中文 | English
小小小丸子
我是住在半山的小小小丸子。我是一名professional。我最常於銅鑼灣灣仔尖沙咀出沒,最鍾意中東菜意大利菜法國菜海鮮,Baguette,。
食評會員 1次成為首位寫食評會員
小小小丸子  等級3
顯示選項: 所有香港 澳門

2009-09-13
類別 : 西式西餐廳飲o野傾計

雖然訂位時已經好FULL, 但唔訂位就要跟住佢那條長長的龍尾!!!

一行四人由WAITRESS 領入SOFA 位,研究MENU時WAITRESS 會給予ADVICE,友善可加。而旁邊的法國歌聲令我想起以前讀法文的日子,很舒泰。lol

根據WAITRESS 意見,點了芝麻蟹肉沙律,洋蔥羊膝意大利扁麵,松露雜菌意大利扁麵,同 carbonara ,開了一支白酒。

菜未上時,WAITRESS 一張張桌子提醒剛到了八時半,是麵包特價時段,可以二十三元買一袋袋內有3個原為十多元的包包。我和友人都選了一袋,雖然是善意提醒,但此舉有點"騎呢"。

SALAD 先到,眾人傻了眼,因為實在很大很大,比APPLE GREEN 的全份SALAD 更大,而且味道很好,蟹的肉質不錯且分量足。SALAD 的菜很新鮮,而芝麻汁不會很膩。

有機洋蔥羊膝意大利扁麵: 友人的,雖然不吃羊也試了一條 linguine, 麵的汁很清,似燒汁。
有機松露雜菌意大利扁麵: 我的,由於是此店的signature dish 而叫了。汁很厚很濃郁,linguine 的cooking time 很對我的口味,分量亦剛好。以這個價錢當然不可跟中環的farfalle 比,但已十分不錯。至於此店標榜的organic 嘛。。。當然吃不出來,但心境上覺得健康些吧smile
carbonara: 友人是carbonara迷,她對於這裡的carbonara 評價。。。以清了全碟及全程低下頭密密吃回應了。carbonara 是跟 spaghetti的,個人認為可以再硬一點,不過這是人為上的,可能今次失手? 不緊要,機會還是會有的,呵呵~~

每碟麵上都有 sliced cheese,賣相很好。

白酒,沒有飲不知道。
翌日吃了亞麻籽合桃包,超軟,大概加了麵種,按下亦不會下陷。
芝麻汁蟹肉沙律

芝麻汁蟹肉沙律

洋蔥羊膝有機扁麵

洋蔥羊膝有機扁麵

organic carbonara

organic carbonara

推介美食: 蟹肉沙律,linguine
用餐日期: 2009-09-12         慶祝紀念: 紀念日
是次消費: 每人約$180 (晚餐)

2016-07-17
類別 : 西式扒房

是夜一行四人替朋友慶生,七時到達就睇menu, dinner set包前菜,主菜同甜品,由 $2**-398 depends on main course。
前菜:三文魚他他,湯或溫泉旦, 我地都有試曬。三文魚OK, 湯好稀無咩味, 湯旁邊有塊好薄好薄嘅baguette 唔知點。
主菜大約八樣,我地每人揀款share, 安格斯牛排16oz 無咩牛味,但唔會over cooked, slow cook salmon 就唔錯, 蜆肉墨魚意粉唔夠香,如果加啲cheese 個texture thick 啲會濃郁好多。
甜品:有雪糕麵包布甸同奶凍。雪糕係雀巢,唉,麵包布甸唔熱。奶凍無味。
有朋友想早走叫佢一個甜品快啲上,點知佢竟然答,一定要一齊上。
上面都多人食,可能俾打手吸引,但上完去無下次囉,咁嘅價錢但唔夠八點半係咁收啲碟放埋張單叫你俾錢,想點?
食到一肚氣又唔好食,不如俾多少少走酒店慢慢歎好過。
咁細地方open kitchen 扮Jamie's kitchen 但抽風又唔好食到成身油煙味。。。huffy
唔介意俾一次錢你賺嘅,但唔會有next time,亦唔會叫朋友試。
又話卡機壞迫人俾cash ,四個人食千幾,唔貴但出面食唔會食得咁辛苦,真對生日朋友唔好意思。dislike

呢間野算把啦

堂食等位時間: 0 分鐘
用餐日期: 2016-07-10         慶祝紀念: 生日
是次消費: 每人約$400 (晚餐)

2014-05-25
類別 : 法國菜西餐廳海鮮All Day Breakfast浪漫情調慶祝紀念日飲o野傾計

Book 左晚飯時間,沒有full house. 好耐之前黎過無set dinner, 依家有感覺上平左,set 嘅選擇有好多,由appetizer 到set drink.

Appetizer 分別要左生帶子刺身同黑醋蝦蛋沙律。帶子新鮮爽口,蝦沙律加黑醋,酸酸的沒有難吃的理由。

Main course 同樣要了lobster.半隻龍蝦加薯蓉蔬菜伴碟,只看賣相已賞心悅目lol 當然以五百元一set沒有要求太多。反正蝦鉗的肉頗嫩,不錯就是了。

餐飲有多種茶類,要了earl grey and fruit tea.

餐加數十元就有蛋糕

食物不錯,只是餐廳氣氛不太cozy,侍應反應較遲緩。

推介美食: scallop carpaccio,shrimp salad with eggs
用餐日期: 2014-05-24
是次消費: 每人約$600 (晚餐)

2014-05-25
類別 : 西式咖啡店甜品/糖水薄餅All Day Breakfast

下午茶時間,約了友人三點半,等了約二十分鐘有位了。其實門口附近有書架,放著各式各樣嘅旅行書籍,以地點分類,不難消磨時間。
整間店子以旅遊為主題,食物有多種類,下午茶有三文治,迷你飯等輕食,亦有all day breakfast.

不太餓要了apple Caesar salad & fruit yogurt, 餐飲加錢要了蘋果綠茶,再要cappuccino. 意外地食物性質不錯,因為總認為有主題嘅店子常顧不了食物質素。沙律內有粒粒芝士,燒雞肉等,跟餐嘅鮮果乳酪很近鮮,連蘋果綠茶嘅蘋果都超爽脆!著是感動。

小店加油,繼續用心做。香港少數良心小店,又沒有開出百元早餐嘅價錢,推推!

唯waiters 較忙,但態度友善良好

推介美食: cappuccino
堂食等位時間: 20 分鐘
用餐日期: 2014-05-21
是次消費: 每人約$70 (下午茶)

2013-09-04
類別 : 西式包場派對

好耐之前去過印象唔錯,行過便一試了,因為時間還早唔需要等。同之前一樣所有main vourses 可以加錢轉餐,而佢另外有當晚set dinner。
當天set dinner 有喜愛嘅三文魚扒,就點了一個,另加一個安格斯牛set

AppetiZer 可從湯or 沙律or 頭盤揀一: 有french onion 湯,素菜沙律同蕃茄海鮮盒,我地都叫了海鮮盒

蕃茄海鮮盒:有心機嘅頭盤,原以為係pastry 入面有好杰嘅忌廉,但黎到係原隻蕃茄入面有小蝦同鮮魷好清新

三文魚扒好少配salsa 醬,多了西班牙風味😃意想不到嘅係扒煎到外脆内還係半熟,無諗過荃灣食到soho chef 嘅煮法,通常都亂煎到全熟嘛tongue

Angus steak: 無西冷咁重牛味,但好淋

意想不到別轉眼間就多左咁多分店,一向覺得小店擴充食物質素一定下降,但從頭盤到主菜都見到小店心思同食物質素。只係員工長站在旁望實吃得有點不安可能太窄了。
推介美食: Salsa salmon
用餐日期: 2013-09-02
是次消費: 每人約$280 (晚餐)