中文 | English
feifeiwoo
我是feifeiwoo。
食評會員 3次成為首位寫食評會員
feifeiwoo  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2023-12-14
類別 : 日本菜廚師發辦

今日約咗朋友去九龍城北斗吃Omakase。餐廳充滿日式格調。

纯菜雪魚白子加咗柚子配埋酸汁味道上就更加提升了。

地蛤清湯,又好新鮮嘅蛤加埋好多菇口感想非常鮮味。

銀雪魚配黑魚子 , 本身銀鱈魚就有少少油分,但用咗醬油燒烹調吃落唔會覺得好油,而且還帶有少少油香味。

帶子刺身加左柚子皮青口汁,本身帶子就非常新鮮 加咗青口汁就大大提升味道。

拖羅用咗燒個烹調加埋蒜蓉和紫菜吃落有內暖外脆嘅感覺。

日本鰤魚串揚,魚嘅本身好嫩加埋炸個, 口感上簡直係內嫩外脆。

萬願子唐辛子,其實就係尖椒,但經師傅用咗薄薄嘅炸漿包住尖椒吃落唔會覺得單調。

神戶和牛口感上有入口即溶 。

磯燒鮑魚本身鮑魚就非常新鮮經過烹調燒過,口感上就更豐富。

甜品有靜岡蜜瓜, 蜜瓜好甜而且好多汁。最啱現在乾燥天氣時間吃。

推介美食: 北海道帶子, 甜品
堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2023-11-13
是次消費: 每人約$1518 (晚餐)

2023-07-15
類別 : 粵菜 (廣東)港式茶餐廳/冰室

今日放假約咗朋友去荃灣食lunch,試吓新開冇幾耐在南豐中心嘅八月茶室。 餐廳都比較光猛 座位坐得好舒服。

餐牌其實都有好多選擇, 好特別仲有川菜經典菜色.....我叫了芝麻黑糖醋骨配白飯。
糖醋骨味道酸酸甜甜越食越開胃,每塊都沾滿醬汁和香口芝麻,而且啲骨同肉咬落好易分離,還有份量都好大碟 。

_
還有瑞士汁乾炒牛河,啲牛河炒得好乾身又唔會好多油,而且啲牛肉好新鮮肉質好嫩,最重要係啲牛肉好大塊。

還有炸雞髀配沙律,隻雞髀size好大而且肉質好juicy,脆脆嘅雞皮非常香口,加埋绝配嘅新鮮雜果沙律中和胃口,所以吃完大大隻雞髀都唔會覺得油滯。

最後飲埋杯龍鳳可樂爽晒,可樂加咸檸和鲜檸檬非常消暑解喝,最重要係好多餐廳都冇呢啲懷舊嘢飲。

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2023-06-22
是次消費: 每人約$100 (午餐)

2023-05-31
類別 : 日本菜鐵板燒

今日約咗朋友去荃灣海之戀Hungry monkey食飯, 門口望入去好有酒吧風格,餐廳主打吃日式鐵板燒。同朋友傾吓飲吓食吓都是不錯選擇。

頭盤有南非鮑魚,肉質好彈牙 ,嗰邊有少少脆口因為係用燒嘅烹調方法。

一夜干魷魚, 魷魚好鮮味而且唔會燒得太韌。

香蔥牛肉薄燒,啲牛肉捲埋大量嘅香蔥一齊吃口感非常特別,又可減去肥膩感覺。喜歡食蔥嘅朋友一定超滿足。

廣島燒入面包含好多餡料 了,有叉燒,芫茜, 臘腸 ,肉鬆和蝦米。口感上覺得好豐富而且真係稱得上日式pizza。

羊架好大而且肉質好嫩, 味道唔會太騷而且廚師燒得剛剛好。

唐揚金蝦啲蝦燒得好脆, 而且個殼炸到可以食埋。

黑松露香草牛油焗雜菌, 雜菌加埋牛油和黑松露一齊吃,口感上都唔會覺得 好油膩。

松葉蟹肉海膽炒飯,基本上啲飯每一啖都充滿咗海膽味,因為老細真係落重本放咗好多海膽。

辣味東風螺, 啲螺唔會太辣而且好野味彈牙。蕃茄酸酸甜甜好清新,兩款都糸非常開胃的小食。

堂食等位時間: 5 分鐘
用餐日期: 2023-05-10

2023-05-09
類別 : 日本菜壽司/刺身

聽朋友講九龍城有日本料理小店叫做渡邊屋, 今日就來試一試。 可能時間較早walk in仲有位, 不過其實店內最多可以坐五個人。坐低店長就推介我吃是日精選原隻楚蟹配三文魚籽,啲蟹膏同蟹肉都好新鮮,配埋脆卜卜三文魚籽吃味道就更豐富。而壽司就叫咗劍魚腩和黑瀨油甘魚腩壽司,兩種都係濃厚魚油味道,肉質非常新鮮,我就比較喜歡油甘魚腩D肉比較滑身入口即溶。還有北海道刺身井,碗井飯鋪滿咗新鮮嘅刺身,啲三文魚和劍魚腩大大嚿吃落口感上非常飽滿 ,加埋鮮甜嘅海膽真係非常絕配。太好味喇!吾夠喉我再order海膽帆立貝手卷和火炙大拖羅手卷,咁嘅價錢吃到大大件新鲜帆立貝、拖羅加鲜甜海膽認真超值,大滿足

用餐日期: 2023-04-25

2023-03-16
類別 : 多國菜酒店餐廳自助餐

朋友介紹話佢公司附近酒店餐廳有半自助晚餐好抵食,上星期就同朋友去試吓。

魚生和海鲜好新鲜,各有3款選擇,沙律款式都多,味道很不錯每種拎少少巳有一大碟,餐湯有中式西式選擇。餐廳環境舒適同朋友邊吃邊傾好爽呀!還有果汁、咖啡、茶都是任飲的。

#燒牛柳伴烤大蝦配燒南瓜蔬菜
七乘熟牛柳燒得剛剛好,有燒烤香味肉質嫩口,大蝦肉質爽口,配埋醬汁食好正。

#焗脆皮豬手配蜜糖芥末汁伴薯蓉蔬菜
豬手外皮香脆肉嫩,沾蜜糖芥未汁食感覺好開胃。

甜品種類好多,西式蛋糕、中式桂花糕、什果涼粉、啫喱、红豆沙、香滑豆腐花,仲有雪糕和pancake,最後食埋生果非常滿足的一餐。
用餐日期: 2023-03-07
是次消費: 每人約$350 (晚餐)