試下
自助醬料
自助醬料
手切海上鮮
0分鐘 (堂食)
2010-12-15
是次消費
每人約$160 (晚餐)
DEC 10

我同我女朋友屋企人係好少一齊食飯,岩岩天氣又勁凍,天氣溫度只有10度 相信大家一定會唸住食火鍋,沒布錯,我們就是去打邊爐 酒樓d材料都幾新鮮,因為佢都幾多人食,自然貨源急去急叫 不過價錢都幾貴,$48一細碟火鍋料,真係無幾多件 另一方面,有一個叫手切海上鮮就真係抵食,功夫錢都值la,只售$48,條魚係紅鮋 醬料方面:是先助式,要自己出去取,而且還可以取汽水及糖水(每位另收$8) 服務方面:就真係麻麻,我隻骨碟食到成座山咁都無人理
蝦餃皇
10分鐘 (堂食)
2010-09-07
是次消費
每人約$70 (午餐)
DEC 10

講起皇上皇集團,我知佢地成日都有結婚酒席,有一次我去朋友的結婚派對,個場幾靚 不過,食物方面就很差,份量少,味道淡,條東星又蒸到過火,使肉質好老 但今次,我係想讚佢地d 點心,竟然ok wor 餡料裡面有蝦,有肉,有筍,而且皮薄而軟,更是半透明,蝦爽口彈牙,餃內有少少汁液,全隻餃又非常夠熱
冰燒五層肉
冰燒五層肉
0分鐘 (堂食)
2010-01-15
是次消費
每人約$90 (下午茶)
DEC 10

本人是剛剛先開Openrice,又唔知寫咩好,不過有一樣食物令我好難忙,有一日,我想同我媽咪去飲茶,唸住做下孝順仔,去了一間廣場,那裡有一間 桃源酒家,那裡點心很精緻,賣相亦很好,不過價錢就比較貴一些 而當中有一碟小食,叫冰燒五層肉,其實即是燒腩肉,不過制法不同 它是未解凍就燒,所以每一粒五層肉都能保持肉汁,而且皮很脆,一入口即刻熔化 每層的肉和脂肪分得明顯,令人食完又想食多粒
Top